17 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
H φτώχεια δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικό. Είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι πέρα από την οικονομική αδυναμία, έρχονται αντιμέτωποι με απουσία στέγης, έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, περιορισμένη έως μηδενική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας κλπ.
Η αφετηρία εορτασμού, έγκειται σε μια διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1987. Σε μια αναμνηστική πλάκα, χαράχτηκε η επιγραφή: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά». Η διαδήλωση υποστήριζε μία οργάνωση, που είχε ιδρυθεί από τον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Σκοπός της η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους με καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων.
Η φτώχεια των νοικοκυριών μετακυλίεται στα παιδιά. Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια! Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «Ένα από τα κλειδιά για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας στο νοικοκυριό, από το οποίο συχνά πηγάζει. Η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».
Οι 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων του 2021, στοχεύουν σε δίκαιη και ανθεκτική, ισχυρή κοινωνική Ευρώπη. Πρόκειται για τη μετάβαση από το καθεστώς των έκτακτων πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημικής και οικονομικής κρίσης, στην καθιέρωση ενεργών σταθερών πολιτικών ανάκαμψης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το εν λόγω φιλόδοξο σχέδιο Δράσης θέτει πρωταρχικούς στόχους επίτευξης έως το 2030:
α) Τουλάχιστον 78% των ατόμων (ηλικίας 20-64 ετών), να εργάζεται.
β) Μείωση τουλάχιστον κατά 15 εκατομμύρια των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Δήμος Κορυδαλλού σχεδιάζει και υλοποιεί την κοινωνική του πολιτική, εστιάζοντας, στις γενικές ανάγκες των κατοίκων, στις ιδιαιτερότητες των επί μέρους κοινωνικών ομάδων/περιοχών αλλά και σε ειδικά κατά περίπτωση χαρακτηριστικά που επιβάλουν εξατομικευμένη παρέμβαση. Ενδεικτικά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, υπό το πρίσμα των νέων κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων της πανδημίας του COVID-19, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού αναφέρουμε:
Το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Κοινωνικής Προστασίας στοχεύει στην ψυχοκοινωνική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών, με στόχο ενδυνάμωση την καταπολέμηση της φτώχειας και την πρόνοια χωρίς διακρίσεις. Περιλαμβάνει: Κέντρο Κοινότητας, Δομή Παροχής Βασικών, Γραφείο Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολογική Υποστήριξη Ενήλικων, Γραφείο Στήριξης Ανέργων, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και Πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι (ΒΣΣ).
Η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών απευθύνεται σε οικογένειες κατοίκων Κορυδαλλού κατά προτεραιότητα κοινωνικών κριτηρίων:
Παροχή σίτισης σε 240 άτομα: Λειτουργεί Κοινωνικό Μαγειρείο και σίτιση κατ’ οίκον για ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να παραλάβουν τη μερίδα τους από την Υπηρεσία.
Κοινωνικό Παντοπωλείο: Παρέχει επισιτιστική και υλική συνδρομή σε 730 ωφελούμενους, ενεργοποιώντας την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Επικουρικά, ο Δήμος χορηγεί Χριστουγεννιάτικο & Πασχαλινό Βοήθημα σε 2.000 περίπου εξυπηρετούμενους, που υποστηρίζονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Κοινωνικό Φαρμακείο: Παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε 400 άτομα, τα οποία έχουν ελάχιστη ή και μηδαμινή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι κυρίως ανασφάλιστοι.
To Tμήμα Προστασίας Προαγωγής Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής, υπεύθυνο για την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, δίνει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στις/ους ανασφάλιστες/στους και οικονομικά ασθενέστερες/ους κατοίκους, σε μια σειρά από υγειονομικές υπηρεσίες, όπως προληπτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους για τους γυναικολογικούς καρκίνους, υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής, προληπτική νευροψυχολογική εκτίμηση για τις διαταραχές Μνήμης και συμμετοχή σε Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης κ.α.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το σύνολο των Παρεχόμενων Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, στο σύνδεσμο του επίσημου ιστότοπου: https://korydallos.gr/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
αλλά και για τις Δράσεις μας , στην αντίστοιχη επίσημη σελίδα: https://www.facebook.com/koinonikesypiresiesdomes/