Νίκος Νικολεουσάκος: Εθνεγερσία 1821
Η Μάνη όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας έμεινε αλωβητη από τις πολλες απόπειρες των Τούρκων για την υποδούλωσή της που καταληξαν ακαρπες. Απο τα Ορλωφικά και μετα ειδικα εμεινε αυτονομη με διοικητή ,έναν από τους καπεταναίους της περιοχής που διοριζόταν μπέης. Τον Οκτώβριο του 1819, οι αρχηγοί συγκεντρώθηκαν στις Κιτριές στο σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη του τελευταίου μπέη της Μάνης και υπέγραψαν συμφωνία για συνεννόηση και κοινή προετοιμασία. Επί πλέον, πολλοί Μανιάτες καπεταναίοι και ο ίδιος ο Πετρόμπεης έσπευσαν να μυηθούν στη Φιλική Εταιρεία ετσι η καθολική εξέγερση των Ελλήνων έπρεπε να στηριχθεί στη Μάνη. Ακολουθώντας τις εντολές της Φιλικής Εταιρείας, είχαν έρθει στη Μάνη ο Παπαφλέσσας και σπουδαίοι οπλαρχηγοί, όπως ο Αναγνωσταράς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι οποίοι περιφέρονταν στα χωριά και στρατολογούσαν τους κατοίκους. Οι αρχηγοί είχαν πια αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία των δυνάμεών τους και ζήτησαν από τον Πετρόμπεη να αρχίσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα. Έτσι, ακολούθησε η συγκέντρωση όλων των Μανιατών οπλαρχηγών, ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη, την 17η Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη που ήταν η πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων, και όλης της Μανης ,όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών και στη θέση -Κοτρώνι- ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρείτο ελεύθερη), και στην κάτω «ταν ή επί τας». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, μαζί με τον Πετρόμπεη, ορκίσθηκαν ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους που η πρωτη μαχη οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Τιμητικά η ηγεσία δόθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που έφερε πια τον τίτλο του «αρχιστράτηγου των Σπαρτιατικών δυνάμεων». Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Γερουσία εξέδωσε προκήρυξη προς τις ευρωπαϊκές αυλές, της οποίας σώζεται το πρωτότυπο. !.
Με αυτήν η Μεσσηνιακή Γερουσία γνωστοποιούσε στους χριστιανικούς λαούς την απόφαση του έθνους, ύστερα από αιώνες ανυπόφορης δουλείας, να αποτινάξει τον ζυγό και ζητούσε τη συνδρομή τους.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους στα τέλη του 1821 έγινε στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνοσυνέλευση (δηλαδή η συνέλευση με τους αντιπρόσωπους από το ελληνικό έθνος) με στόχο να δημιουργήσει την κεντρική διοίκηση που θα συντόνιζε την Επανάσταση. Η Α΄ Εθνοσυνέλευση διακήρυξε την πολιτική ύπαρξη του ελληνικού έθνους, ψήφισε ένα φιλελεύθερο σύνταγμα, το Προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας, και όρισε ύστερα από εκλογές κεντρική διοίκηση. Η Γ ΄ Εθνοσυνέλευση το Μάρτη του 1827 ψηφίζει νέο σύνταγμα, το «Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας», ένα σύνταγμα ιδιαίτερα δημοκρατικό και φιλελεύθερο για την εποχή του. Επίσης, εκλέγει κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια ήταν πολιτικός με πείρα, γνωστός στα ευρωπαϊκά κράτη και θα πετύχαινε να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος.
Το 2021 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τη χώρα μας.
Γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον σημαντικότερο σταθμό στη νεότερη Ελληνική ιστορία: την κήρυξη του Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους το 1830, με το όνομα «Ελλάς», και πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, αναβιώνουν μνήμες της επανάστασης και αναδεικνύονται διαχρονικές εθνικές αξίες μέσα από τις επετειακές δράσεις Επιτροπών ,της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και σημαντικών φορέων της χώρας, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής στους προγόνους μας, που με τη γενναιότητα και τη δύναμη ψυχής που επέδειξαν, αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Η σημαντική αυτή επέτειος, μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία για εθνικό επαναπροσδιορισμό αφού διαχρονικά στην Ιστορία ανατρέχουμε τόσο για να μάθουμε τα γεγονότα του παρελθόντος όσο και για να αντλήσουμε έμπνευση για το μέλλον.
Εμείς ως απόγονοι αγωνιστών του 1821 και μετέπειτα ,, των Μανιατών που είχαν δώσει όρκο τιμής για να δουν ελεύθερη όλη την Ελλάδα , έχουμε ιερή υποχρέωση να ανατρέχουμε στο ηρωικό παρελθόν αλλά να φροντίζουμε και για το μέλλον , ώστε να μην ξεχαστούν αυτές οι μνήμες .
Έτσι λοιπόν τώρα στο 2023, που διανύουμε , εδώ στην πόλη που μεγαλώσαμε και δραστηριοποιούμαστε δημιουργήσαμε ένα νέο παράρτημα Της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, στον Κορυδαλλο μας , όπου νεότερα μέλη θα δώσουμε τον αγώνα μας ώστε να μην ξεχαστεί αυτή η μεγάλη θυσία των προγόνων μας και το αποτέλεσμα αυτής , έχοντας ιερή υποχρέωση να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας , πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση γιατί το μέλλον , κοιτώντας γύρο μας και βλέποντας γεωστρατηγικά τι ακολουθεί να τους υπενθυμίζουμε τους αγώνες και την προσφορά των Μανιατών στην πατρίδα μας και τους αγώνες τους για ελευθερία !!
Το γραφειο αυτο θα στεγαστεί στο δημοτικό κτίριο στην οδό Κουντουριωτου 25 στον τρίτο όροφο,μεριμνα του Δημάρχου Νικου Χουρσαλά !
Σας περιμένουμε να γνωριστούμε από κοντά από 1/5/2023..
ΝΙΚΟΛΕΟΥΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Προεδρεύων της Ένωσης Απανταχού
Μανιατών, παραρτήματος ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ