Μια προφητική ομιλία του Λάμπρου Μίχου στη Βουλή το 2011, για τις κάμερες, την προστασία μας και την ιδιωτικότητα
Η τοποθέτηση του Λάμπρου Μίχου, ως Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου 2011 του Σχεδίου Νόμου για τις κάμερες ασφαλείας έχει αποδειχθεί προφητική. Έχει λοιπόν σημασία τώρα, που η σχετική συζήτηση βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, να θυμηθούμε όσα επισήμαινε τότε ως βουλευτής ο δήμαρχος σήμερα της Αγίας Βαρβάρας:
«H ιδιωτικότητα αλλάζει περιεχόμενο και μορφή καθώς τα τεχνολογικά μέσα εξελίσσονται, ενδεχομένως μετατοπίζεται αλλά δεν καταργείται. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς κανείς δεν αρνείται να πληροφορηθεί στοιχεία που αφορούν άλλους αλλά ενοχλείται και μάλιστα δικαιολογημένα όταν η πληροφορία αφορά έστω και ακροθιγώς τον ίδιο.
Υπάρχει μία πολύ λεπτή εύθραυστη ισορροπία που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού: Να σταθμίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα όπως η προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας.
Το νομοσχέδιο διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας: η χρήση δηλαδή των δεδομένων να γίνεται σε αναλογία με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ο οποίος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εξίσου αποτελεσματικά με ηπιότερα μέσα.
Η αρχή της αναλογικότητας είναι μία δικλείδα ασφαλείας για την προστασία του ιδιωτικού βίου καθώς και του δικαιώματος στο απόρρητο της επικοινωνίας και όποιοι περιορισμοί, όπως ορίζει και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να δικαιολογούνται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος χωρίς να ξεφεύγουν από τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος.
Κατά συνέπεια εναπόκειται στην πολιτεία πώς γίνεται η χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων, ειδικά στο θέμα της καταγραφής ήχου και εικόνας στο δημόσιο χώρο, στο θέμα των καμερών, στον έλεγχο της όλης διαδικασίας
Οι αρχές διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχουν ισχυρά εργαλεία στη διάθεση τους: Αναφερόμενος στις κάμερες θέλω να πιστεύω με βεβαιότητα ότι η χρήση τους έχει τη δύναμη να λειτουργήσει αποτρεπτικά για συμπεριφορές επικίνδυνες ακόμα και στον τρόπο οδήγησης, στην απλή εκδοχή του τρόπου οδήγησης, δηλαδή προληπτικά
Το σκεπτικό είναι απλό: εφόσον τα στοιχεία διατηρούνται είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διατηρούνται για σκοπούς δημοκρατικούς, για σκοπούς που αφορούν την εθνική άμυνα, τη δημοσία ασφάλεια, τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.
Είναι πολύ σημαντική η εξαίρεση του περιεχομένου επικοινωνίας από τη διατήρηση των δεδομένων της επικοινωνίας, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για όποιον παρέμβει και λάβει γνώση των δεδομένων που διατηρούνται από τον πάροχο.
Καίρια είναι επίσης η διάταξη που θέλει τους παρόχους να καταρτίζουν ειδικό σχέδιο ασφαλείας για τα δεδομένα που πλέον υποχρεούνται να διατηρούν επί 12 μήνες. Και είναι ασφαλώς θεμελιώδης η απαγόρευση επεξεργασίας εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως προβλέπεται δηλαδή όταν διενεργείται συγκεκριμένη ανακριτική πράξη και τα δεδομένα ζητούνται από συγκεκριμένη ανακριτική αρχή».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Λάμπρος Μίχος τόνισε: «Ας μην υποκύψουμε στις γνωστές απλουστευτικές μανιχαϊστικές λογικές του άσπρου – μαύρου, του καλού – κακού, του δημοκρατικού και μη δημοκρατικού. Πρέπει να υπάρχει ευελιξία, ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες».