Ελευθερία Τοκατλίδη: Από θαύμα δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χαϊδαρίου
Οι ελλείψεις προσωπικού, εκθέτουν καθημερινά τα παιδιά μας σε κίνδυνο!
Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου, που έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, είδαμε την Ελευθερία Τοκατλίδη να διασταυρώνει τα ξίφη της, ουκ ολίγες φορές, με τη διοίκηση του Δήμου, για την έλλειψη προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και τις επικίνδυνες πρακτικές που ακολουθεί αναφορικά με την λειτουργία τους.
Η Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου, σύμφωνα με την Ελευθερία Τοκατλίδη από την ανάληψη των καθηκόντων της με πρόσχημα την οικονομική αδυναμία υποβάθμισε το θεσμό των Παιδικών Σταθμών του Δήμου που κάποτε ήταν υπόδειγμα λειτουργίας και ασφάλειας, θέτοντας τα παιδιά καθημερινά σε κίνδυνο, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και τους γονείς των παιδιών.
Η πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου έχει θέσει κατ’ επανάληψη το θέμα των Παιδικών Σταθμών και τον τρόπο λειτουργίας τους που επί εποχής της, στο σύνολο τους οι σταθμοί ήταν πρότυποι σε λειτουργία και ασφάλεια.
Δυστυχώς η έλλειψη οργάνωσης , ο σωστός προγραμματισμός και η πρόβλεψη είναι λέξεις άγνωστες για την διοίκηση του Δήμου σήμερα, που επιμόνως προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα καλά λειτουργούν για να μην δαπανήσουν επιπλέον χρήματα για τα παιδιά μας .
Η «Δικαιοσύνη Σήμερα» επικοινώνησε με την δημοτική σύμβουλο Ελευθερία Τοκατλίδη για να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Χαϊδαρίου.
ΕΡ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους παιδικούς σταθμούς; Θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι για τα παιδιά;
ΑΠ: «Είναι λυπηρό, για να μην πω τραγικό, οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας, που ήταν πρότυπα λειτουργίας και για άλλους δήμους, να είναι σήμερα υποβαθμισμένοι, να λειτουργούν κατά παράβαση της άδειας λειτουργίας τους και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια της Αντιδημάρχου κ. Χρονοπούλου Κωνσταντίνας στο γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Δεν μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει αδράνεια ή σκοπιμότητα στο όλο θέμα!!!
Παράλληλα εδώ και ενάμιση χρόνο, προϊστάμενοι και διευθυντές ζητούν προσωπικό, με επανειλημμένα έγγραφα τους, οι εργαζόμενοι -οι οποίοι αναμφισβήτητα υπερβάλλουν εαυτόν- φωνάζουν ότι δεν μπορεί μια εκπαιδευτικός να κρατάει 13 παιδιά σε μια τάξη μόνη της, η δε Διοίκηση του Κ. Ντηνιακού απαντούσε έως σήμερα (πριν την μαζική αντίδραση αντιπολίτευσης, προσωπικού και ΠΟΕ ΟΤΑ) ότι υπάρχει έλλειψη χρημάτων (ενώ περισσεύουν 650.000 Ευρώ) και δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ και ότι θα καλύψει την έλλειψη των τουλάχιστον -22 και πλέον εργαζόμενων με εποχιακό προσωπικό 8 μηνών συμβάσεων από την κοινωφελή εργασία ή από άλλα προγράμματα, που τελικά δεν ξεκίνησαν ποτέ !!
Αναγκάστηκαν δε, ως Διοίκηση να υπερψηφίσουν το ψήφισμα της ΠΟΕ ΟΤΑ για πρόσληψη προσωπικού, δυστυχώς όμως Η ΑΔΡΆΝΕΙΑ τους ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ και μέχρι σήμερα, όπου δεν έχει γίνει τροποποίηση της Απόφασης της Οικονομικής για να καλυφθούν όλα τα κενά του προσωπικού με προσλήψεις 22 ατόμων εκπαιδευτικού προσωπικού αντιθέτως εμμένουν στην απόφαση για πρόσληψη μόνο 05 ατόμων.
Επίσης με κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας -κατά παράβαση του Νόμου Π.Δ. 99/2017, που λέει ρητά ότι τα τμήματα των παιδιών τα κρατάνε μόνο ΤΕ και ΔΕ βρεφονηπιοκόμοι- βάζουν με εντολή της Αντιδημάρχου να Φροντίζουν τα παιδιά μας ειδικότητες όπως μουσικοί, γυμναστές, θεατρολόγοι, κλπ., οι οποίοι υπολογίζονται σαν βασικό προσωπικό χωρίς να έχουν την ανάλογη εκπαίδευση μονό και μόνο για να καλύψουν τα κενά, και να μην προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιούν το εξειδικευμένο αυτό προσωπικό για τον σκοπό που είχε προσληφθεί για την υλοποίηση διακριτών καθημερινών δραστηριοτήτων στα τμήματα των παιδικών σταθμών με διακριτές καθημερινές δραστηριότητες, (π.χ την γυμναστική μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι,) όπως γινόταν παλιά (2008-2014).
ΕΡ: Υπάρχει όντως έλλειμμα χρημάτων κ. Τοκατλίδη; Πόσα χρήματα παίρνει ο Δήμος από το ΕΣΠΑ, την ΕΕΤΑΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ;
ΑΠ: Εδώ υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και τους ΚΑΠ δεν πηγαίνουν στα παιδιά και αυτό είναι το ζητούμενο από την πλευρά μου.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Βάσει των Ν.2880/01, Ν.3106/03, 100/2008 Α.Δ.Σ, ΑΔΣ210/2008 οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας επιχορηγούνται με ΚΑΠ για την λειτουργία τους με θεσμοθετημένους πόρους, με το ποσό των 1.327.451,06 Ευρώ. Επιπροσθέτως λαμβάνει από το ΕΣΠΑ περίπου 800.000-1.000.000 Ευρώ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΑΠΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. Αντιθέτως, κάθε έτος σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προγράμματος, πάνω από 650.000 Ευρώ μένουν αδιάθετα. ΕΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;
Να τονιστεί ότι από την στιγμή που ανέλαβε η Διοίκηση του κ. Ντηνιακού, πέρα από τα χρήματα που επενδύθηκαν από ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο μάλιστα είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχει δοθεί ούτε ένα Ευρώ για τη λειτουργική υποστήριξη των παιδικών σταθμών, βάψιμο, συντηρήσεις χώρων, εκτός από την μόνωση του 2ου παιδικού σταθμού.
Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον οι δαπάνες για τους παιδικούς σταθμούς εκτός από μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι: τρόφιμα, καθαριστικά, πετρέλαιο, ενοίκια. (και αυτά με το σταγονόμετρο!)
Δεν έχουν γίνει αγορές σε πάγιο εξοπλισμό εδώ και 3 χρόνια όπως βιβλία, παιχνίδια, ιματισμό, σκευή ηλεκτρικές συσκευές, είδη φαρμακείου αλλά και απαραίτητο υλικό για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους παρά τα επανειλημμένα. έγγραφα των Προϊσταμένων (βλ. εσ. Πρωτόκολλα. Προϊσταμένων των παιδικών, που περιγράφουν τις ανάγκες τους) . Οι παιδαγωγοί βάζουν από την τσέπη τους καθημερινά χρήματα για την αγορά χαρτικών, μωρομάντηλων και άλλων αναγκών, αφού ο Δήμος παρόλο που λαμβάνει πάνω από 2.600 Ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάθε παιδί, αδιαφορεί για την τροφοδοσία τους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα:
Παλαιότερα, για τις χειροτεχνίες -το πιο βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των παιδικών σταθμών- δαπανούσαμε πάνω από 24.000 Ευρώ καθ’ έτος, ενώ πλέον δαπανούν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 2.469,50 Ευρώ για 6 σταθμούς με πάνω από 430 παιδιά( βλ. επίσημα από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ απολογιστικά στοιχεία οικονομικών ετών 2020, 2021,2022 του Δήμου).
Πόσο οξύμωρο δε, είναι, στον ισολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2021 να αποτυπώνονται περίπου 800.000 Ευρώ για υπηρεσίες: όπως εξωτερικοί και ειδικοί συνεργάτες του Δήμου, αναθέσεις σε τρίτους για παροχή υπηρεσιών, εκδηλώσεις κλπ αυξάνοντας τα έξοδα από την προηγούμενη οικονομική χρονιά με το ποσό αυτό και δημιουργώντας έτσι περισσότερες ζημιές στην χρήση του 2021. Αυτή είναι η έγνοια για τα παιδιά του Δήμου μας ?
ΕΡ: Εξηγήστε μας λίγο το ιστορικό των παιδικών σταθμών από τότε που πέρασαν στην δικαιοδοσία των Δήμων;
ΑΠ: Η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών μεταφέρθηκε στους Δήμους το 2001. Η διοίκηση του τέως Δημάρχου κ. Μαραβέλια το 2007 ξεκίνησε μία τιτάνια προσπάθεια και από 280 παιδιά το 2007 έφθασε το 2011 να φιλοξενεί με ασφάλεια πάνω από 740 παιδιά με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό και καθημερινό πρόγραμμα με διακριτές ειδικότητες που συγκεκριμένες ώρες τα παιδιά μας έκαναν γυμναστική, μουσικοκινητική θεατρικό παιχνίδι αγγλικά, είχαν ψυχολόγο και διατροφολόγο οι οποίοι παρακολουθούσαν τα παιδιά μας καθημερινά προκειμένου να γίνει πρώιμη παρέμβαση έγκαιρα. Λειτουργούσαμε σχολή γονέων κάθε μήνα και διοργανώναμε δράσεις όπως επισκέψεις στην Λυρική σκηνή με αντίστοιχες παιδικές παραστάσεις .
Αναβαθμίστηκαν όλοι οι παιδικοί μας σταθμοί αλλά και δημιουργήσαμε και δύο νέους σταθμούς για να καλύψουμε την ζήτηση όπως τον ΙΒΣΑ και τον 1ο ΠΑΙΔΙΚΌ ΣΤΑΘΜΌ. Σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε πρότυπους και αναβαθμισμένους χώρους προσχολικής αγωγής, με αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διότι πιστεύαμε ότι πρέπει τα παιδιά μας να ξεφύγουν από την λογική της αποκλειστικής φύλαξης και να τους δίνουμε συνεχή ερείσματα με διακριτές δράσεις και ειδικότητες ακολουθώντας πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ειδικά μέχρι και το 2012 δεν ήταν σε καμία περίπτωση Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η λειτουργία των παιδικών σταθμών βάρυνε κατά αποκλειστικότητα τους ΚΑΠ και ιδίους πόρους του Δήμου, και τα τροφεία που λαμβάναμε!
Ήταν επιλογή μας να επενδύσουμε και να εδραιώσουμε τις κοινωνικές δομές και ιδιαίτερα τους παιδικούς σταθμούς! Τα χρήματα δεν αποτέλεσαν ποτέ για εμάς τροχοπέδη, παρόλο μάλιστα που το 2012 έγινε κάθετη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 80%. Προτεραιότητα είχαν τα παιδιά μας και επιμερίζαμε τα χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Σήμερα και εννοώντας με αυτή την διοίκηση τι γίνεται με τους παιδικούς σταθμούς διότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είδαμε τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών να έρχονται στο Δ.Σ και να ζητάνε τα αυτονόητα στο θέμα της ασφάλεια των παιδιών, παρόλα αυτά ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τι συμβαίνει;
Πράγματι στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 ύστερα από αίτημα των εργαζομένων των παιδικών σταθμών, αλλά και του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου για επικίνδυνη λειτουργία των δομών μας λόγω της έλλειψης σε τουλάχιστον – 22 άτομα σε εκπαιδευτικό προσωπικό για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας τους από το Δήμο, συζητήθηκε το Θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο και αναγκάστηκε η διοίκηση μετά από τόσες πιέσεις να συμφωνήσει με το ψήφισμα της ΠΟΕ ΟΤΑ ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού. (σήμερα 16/10/2022 δεν έχει αλλάξει την παλιά απόφαση με νέα)
Τόσο καιρό άφηναν έκθετους διευθυντές και προϊσταμένους με το πρόσχημα ότι δεν έχουν χρήματα και Θα σας απαντήσω μεταφέροντας σας τα λόγια που ειπώθηκαν, δια στόματος της Αντιδημάρχου κ Χρονοπούλου, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας άφησαν άφωνους: «Τα λεφτά δεν φθάνουν ούτε για προσωπικό, ούτε για δράσεις στους παιδικούς, και για όλα φταίει η κυβέρνηση που δεν μας δίνει τα αντίστοιχα κονδύλια, θα προσπαθήσει δε να αναζητήσει αυτά τα κονδύλια για να λειτουργήσει καλύτερα »
Αρνιόταν πεισματικά να προσλάβει προσωπικό, καθώς δεν ισοσκελιζόταν το έξοδο λειτουργίας των παιδικών με το αντίστοιχο έσοδο! Για την Αντιδήμαρχο κ. Χρονοπούλου τα παιδιά μας μετριούνται με Ευρώ, η δε προτεραιότητα στις κοινωνικές δομές είναι μάλλον λέξη άγνωστη…
Φαντάζομαι ότι όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική για την ασφάλεια των παιδιών μας. Και φυσικά πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που πρέπει να βαραίνει όλους μας. Για το λόγο αυτό, έχω φέρει το θέμα της ασφάλειας και λειτουργίας των παιδικών σταθμών προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από πέντε φορές αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο μάλιστα Δ.Σ, η αντιδήμαρχος αντέδρασε στην μαζική αντίδραση των εργαζομένων, αμφισβητώντας τα προβλήματα τους και την αγανάκτησή τους για την έλλειψη προσωπικού λέγοντας χαρακτηριστικά στις ίδιες κατ επανάληψη όπως μου μεταφέρθηκε: ότι όλα είναι καλά και ότι οι εργαζόμενες έχουν ξεσυνηθίσει να δουλεύουν λόγω covid-19, και ας κάνουν λίγο υπομονή.
ΕΡ: Αναφερθήκατε επίσης για παράνομες άδειες λειτουργίας των παιδικών σταθμών οι οποίες έχουν κατατεθεί για την συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιχορήγησης των παιδικών σταθμών, τι γίνεται με αυτό;
ΑΠ: Πράγματι έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του Νόμου οι άδειες λειτουργίας των παιδικών, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα παιδιά μας στους παιδικούς και να λαμβάνει περισσότερα χρήματα ο Δήμος για τα βρεφικά τμήματα από το ΕΣΠΑ. (παράνομες από όσα ορίζει το Π.Δ 99/2017 , δηλαδή κατά παράβαση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας), και ενώ ίδια είναι μηχανικός, δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τον ασφαλή αριθμό παιδιών ανά τάξη και τα τετραγωνικά μέτρα, αφού όταν της έθιξα το θέμα στα τέλη Αυγούστου μου απάντησε «ότι θα το κοιτάξει η υπηρεσία , αλλά να λάβω υπ όψιν μου ότι έχει φοβερό φόρτο εργασίας και τρέχουν παράλληλα πολλές άλλες μελέτες».
Σήμερα υπάρχουν τάξεις με 18 βρέφη, ενώ ο νόμος λέει ρητά 13 βρέφη ανά τάξη και 3 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό, για παράδειγμα στον 4ο παιδικό στο δάσος έχουν χωρίσει στην μέση το υπνωτήριο μην τηρώντας τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και λειτουργούν τάξη χωρίς να έχουν αλλάξει τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, στοιβάζοντας τα παιδιά και τόσα άλλα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.
Παρά τις αιτιάσεις μας για λανθασμένες άδειες λειτουργίας των παιδικών σταθμών εξακολουθεί και ισχυρίζεται ότι θα πάρει τον δρόμο της διόρθωσης. Μέχρι τότε όμως τι; Θα πρέπει να περιμένουμε και να ευχόμαστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα;
Όφειλε ως μηχανικός ούσα, μέσα σε 2-3 ημέρες να έχει ελέγξει ακόμη και μόνη της, τις άδειες λειτουργίας και να δώσει εντολή να διορθωθούν όπου πάσχουν . Γιατί πληρώνεστε κ. Αντιδήμαρχε, λαμβάνετε λίγα χρήματα για την θέση ευθύνη σας που σας επιτρέπει να ολιγωρείτε ? Τα 1.150 και πλέον Ευρώ καθαρά τα θεωρείτε λίγα ως αποζημίωση για να κάνετε το αυτονόητο, να δουλεύετε για το καλό της πόλης;
Αυτά όμως συμβαίνουν από την στιγμή που ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο δηλαδή ο Δήμος.
ΕΡ: Τι πρέπει πλέον να γίνει κ. Τοκατλίδη, για να διορθωθεί η κατάσταση;
ΑΠ: Αυτό που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι να συμμορφωθεί ο Δήμος με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να στελεχωθούν οι παιδικοί σταθμοί. με το απαραίτητο προσωπικό.
Να σταματήσουν οι ειδικότητες των γυμναστών, μουσικών θεατρολόγου , -κατά παράβαση του Πρότυπου Κανονισμού- να κρατάνε τάξεις, να γίνουν ξανά διακριτές καθημερινές δραστηριότητες εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μας.
Να διορθωθούν οι άδειες λειτουργίας των δομών. Να μην υπάρχουν τάξεις με 15 και 18 βρέφη όταν ο νόμος ορίζει αριθμό 12 βρεφών, maximum 13. Η τακτική να «κόβουν» τάξεις στη μέση βάζει σε κίνδυνο τα βρέφη.
Να ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η σχολή γονέων. Οι ψυχολόγοι ,και λογοθεραπευτές να πηγαίνουν καθημερινά σε όλους τους σταθμούς και να δρουν υποστηρικτικά τόσο στα παιδιά όσο και στο προσωπικό .
Να γίνει έλεγχος από το Υπουργείο Εσωτερικών την ΕΔΕΛ, το Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, τόσο για τα χρήματα των ΚΑΠ αλλά και του ΕΣΠΑ για να διαπιστώσουμε που πηγαίνουν τα χρήματα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ να δίνονται στους παιδικούς σταθμούς και μόνο!
Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των σταθμών (όχι με τσόντες όπως είδαμε πρόσφατα στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού όπου μπήκε το φοβερό ποσό των 4.000 Ευρώ μόνο) με το αντίστοιχο και επαρκές υλικό σε παιχνίδια, υλικά χειροτεχνίας , και ότι αλλά έχουν αιτηθεί οι προϊστάμενες των παιδικών σταθμών.
ΕΡ: Συνοψίζοντας ποια είναι τα κεντρικά σημεία των παρατηρήσεων σας και των προτάσεων που κάνετε;
ΑΠ: 1. Επικίνδυνες και παράνομες οι αποφάσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για τις άδειες λειτουργίας των Παιδικών σταθμών .
- Κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουν τα περίπου 650.000 ευρώ που περισσεύουν καθ έτος από το ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών και τα θεσμοθετημένα χρήματα(ν.2880/01, ν3106/03, ΑΔΣ100/2008, ΑΔΣ210/2008) που καταβάλλονται από τους ΚΑΠ για τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών σταθμών και εισπράττονται κάθε οικ έτος.
- Εγκληματική αμέλεια, όταν αφορά παιδιά και μάλιστα βρέφη, της Αντιδημάρχου κ. Χρονοπούλου Κωνσταντίνας, στο γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Δεν μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει αδράνεια ή σκοπιμότητα στο όλο θέμα!
- Στελεχώστε άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό τους παιδικούς καλύπτοντας πλήρως την λειτουργία και των 2 βαρδιών των παιδικών σταθμών μας αλλά και τυχόν ελλείψεις προσωπικού από αναρρωτικές άδειες λόγους εγκυμοσύνης, συνταξιοδοτήσεις κλπ, (σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον Νόμο ΚΑΙ ΌΧΙ όπως εσείς τα ερμηνεύεται !)
- Να σταματήσουν οι ειδικότητες των γυμναστών, μουσικών θεατρολόγου , να κρατάνε τάξεις, να γίνουν ξανά διακριτές καθημερινές δραστηριότητες εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μας.
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των σταθμών
- Να γίνει έλεγχος από το Υπουργείο Εσωτερικών την ΕΔΕΛ, το Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, τόσο για τα χρήματα των ΚΑΠ αλλά και του ΕΣΠΑ για να διαπιστώσουμε που πηγαίνουν τα χρήματα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ να δίνονται στους παιδικούς σταθμούς και μόνο!
ΕΡ: Κλείνοντας τη συνέντευξη μας ποια είναι τα στοιχεία που ιδανικά θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχουν οι παιδικού σταθμοί; Πως οραματίζεστε το περιβάλλον αυτό;
ΑΠ: Για μένα ως πολιτικός αλλά και ως άνθρωπος η ασφάλεια, η προστασία και η σωστή ανάπτυξη των παιδιών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μου. Τα προσχολικά χρόνια θεωρούνται ως μια περίοδος εξαιρετικής σημασίας καθώς μπαίνουν οι βάσεις για την φυσική, νοητική, κοινωνική και κυρίως, τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ας επαναφέρουμε στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας το ζεστό, στοργικό, ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΗΛ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ