Όλη η αλήθεια για τις παιδικές χαρές στον Δήμο
Οι παιδικές χαρές σε μία πόλη είναι στοιχεία των υποδομών της και συνεπώς της αξιολόγησής της. Η Αγία Βαρβάρα, από την περίοδο της πρώτης θητείας του Λάμπρου Μίχου, έχει αποκτήσει έναν σημαντικό αριθμό από παιδικές χαρές, οι οποίες έγιναν χώροι ψυχαγωγίας και παιχνιδιού για τα παιδιά της πόλης μας.
Την προηγούμενη 10ετία, έπρεπε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στους νέους κανονισμούς ασφαλείας. Έγινε όμως αυτό; Και γιατί σήμερα παραμένουν κλειστές περίπου, οκτώ από αυτές;
Πολλά λέγονται από διάφορους. Εμείς, διερευνήσαμε διεξοδικά το θέμα και παρουσιάζουμε την αλήθεια.
Είναι γεγονός ότι οι χώροι αυτοί είχαν, επί μακρόν, εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους. Και όταν η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε -λίγο πριν τις εκλογές-, να ασχοληθεί, τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα.
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης υπέβαλε σχετική ερώτηση, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε, επισήμως: «Όπου έγιναν παρεμβάσεις από την προηγούμενη διοίκηση, η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής καθιστούσαν τα παιχνίδια άκρως επικίνδυνα για χρήση από παιδιά. Έτσι, σήμερα, εκτός από τις απαράδεκτες χρεώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, έχουμε πρόχειρες, ημιτελείς μελέτες με ψεύτικα και κακόγουστα όργανα, χειρότερα από τα υπάρχοντα. Επίσης, και για να φανεί ότι γίνονταν παντού έργα πρόβλεπαν σε μία ολόκληρη παιδική χαρά μόνο μία κούνια. Πρέπει να ξηλώσουμε τρείς κούνιες για να βάλουμε μία καινούργια. Αυτές είναι οι παιδικές χαρές του Καπλάνη. Αφήστε που στις παιδικές χαρές που είχαν κατασκευασθεί, οι εργολάβοι δεν είχαν τηρήσει τις βασικές συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η παραλαβή τους και η πληρωμή τους να βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Στα λεγόμενα του Δημάρχου δεν υπήρξε αντίκρουση από κανέναν.
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, η Δημοτική Αρχή με εργώδη προσπάθεια έχει πετύχει να αξιοποιήσει εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης και να ανακατασκευάσει ουσιαστικά τις παιδικές χαρές της πόλης, με αρκετές εκ των οποίων να βρίσκονται στην διαδικασία πιστοποίησης. Αυτές αναλυτικά είναι:
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»
1. Παιδική χαρά πλατείας Άλσους Δόξης 2. Παιδική χαρά επί των οδών Παπαφλέσσα και Σ. Σαράφη 3. Παιδική χαρά επί των οδών Κρήτης και Α. Διάκου 4. Παιδική χαρά επί των οδών Α. Διάκου και Λέσβου 5. Παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Δεληγιάννη και Π.Π. Γερμανού 6. Παιδική χαρά πλατείας 19ης Μάη 7. Παιδική χαρά πλατείας Μακρυγιάννη.
Οι παραπάνω παιδικές χαρές βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία από το φορέα Πιστοποίησης και ολοκληρώνεται ο έλεγχος από την Επιτροπή Ελέγχου.
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ –ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1. Παιδική χαρά «Αγία Σοφία» 2. Παιδική χαρά Ερεχθείου 3. Παιδική χαρά Πλατεία Φωκά 4. Παιδική χαρά Πλατεία Ζαναέ 5. Παιδική χαρά Προφήτη Ηλία 6. Παιδική χαρά Ελευθερίας –Λίθος 7. Παιδική χαρά Άλσους Ειρήνης- Συντριβάνι 8. Παιδική χαρά –Πάρκο μητέρα 9. Παιδική χαρά-Νέας Γενιάς.
Οι παραπάνω παιδικές χαρές, επίσης, βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία από το φορέα Πιστοποίησης και ολοκληρώνεται ο έλεγχος από την Επιτροπή Ελέγχου.
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
1. Παιδική χαρά επί των οδών Μ. Αλεξάνδρου Σ. Σαράφη και Καβάλας 2. Παιδική χαρά επί των οδών Α. Δημητρίου, Καλαβρύτων και Μιχαλάτου 3. Παιδική χαρά επί των οδών Μ. Αντύπα, Συγγρού και Λήμνου 4. Παιδική χαρά επί των οδών Διομήδη Κομνηνού και Δωδεκανήσου (Λοιμωδών) 5. Παιδική χαρά επί των οδών Κανάρη και Καραολή 6. Παιδική χαρά επί των οδών Τερψιθέας και Μακρυγιάννη 7. Παιδική χαρά επί των οδών Περικλέους και Βαλαωρίτου 8. Παιδική χαρά επί των οδών Αθηνάς και Προβελεγγίου.
Για αυτές, έχει γίνει ο διαγωνισμός. Ένας οικονομικός φορέας από τους συμμετέχοντες έχει υποβάλλει προσφυγή και αναμένεται η εκδίκασή της από την ΕΑΑΔΗΣΥ.
Εκτίμηση των υπευθύνων είναι ότι πολύ σύντομα, όλες οι παιδικές χαρές θα παραδοθούν στους μικρούς μας δημότες, προκειμένου να χαρούν κάποιες ώρες ξενοιασιάς και παιχνιδιού.
Πρόκειται για παιδικές χαρές οι οποίες έχουν ανακαινισθεί πλήρως και έχουν αντικατασταθεί όσα παιχνίδια ήταν σε κατάσταση που εμπεριείχε κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.