Ανδρέας Αναστασόπουλος: «Η διοίκηση Χουρσαλά μετά την εκλογή της ψήφισε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 41%»
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαπαναγιώτου.
Ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλάει για όλους και για όλα, αποκλειστικά στη «Δικαιοσύνη Σήμερα»
-Κύριε Αναστασόπουλε κάνοντας μία σύγκριση ανάμεσα στις δημοτικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023, παρατηρώ ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση Κορυδαλλού» αύξησε το ποσοστό της κατά 1.3% και για λίγους μόνο ψήφους θα βρισκόταν στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Παρατηρώντας σε όλη την επικράτεια τα αποτελέσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε πολύ σημαντική άνοδος με αποκορύφωμα τους Δήμους τους οποίους κερδίσαμε. Αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα και στον Κορυδαλλό και ο κόσμος του Κορυδαλλού πραγματικά να μας εμπιστευτεί όπως έκανε σε Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πάτρα, Ικαρία και Τύρναβο όπου εξέλεξε δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το αποτύπωμα της δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης και στον Κορυδαλλό είναι πολύ μεγαλύτερο από το 13% των εκλογών και έχει εκφραστεί στους αγώνες τις διεκδικήσεις τις μάχες που έχουμε δώσει μαζί με τον λαό του Κορυδαλλού, όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά όντας ο μοναδικός σύμμαχος στον αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού, στην μάχη για τις δικές του ανάγκες. «Οι παρατάξεις Χρήστου και Γουρδομιχάλη ουσιαστικά έστειλαν τον κόσμο στο ψηφοδέλτιο του Χουρσαλά» -Από την άλλη όμως η διοίκηση Χουρσαλά όχι μόνο ξανακέρδισε τις εκλογές, αλλά στην τελευταία αναμέτρηση έκανε «περίπατο». Το ψηφοδέλτιο του κύριου Χουρσαλά είναι ένα συνονθύλευμα παρατάξεων που περιλάμβανε εκτός από τους δικούς του υποψηφίους, το συνδυασμό του κυρίου Δημόπουλου αλλά και ένα μεγάλο μέρος από το ψηφοδέλτιο του κυρίου Κασιμάτη, στελέχη κομμάτων χρόνια στην διοίκηση του Δήμου με μέσα και μηχανισμούς, να εγκλωβίσουν τον κόσμο σε μια ψήφο δήθεν «τοπική», ξεπλένοντας τις μεγάλες ευθύνες που είχαν όλες αυτές οι δημοτικές διοικήσεις στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα έπαιξε επίσης και η μεγάλη αποχή, που δείχνει και την μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει και την απαξίωση στον θεσμό της Τοπικής Διοίκησης. Από την άλλη μεριά οι παρατάξεις του κυρίου Χρήστου και του κυρίου Γουρδομιχάλη ήταν ξαναζεσταμένο φαγητό, χωρίς καμία νέα πρόταση και ουσιαστικά έστειλαν τον κόσμο στο ψηφοδέλτιο του Χουρσαλά. Δυστυχώς σαν Λαϊκή Συσπείρωση επιβεβαιωθήκαμε για τον χαρακτήρα της δημοτικής αρχής αφού δύο μήνες μετά την εκλογή της, ψήφισε μια πολύ μεγάλη αύξηση την αύξησης των δημοτικών τελών κατά 41%, την οποία φυσικά ο δήμαρχος απέκρυψε προεκλογικά.
–Για ποιο λόγο όλα τα εκλεγμένα μέλη με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν συμμετείχατε στις εκλογές ανάδειξης προεδρείου στο ΠΕΣΥΔΑΠ;
Είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπαίνει στο δίλημμα άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος. Όποιος και να έβγαινε εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, για αυτό και απέχουμε από τις εκλογές ανάδειξης προεδρείου στον ΑΣΔΑ στην ΚΕΔΕ και στον ΠΕΣΥΔΑΠ. «Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Δήμο για το θέμα των φυλακών που έχει δημιουργηθεί, δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά!» -Ας επανέλθουμε στην πόλη του Κορυδαλλού. Εδώ και δεκαετίες γράφεται στον τύπο, ότι θα φύγουν οι φυλακές και όμως μένουν εκεί. Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος, για να σταματήσει η πόλη, να είναι συνώνυμη με τις φυλακές; Οι δημοτικές αρχές διαχρονικά βάζουν πλάτη για να μη φύγουν οι φυλακές. Ακόμα και τότε που θεωρητικά γίνονταν κινήσεις όπως συναυλίες για την απομάκρυνση των φυλακών ή υπογράφονταν μνημόνια, ποτέ οι δημοτικές αρχές αυτές δεν πάλεψαν ουσιαστικά για την απομάκρυνσή τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει θέσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της απομάκρυνσης των φυλακών, την ίδια ώρα που η διοίκηση Χουρσαλά δεν λέει λέξη για το σχεδιασμό που έχει για το χώρο των φυλακών μετά την απομάκρυνσή τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη νέα χωροθέτηση για φυλακές στον Ασπρόπυργο. Ακόμα και η επιτροπή φυλακών που έχει δημιουργηθεί δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά τόσο στην παρούσα όσο και στην προηγούμενη θητεία.
Τι φοβάται να αποκαλύψει ο δήμαρχος;
Επίσης έχουν τεράστια ευθύνη όσοι στήριξαν την παραχώρηση δημόσιων χώρων στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θέλουμε ο χώρος των φυλακών να αποδοθεί στους δημότες, πραγματικά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, με δημιουργία ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου πολιτισμού και αθλητισμού ανοιχτών για τις λαϊκές οικογένειες συνολικά της Β’ Πειραιά.
-Ποιο άλλο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής;
Αναμφισβήτητα το θέμα των φυλακών είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την πόλη, αυτή την στιγμή δίπλα από τις φυλακές βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα σχολείων της πόλης με βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια. Από την μια μεριά έχουμε ειδικούς φρουρούς με αυτόματα όπλα στα χέρια και από την άλλη παιδιά όλων των ηλικιών που πηγαίνουν στο σχολείο τους. Επίσης όμως το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι φλέγον για την πόλη μας. Πρόσφατα εν μέσω καλοκαιριού η διοίκηση Χουρσαλά αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του 18ου Δημοτικού Σχολείου, αποδεχόμενοι την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Τα περισσότερα σχολεία στην πόλη μας έχουν σημαντικά ζητήματα συντήρησης αλλά και πυρασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης και άλλα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το 3ο Γυμνάσιο που στεγάζεται σε έναν ακατάλληλο χώρο. Χρειάζονται νέα σχολεία στο κέντρο του Κορυδαλλού και σίγουρα όχι άλλα, κοντέινερ σε νηπιαγωγεία. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας.
-Θεωρείται πως υπάρχει εγκληματικότητα στον Κορυδαλλό, από διάφορες κοινωνικές ομάδες;
Το ζήτημα της εγκληματικότητας είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, που κάθε περίοδο με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να αλλάζει μορφή. Στην πόλη μας έχουμε φυλακές όπου έχουν συμβεί αποδράσεις αρκετές φορές, έχουμε επίσης ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μαφιόζικων ομάδων και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή είναι η πραγματική εγκληματικότητα. Στη σημερινή κοινωνική κατάσταση διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι αφημένες στην τύχη τους χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια, από το κράτος για την ενσωμάτωσή τους. Με ευθύνη της πολιτείας πολλά παιδιά δεν μπορούν καν να παρακολουθήσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Αυτά έγιναν στον Κορυδαλλό επί διοικήσεων του ΚΚΕ»
-Το ΚΚΕ έχει να διοικήσει το Δήμο από το 1994 με δήμαρχο το Νίκο Θεμελή. Ο κ. Θεμελής πόσο γερά θεμέλια έβαλε σε αυτή την πόλη;
Όχι μόνο ο Νίκος Θέμελης αλλά προηγούμενα ο Δημήτρης Μαλαγαρδής με τη διοίκησή τους είχαν βάλει γερά θεμέλια σε αυτή την πόλη. Στα χρόνια τους το Κουτσουκάρι έγινε Κορυδαλλός. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
• Την οργάνωση της αποκομιδής των σκουπιδιών με ιδιόκτητα απορριμματοφόρα
• Την δημιουργία τεράστιων για τα δεδομένα της εποχής αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της πόλης μετά την φονική πλημμύρα του 1977
• Την δέσμευση πάρα πολλών ελεύθερων χώρων οικοπέδων για την δημιουργία σχολείων
• Την απαλλοτρίωση του κινηματογράφου Βίκτωρ και την δημιουργία του cine Παράδεισος
• Την ανέγερση του πνευματικού κέντρου
• Την μαζική δενδροφύτευση των πεζοδρομίων της πόλης κλπ που ουσιαστικά αποτελούν και σήμερα το πράσινο της πόλης
• Τη δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης
• Τη δέσμευση των 88 στρεμμάτων (πρώην γηροκομείο)
• Τρία μεγάλα έργα το κλειστό γυμναστήριο (Θεόδωρος Πούτος) , το γήπεδο ποδοσφαίρου και το ανοικτό δημοτικό θέατρο, που σήμερα είναι το γνωστό θέατρο «Θανάσης Βέγγος».
Ήταν δήμαρχοι με διεκδικήσεις και αυτή είναι η διαφορά των δημάρχων του ΚΚΕ. Να σας πω ένα παράδειγμα, εκείνα τα χρόνια μέλη του ΚΚΕ έπαιζαν μπάλα στο γήπεδο του ασύλου για να διεκδικήσουν των χώρο, συλλαμβάνονταν από την αστυνομία και απελευθερώνονταν μετά από τις διαμαρτυρίες των δημοτών. Έτσι ο χώρος του ασύλου κάτω από αυτή την πίεση αποδόθηκε στους δημότες και να ανεγέρθηκαν δύο σχολεία, γήπεδα αλλά και το Δημαρχείο.
-Στη 12ετία του Στέφανου Χρήστου και στη συνέχεια από τον Σταύρο Κασιμάτη, τι είδους πολιτικές ασκήθηκαν;
Οι διοικήσεις του Στέφανου Χρήστου και του Σταύρου Κασιμάτη είχαν κοινό χαρακτηριστικό, όπως και αυτή η διοίκηση, την εφαρμογή της πολιτικής των κεντρικών κυβερνήσεων. Αυτές οι πολιτικές, της υποχρηματοδότησης των Δήμων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του χαρατσώματος των δημοτών με τα συνεχώς αυξανόμενα δημοτικά τέλη, ουσιαστικά μετέτρεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση. Το ίδιο ακριβώς κάνει και τώρα η διοίκηση Χουρσαλά που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης και αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών Χρήστου και Κασιμάτη. «Η διοίκηση Χουρσαλά θα προσλάβει μόνο τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους»
-Ο νόμος Βορίδη ενισχύει ή απαξιώνει το θεσμό της αυτοδιοίκησης;
Δεν είναι ένας νόμος που απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά οι πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν σε αυτό. Ο νόμος Βορίδη αποτελεί συνέχεια των νόμων Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη. Σε αυτό βέβαια βάζουν πλάτη οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Κορυδαλλού. Για παράδειγμα η διοίκηση Χουρσαλά ενώ γνωρίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών , ζητάει μόνο τέσσερις εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση, τη στιγμή που στο οργανόγραμμα του δήμου από το 2013 υπάρχουν πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις. Από τότε και μετά στους Δήμους έχουν περάσει πολλές αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, χωρίς πόρους και προσωπικό όπως π.χ. η Πολιτική Προστασία μεταφέροντας ταυτόχρονα το βάρος στους δημότες..
Πώς θα ανταποκριθεί ένας Δήμος στην περίπτωση πυρκαγιάς, όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό αλλά και τα μέσα;
«Είμαι υπέρ του κοινωνικού φροντιστηρίου, όπου συμμετέχω και παραδίδω μαθήματα» -Είστε εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης στον Κορυδαλλό. Κατά τη γνώμη σας, η παραπαιδεία πότε θα σταματήσει να κυριαρχεί στη χώρα μας; Είστε υπέρ του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου για τις λαϊκές οικογένειες;
Καταρχάς διαφωνώ με τον όρο παραπαιδεία. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση παράγουν σημαντικό εκπαιδευτικό έργο όπως και οι συνάδελφοι στο δημόσιο σχολείο. Προφανώς ως εκπαιδευτικός υποστηρίζω τη δωρεάν παιδεία και για αυτή αγωνιζόμαστε. Δυστυχώς στο σύστημα που ζούμε, το δημόσιο σχολείο είναι υποστελεχωμένο αφού τα εκπαιδευτικά κενά είναι αναρίθμητα και σε πολλά σχολεία συνάδελφοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται μετά από 3 και 4 μήνες. Σαφώς και είμαι υπέρ του κοινωνικού φροντιστηρίου και συμμετέχω και παραδίδω μαθήματα και εγώ και συνάδελφοί μου σε παιδιά λαϊκών οικογενειών.