«Δίχως μάσκες μασκαράδες»
Πέρυσι «χοροστάσι δίχως μάσκες», φέτος «δίχως μάσκες μασκαράδες». Η παράσταση την οποία παρουσίασαν ο Ηλίας Υφαντίδης και το «σχολείο λαογραφίας & παράδοσης», οι χορευτές και τα παιδιά των τμημάτων παραδοσιακών χορών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και οι εν γένει, συντελεστές, ήταν ένα ακόμη δείγμα γραφής στην παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού έργου, η οποία συντελείται σε έναν Δήμο, στον οποίο η ικανότητα του ηγήτορα-δημάρχου να δημιουργεί δομές και να τις στελεχώνει με ικανούς –εν προκειμένω τους άριστους-, των δασκάλων.
Οι θεατές που γέμισαν το δημοτικό κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», απόλαυσαν, γλέντησαν και αισθάνθηκαν υπερήφανοι για τις επιδόσεις των παιδιών τους και για την δουλειά που γίνεται στον Δήμο μας. Μία υπέροχη παράσταση της οποίας την έμπνευση είχε ο Ηλίας Υφαντίδης, ο άνθρωπος που με την συνεχή, συνεπή και άοκνη προσπάθειά του έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Την άψογη διοργάνωση όλης της παράστασης ανέλαβε για άλλη μία φορά με πολλή μεγάλη επιτυχία η διευθύντρια πολιτισμού και αθλητισμού κ. Ματίνα Λαζαράκη
Μία παράσταση η οποία πέτυχε σε απόλυτο βαθμό τον σκοπό της. Να δείξει στους συμμετέχοντες –είτε ως συντελεστές, είτε ως θεατές-, ότι το πραγματικό νόημα της Αποκριάς, συνίσταται στο να μπορούν οι άνθρωποι να βάλουν στην άκρη το προσωπείο της καθημερινότητας και να γίνουν «δίχως μάσκες μασκαράδες», να μπορέσουν και να μην φοβηθούν να «τσαλακωθούν».
Και αυτό, το πέτυχαν σε απόλυτο βαθμό. Με εργαλεία και μέσα την σάτιρα για τα όσα βιώνουμε, την ακρίβεια, την γκρίζα καθημερινότητα που δημιουργούν οι φόβοι μας για τις φυσικές ή άλλες καταστροφές, με την συνεχή απειλή που δέχεται ο σημερινός άνθρωπος, την φυγή των παιδιών στο εξωτερικό, προκειμένου να αναζητήσουν καλλίτερες ευκαιρίες για την ζωή τους, η υποκουλτούρα που απομακρύνει από την Ελληνική σκέψη και πνευματικότητα, ο Ηλίας Υφαντίδης και οι συνεργάτες του κατάφεραν να εκπέμψουν ένα καθαρό, ουσιαστικό και σαφές μήνυμα: «ανακαλύψτε την παράδοση και στρέψτε το βλέμμα στα παιδιά». Ανακαλύψτε και πάλι την Ελλάδα του παππού και της γιαγιάς και ενταχθείτε στην παγκόσμια κοινότητα, όχι ως αλλοτριωμένα πρόσωπα δίχως ταυτότητα, αλλά, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά και αξίες και προσθέστε αυτά στην παγκόσμια προσπάθεια του Ανθρώπου.
Περιττό, βέβαια να αναφέρουμε ότι την παράσταση έκλεψαν οι μικροί συντελεστές, οι οποίοι με τον αυθορμητισμό τους και την αγνή, καθαρή ψυχή τους σκόρπισαν χαμόγελα και περηφάνια.
Τα πολλαπλά μηνύματα της παράστασης πέρασαν και αυτό φάνηκε όταν στο τέλος, όλοι –οι επί σκηνής και οι θεατές- έγιναν ένα και τραγούδησαν, μικροί-μεγάλοι, όλοι μαζί «Χορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε γιατί σε τούτο το ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε! δώστε στον χορό να πάει…».
Συγκρατούμε την φράση του Δημάρχου στην έναρξη της εκδήλωσης: «Πατρίδα είναι η πόλη μας …!»