Αποκλειστικές φωτογραφίες από το θεατρικό έργο του Σταμάτη Τζελέπη-Μιλάνε οι πρωταγωνιστές
Αγαπητοί Χαϊδαριώτες & Χαϊδαριώτισες, φίλοι και φίλες.Θα παρακολουθήσετε τη συναρπαστική θεατρική κωμωδία «Όπου ΓΗΣ και ‘PATRIS’» του διακεκριμένου δικηγόρου και πολυγραφότατου Ελληνο-αυστραλού συγγραφέα Κωνσταντίνου Καλυμνιού, παιδί μεταναστών τρίτης γενιάς. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβρη στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και έχει περιοδεύσει με μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία, στις πόλεις του Σύδνεϋ , μετά από πρόσκληση, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ με τέσσερις sold out παραστάσεις, και στην Μελβούρνη σε σύμπραξη με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας με επίσης τέσσερις sold out παραστάσεις.
Τι σημαίνει «Patris»-Περιέχει και τη ηπειρώτικη διάλεκτο
Ο Σταμάτης Τζελέπης και η Έλενα Τσεφαλά ταξίδεψαν στην μακρινή Αυστραλία τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο για να παρουσιάσουν την παράσταση σε συνεργασία με ταλαντούχους ντόπιους ηθοποιούς. Η παράσταση «Όπου γης και Patris» έχει συγκινήσει με την τρυφερότητα και την ευαισθησία της και έχει εντυπωσιάσει με το πνευματώδες χιούμορ της. Μια παρένθεση σε αυτό το σημείο είναι σημαντική. Η λέξη «Patris» στον τίτλο αναφέρεται στο όνομα του πλοίου που μετέφερε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία. Το έργο αποτελεί στην ουσία μια ιστορική αναδρομή, με έμφαση στις εμπειρίες και τα χαρακτηριστικά του Έλληνα μετανάστη, τον οποίο προσεγγίζει με σεβασμό, ευαισθησία και χιούμορ. Διαθέτει ωστόσο και μία άλλη σημαντική γλωσσική και κοινωνιολογική διάσταση, καθώς αποτελεί από την πλευρά του συγγραφέα μία αξιοσημείωτη και ειλικρινή προσπάθεια καταγραφής και διαφύλαξης της ξεχωριστής διαλέκτου και των παραδόσεων του μικρόκοσμου των μεταναστών – παππούδων του στη Victoria. Η διάλεκτος είναι ηπειρώτικη, συνυπάρχει ωστόσο με γλωσσικά στοιχεία από άλλα μέρη της Ελλάδας. Στόχος της παράστασης είναι να ψυχαγωγήσουν αλλά και να συγκινήσουν εσάς, τους θεατές, ανασύροντας από την προσωπική και συλλογική μνήμη, τα αισθήματα και τις εμπειρίες του απανταχού Έλληνα μετανάστη- είτε από προσωπικές εμπειρίες ή συγγενών που μετανάστευσαν την μεταπολεμική περίοδο -γεγονός που συμβαίνει ακόμη και σήμερα που συνεχίζουν οι νέοι μας να φεύγουν για μια καλύτερη ζωή. Το θεατρικό έργο ‘Όπου Γης και «Patris» είναι σπονδυλωτό -αποτελείται από τέσσερις ιστορίες που κινούνται στον ίδιο άξονα – την σχέση του Έλληνα μετανάστη με την Μάνα Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μακριά από την πατρίδα, καθώς και την βαθιά ανάγκη του να «ριζώσει» στη νέα του πατρίδα. Οι ιστορίες φέρουν τους τίτλους:
– “Ελλάς, μάνα του καημού”,
– “Άκρα του Τάφου”,
– “Προ των Εισοδίων”,
– “Όπου Γης και Πατρίς” Οι ιστορίες αυτές αγγίζουν τις ψυχές των απανταχού ξεριζωμένων Ελλήνων τον ξεριζωμό, τα διλήμματα, τις συγκρούσεις, τις αγωνίες, τις χαρές, τον αθεράπευτο «νόστο» για την πατρίδα αλλά και την ανάγκη να ριζώσουν. Όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ και συγκίνηση. Η διάρκεια της παράστασης είναι 90’ λεπτά χωρίς διάλλειμα, εμπλουτισμένη με τραγούδια και μουσική.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τζελέπης
Δραματουργική επεξεργασία κειμένων και μουσική επιμέλεια: Δρ. Έλενα Τσεφαλά
Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι: Σταμάτης Τζελέπης, Έλενα Τσεφαλά, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Έφη Κιούκη και ο Θωμάς Αθανασίου. Το έργο κινεί αισθήματα και εμπειρίες τις οποίες οι παλαιότεροι έχουν ζήσει και τις οποίες οι νεότερες γενιές έχουν ακούσει, άλλοτε χαμογελώντας πικρά και άλλοτε διασκεδάζοντας πηγαία, από τους παλαιότερους.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Την παράσταση θα προλογίσει ο ταλαντούχος ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης. Καλή Διασκέδαση σε όλους. Να σημειωθεί πως η Έλενα Τσεφαλά, το 2017 είχε σκηνοθετήσει με επιτυχία το θεατρικό έργο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή, για την ερασιτεχνική ομάδα του Κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής. Το συγκεκριμένο έργο περιόδευσε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.