Πούτιν-Σι Τζι Πινγκ: «Αγαπητέ μου φίλε». Το Κρεμλίνο επιχειρεί να βρει την Κίνα ως σύμμαχο στην αντιπαράθεση με την Δύση
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Χειραψία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομολογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα – Πνευματικά Δικαιώματα AP/ AP
«Αγαπητέ μου φίλε» ήταν η προσφώνηση Πούτιν προς τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζι Πινγκ κατά την συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ελάχιστα 24ωρα μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και με την ίδια ακριβώς φράση ήταν η αντιφώνηση του Κινέζου ομολόγου του.
Στην 5ωρη, σχεδόν, πρώτη άτυπη και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε σαφές ότι η Κίνα επιδιώκει την εμβάθυνση των Σινο-Ρωσικών σχέσεων στον οικονομικό τομέα καθώς η Ρωσία θεωρείται από το Πεκίνο ως το αντίβαρο προς την Δύση. Ακόμη, η Κίνα επιχειρεί να καταστεί ως ο εν δυνάμει ειρηνοποιός παράγων στον πόλεμο με την Ουκρανία, στην βάση του κειμένου των 12 θέσεων που παρουσίασε περί τα τέλη Φεβρουαρίου, στο οποίο καλεί τις δύο πλευρές να παύσουν τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Οι δύο ηγέτες πρόκειται να δειπνήσουν μαζί και να έχουν την Τρίτη, τις επίσημες συνομιλίες με αναμενόμενη την υπογραφή συμφωνιών για την ανάπτυξη και επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι, οι προτάσεις της Κίνας για την λήξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία αντιμετωπίζονται από την Ρωσική πλευρά με σεβασμό και συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«_Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό» ήταν τα λόγια του Ρώσου προέδρου.
Η έλευση στην Μόσχα του Σι Τζι Πινγκ προβάλλεται από την Ρωσική πλευρά ως η απτή απόδειξη ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη στην αντιπαράθεσή της με την Δύση, αλλά, έχει δίπλα της έναν ισχυρό σύμμαχο, με τον Πούτιν να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και κοινούς στόχους»…
Από την πλευρά του ο ηγέτης της Κίνας στις δηλώσεις του που προηγήθηκαν της άτυπης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών και προβλήθηκαν από την Ρωσική τηλεόραση εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου τονίζοντας ότι «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία. Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».
Ο κ. ΣΙ Τζι Πινγκ έφθασε στην Μόσχα, όπως δήλωσε, με την πεποίθηση ότι, η επίσκεψή του στη Ρωσία θα δώσει «νέα ώθηση» στις σχέσεις με τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο και τη Μόσχα «καλούς γείτονες» και «αξιόπιστους εταίρους». Όπως είπε, η Κίνα «είναι έτοιμη να σταθεί σθεναρά στο πλευρό της Ρωσίας υπέρ «μιας αληθινής πολυμέρειας» και ενός «πολυπολικού κόσμου».
Στον αντίποδα του ειδυλλιακού κλίματος που προβάλλεται από την Ρωσική Πρωτεύουσα, οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ρωσία, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, από το Δ.Π.Δ., σημαίνει ότι η Κίνα θεωρεί πως το Κρεμλίνο δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται ότι έχει διαπράξει στην Ουκρανία»
Ο κ. Μπλίνκεν στην ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους, την ίδια στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος έφθανε στην Μόσαχα, είπε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους» και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και κατέληξε λέγοντας ότι «Οποιοδήποτε σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου και πως μια τέτοια εκεχειρία θα εξυπηρετούσε τον σχεδιασμό της Ρωσικής πλευράς και μόνον.
Η ανησυχία στους κύκλους της Ουάσιγκτων είναι δικαιολογημένη καθώς η Σινική διπλωματική κινητικότητα η οποία αναπτύσσεται –και μάλιστα αποδοτικά- την τελευταία περίοδο, καλλιεργεί κλίμα ανταγωνισμού με την Δύση. Ήδη, η Σινική πλευρά παρουσιάζεται ισχυροποιημένη καθώς, προσφάτως, με την διαμεσολάβησή της έγινε εφικτή η αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, αποκατάσταση η οποία εν δυνάμει μπορεί να παρασύρει κοντά στον Ιρανικό άξονα και τα λοιπά Αραβικά καθεστώτα του Κόλπου.
Ευλόγως, συνεπώς, η Αμερικανική πλευρά βλέπει να προβάλλεται ως εφιάλτης η προβλεψη του Μπρεζίνσκυ, σύμφων με τον οποίο ενώ, από μόνες οι Ρωσία, Κίνα δεν μπορούν να καταστούν στρατηγικοί παίκτες και να απειλήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η δημιουργία, όμως, ΣΙνορωσικού άξονα με την δημιουργία ενός φιλικού προς αυτόν πεδίου στην Μέση Ανατολή με το Ιράν ως στρατηγικό εταίρο και περιφερειακό κυρίαρχο πόλο, τότε πράγματι η Ουάσιγκτων και η Δύση θα πρέπει αν όχι να ανησυχούν, τουλάχιστον να θορυβηθούν και να κινητοποιηθούν αντίστοιχα.
Ωστόσο η Βρετανική πλευρά τηρεί στάση αναμονής και δηλώσεις επισήμων αξιωματούχων της κυβερνήσεως του Ηνωμένου βασιλείου αναφέρουν ότι «Το Λονδίνο ελπίζειότι ο Σι θα πιέσει τον Πούτιν να βάλει τέλος στις φρικαλεότητες στην Ουκρανία».
Τέλος από το Κίεβο, υπήρξε δήλωση με την οποία η κυβέρνηση Ζελένσκι υποδέχεται πολύ θετικά το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο και προέτρεψε σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο».
Πηγές της Wall Street Journal, σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο Σι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόλις ο Κινέζος πρόεδρος επιστρέψει στην Κίνα.
Στις συνομιλίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης Σι στην Μόσχα αναμένεται να υπογραφούν περί τις 30 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, γεγονός αναμενόμενο καθώς η Ρωσία μετά και τις κυρώσεις από την Δύση έχει προσανατολίσει την οικονομική της δραστηριότητα προς την Κίνα.