Τη μνήμη του Γιώργου Σούλη τίμησε ο Πανελλήνιος Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων
Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα σημαντικές τοποθετήσεις, ο Πανελλήνιος Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων τίμησε τη μνήμη του βυζαντινολόγου Γιώργου Σούλη συγγραφέα της σπουδαίας πραγματείας «Οι Τσιγγάνοι στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και στα Βαλκάνια στον ύστερο Μεσαίωνα».
Την εκδήλωση που έγινε στο δημοτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης της Αγίας Βαρβάρας που φέρει το όνομα της διάσημης βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, άνοιξε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Μανώλης Ράντης που υπενθύμισε ότι ο Σύλλογος έγινε πλέον 85 ετών καθώς ιδρύθηκε το 1939 από Έλληνες πολίτες Τσιγγάνους που ήρθαν στον ελλαδικό χώρο από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.
Ο κ. Ράντης τόνισε ότι ο Σύλλογος καλείται να διεκδικήσει και σήμερα, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια, «βελτίωση της καθημερινότητας που ζούμε αλλά πλόεν όχι μόνο ως κοινότητα Τσιγγάνων αλλά ως πόλη και ως κοινωνία και γι’ αυτό η εκδήλωση υπηρετεί το ΟΛΟΙ, το ΕΜΕΙΣ και το ΜΑΖΙ».
Ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την Αγία Βαρβάρα και αναφέρθηκε διεξοδικά στις «Προκλήσεις και ευκαιρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για συνύπαρξη, συμπόρευση και ανάπτυξη».
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των ειδικών επιστημόνων: – Ο Γιάννης Γεωργίου γενικός γραμματέας του συλλόγου και υποψήφιος Δρ κοινωνιολόγος μίλησε μέ θέμα «Το Βυζάντιο, ο ιστορικός Γεώργιος Σούλης και η εκδίκηση της γυφτιάς», – Ο καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Δημήτριος Μόσχος με θέμα «Βυζάντιο, τσιγγάνοι και άλλες ομάδες μεταξύ οριοθέτησης και συμπερίληψης», -Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠΑ Αντώνιος Παναγιώτου με θέμα «Νεότερες πληροφορίες για την παρουσία και δράση των τσιγγάνων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια από το 1280 και εξής» – Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Δρ Νικόλαος Λιβανός, «Ξαναδιαβάζοντας τον Γεώργιο Σούλη σχετικά με τους τσιγγάνους», και, -Ο ιστορικός Στάθης Γκότσης, που ανέπτυξε το θέμα «Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο, γιατί και πώς».