Λάμπρος Μίχος: Δεν μπορεί το κράτος να δίνει τα ίδια στην Αγία Βαρβάρα και τη Φιλοθέη
Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας δείχνει ακόμα μια φορά τον δρόμο για εφικτές και ουσιαστικές λύσεις
Τοποθέτηση εφόλης της ύλης, απολογιστική και προγραμματική ταυτόχρονα, ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος στο Action και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό. Ο πατριάρχης της Αυτοδιοίκησης μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον θεσμό που βρίσκεται πλησιέστερα απ’ όλους στους πολίτες και την καθημερινότητά τους.
Για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας με τη γνώση, την τεράστια πείρα και το όραμα που έχει δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι αυτοδιοικητικοί αλλά και οι κυβερνώντες για να υπάρξουν άμεσα ουσιαστικές λύσεις.
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Με τον Καλλικράτη το 2010 θεσπίστηκε υποχρεωτική κατανομή από τους δημόσιους πόρους ενός ποσοστού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ποσοστό που θα έπρεπε να φεύγει από το δημόσιο και να πηγαίνει στην αυτοδιοίκηση θα έπρεπε φέτος να είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντί γι’ αυτά τα 8 δισεκατομμύρια η Αυτοδιοίκηση θα λάβει περίπου δύο!
Αυτή η απόσταση από τα 8 δισεκατομμύρια στα 2 είναι τεράστια. Η κυβέρνηση βέβαια ισχυρίζεται εύλογα ότι τα υπόλοιπα 6 τα παίρνουμε σε χρηματοδοτήσεις από διάφορα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για να κάνουμε έργα. Ας πούμε από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», από το Αναπτυξιακό Ταμείο, το γνωστό σαν ΕΣΠΑ, μέσω περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων κοκ.
Αυτό όμως δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες. Γιατί με το ΕΣΠΑ παίρνουμε λεφτά να φυτέψουμε λχ δέντρα, μετά δεν θα ΄χουμε να πληρώσουμε την ΕΥΔΑΠ για να τα ποτίσουμε!
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για το οποίο ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ηγεσία της, το έχω πει κι άλλες φορές: Αυξήθηκαν πάρα πολύ οι δαπάνες , οι μισθοί, τα ενεργειακά κόστη, αλλά η Αυτοδιοίκηση δεν πήρε παραπανίσια χρήματα. Και λέει σωστά ο υπουργός «εγώ έχω δώσει 13% αύξηση στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους επομένως έχετε την αύξηση που έπρεπε¨.
Ο επιμερισμός όμως στους δήμους δεν ήταν αντίστοιχος με τις ανάγκες των δήμων γιατί η αύξηση δίνεται οριζόντια. Μάλιστα με μια σχετικά πρόσφατη ρύθμιση αυξήθηκε η επιχορήγηση στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, της άγονης ας πούμε γραμμής αλλά δεν συνυπολογίστηκαν μέσα οι ίδιοι πόροι. Γιατί υπάρχει δήμος ο οποίος έχει μαρίνες, ξενοδοχεία και άλλα έσοδα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΕΣΟΔΑ ΕΧΕΙ O ΔΗΜΟΣ
Να το πω απλά να καταλάβει ο κόσμος: Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος είναι η προστασία του πολιτεύματος. Το δικό μας βασικό άρθρο, η ψυχή της νομοθεσίας, είναι ότι όλοι οι πολίτες οπουδήποτε και να βρίσκονται, σε όποια περιοχή της χώρας πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών. Αν λοιπόν χρειάζονται 100 ευρώ για να λειτουργήσει ένας Δήμος του μεγέθους της Αγίας Βαρβάρας και έχει τα 90 πρέπει το κράτος να του δίνει τα 10, να διατίθεται δηλαδή ένα κονδύλι εξισορροπητικά.
Οι πλειοψηφίες, βλέπετε, μερικές φορές λειτουργούν εις βάρος των μειοψηφιών ενώ στη δημοκρατία πρέπει να λειτουργούν και υπέρ των μειοψηφιών. Γιατί δεν είναι δυνατόν δήμοι με πολλά έσοδα να παίρνουν τα ίδια χρήματα με την Αγία Βαρβάρα! Εμείς εισπράττουμε 30.000 το χρόνο από 3 μαγαζιά που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα και τα κλαίω και αυτά που τους τα παίρνω διότι πρέπει να ενισχύσω και την επιχειρηματικότητα, δηλαδή να μείνει κόσμος εκεί, να πάει να κάτσει, δεν θέλω να τους επιβαρύνω
Ίσως κάνω λανθασμένη πρόβλεψη, και το εύχομαι να είναι λανθασμένη, αλλά του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη δυσχέρεια να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της που απορρέουν δηλαδή από τις αρμοδιότητές μας.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Ζητάμε προσωπικό γιατί είναι αναγκαίο, θέλουμε μηχανοτεχνίτες, οδηγούς για τα λεωφορεία, άλλες ειδικότητες. Θα πάρουμε προσωπικό λοιπόν γιατί είναι αναγκαίο και θα πρέπει να το πληρώσουμε και για να το πληρώσουμε. Και δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι αλλά είναι και το ρεύμα και το νερό στα σχολεία λχ, μπορείς να αφήσεις τα σχολεία έτσι, τα παιδιά να κρυώνουνε; Και έτσι θα τα πληρώσεις αυτά και θα φτιάξεις και τα σχολεία αλλά εγώ ας πούμε για να φτιάξω τα σχολεία πήρα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και μετά θα προκύψουν άλλες ανάγκες και θα πρέπει να τις καλύψουμε και αυτές, γιατί οι δήμοι είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν πολλές ανάγκες.
Δεν γίνεται λοιπόν ένας δήμος να έχει χρήματα και να δίνει επιδόματα στα νέα ζευγάρια, να στέλνει δέματα σε φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και εμείς να ολοφυρόμαστε για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ!
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Πρέπει να ρυθμιστεί αυτό όπως είχαμε κάνει παλαιότερα που είχαμε χωρίσει την Αττική σε 8 ζώνες: στην 1η κατηγορία η Αγία Βαρβάρα, το Καματερό, ο Ταύρος, η Δραπετσώνα και στην 8η το Ψυχικό και η Φιλοθέη κλπ Και οι δήμοι της 1ης κατηγορίας έπαιρναν 8 και οι δήμοι της 8ης κατηγορίας ένα!
Και πρέπει ο Δήμος που παίρνει χρήματα να έχει ένα τεχνικό δελτίο τι θα φτιάξει συγκεκριμένα. Όχι ο ένας να φτιάχνει την ίδια πλατεία 5 φορές και ο άλλος να έχει μόνο μια πλατεία και να μην μπορεί να φτιάξει μια δεύτερη…
Να υπολογίζεται δηλαδή ποιος είναι ο πληθυσμός σου, τα σχολεία σου, οι πλατείες, οι κοινωφελείς δράσεις που αναπτύσσεις, την ανεργία που υπάρχει, τις οικογένειες που πρέπει να στηριχτούν σε αυτό το δήμο γιατί ζουν με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν τα βγάζει ο δήμος αυτά τα στοιχεία αλλά βγαίνουν με συγκεκριμένα, αντικειμενικά στοιχεία.
ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ
Να σας δώσω να καταλάβετε μπορεί εμείς στην Αγία Βαρβάρα να κόβουμε τον λαιμό μας και να είναι όλα καλά, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, να κάνουμε και έργα στο πολιτισμό που είναι αναγκαίο. Αλλά να λάβετε υπόψη ότι στους 26.759 κατοίκους που μας δίνει η απογραφή ας είναι 30 ή 35000 ο πραγματικός πληθυσμός, έχουμε χίλιες 1800 οικογένειες που ζούνε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Επίδομα Αλληλεγγύης και αυτός είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Άλλοι δήμοι με 100.000 πληθυσμό έχουνε 600 ή 700 οικογένειες με αυτά τα προβλήματα και η φοροδοτική ικανότητα δεν είναι ίδια. Πώς να βγουν αυτά με τα ανταποδοτικά τέλη, εμείς ξοδεύουμε χωρίς να εισπράττουμε το αντίστοιχο, οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί και η φοροδοτική ικανότητα μειωμένη.
ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Όταν ενισχύονται οι δήμοι πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά: οι αντικειμενικές αξίες, τα ίδια έσοδα αλλά και πόσα από αυτά εισπράττονται εντέλει και να εφαρμοστούν εξισορροπητικές πολιτικές. Γιατί μπορεί στα χαρτιά να έχεις λαμβάνειν ένα εκατομμύριο αλλά τελικά δεν το έχεις και πρέπει να ληφθεί υπόψη.
ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Τόσα χρόνια ακούω για Χάρτα της Αυτοδιοίκησης και τίποτε δεν έχει γίνει. Πρέπει λοιπόν να ξαναγραφεί η νομοθεσία και να είναι συγκεκριμένα και κατανοητά διατυπωμένα και επομένως να περιοριστούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ελεγκτής νομιμότητας για να μπορούμε να συντονιζόμαστε και να συνεννοούμαστε και να αποφεύγουμε τη σύγχυση.
ΤΟ ΜΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Εγώ πάω τώρα να κάνω ένα δρόμο και μπλέκονται 500! Γιατί για να γίνει ο δρόμος πρέπει να κατέβουν τα καλώδια και το ζητάω αλλά για να το κάνει η ΔΕΗ ζητάει άδεια από το Αέριο που δεν υπάρχει σε εμάς, και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, και πρέπει να γίνει νέο υποέργο και αυτό θέλει άλλη διαδικασία και εμπλέκονται άλλες 50 υπηρεσίες και μετά το υπουργείο Ενέργειας και η αποκεντρωμένη και η Περιφέρεια και μετά άλλο υπουργείο και άλλο…
Κάτι αντίστοιχο έγινε με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών γιατί δεν προέβλεψαν ένα μεταβατικό διάστημα και ξαφνικά εγώ σαν δήμαρχος πρέπει να βρω πώς θα αγοράζω κλειδιά για τις πόρτες των σχολείων και πώς θα δώσω είδη καθαριότητας και είναι 21 σχολεία και το καθένα έχει διαφορετικό συντηρητή για το ασανσέρ, για τον καυστήρα, και προκύπτουν και έκτακτα έξοδα για τα οποία ως δήμος δεν μπορώ να κάνω κάτι γιατί βάσει των δημοσιονομικών κανόνων πρέπει να κάνω διαγωνισμό, αλλά αν έχω κάνει μια ανάθεση για 1000 πχ ευρώ δεν μπορώ να κάνω άλλη για τα 1300 που προκύπτουν στο τέλος του χρόνου.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
Λέω πάντα ότι εμείς οι αυτοδιοικητικοί είμαστε μοιραία πρόσωπα. Γιατί για να πάρουμε παραπάνω κονδύλια προσπαθούμε να κάνουμε φιλίες και να έχουμε καλές σχέσεις με τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα, τον περιφερειάρχη, αντί οι αυτοδιοικητικοί να έχουμε συναίσθηση του μεγέθους της δικής μας εξουσίας καθώς έχουμε άμεση σχέση με τους πολίτες.
Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Θα έπρεπε δηλαδή να ξεκαθαρίζαμε στο κράτος ότι χρειαζόμαστε παραπάνω χρήματα, να τα πάρουμε και να δώσουμε λογαριασμό που πήγανε και εάν κάτι δεν έγινε σωστά να μας καταλογιστεί, αλλά να υπάρχουν σωστοί κώδικες επικοινωνίας.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι όσες φορές, νομίζω δύο, συνάντησα τον πρωθυπουργό ανταποκρίθηκε και επίσης σε ό,τι ζητήσαμε το γραφείο του έδειξε κατανόηση αλλά δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται σημαντικά για την πόλη ζητήματα από τις σχέσεις με τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τις καλές ή όχι προθέσεις του.
Θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πλέγμα κανόνων που πρέπει να τους τηρούμε και σε αυτό να ελεγχόμαστε. Εμείς μάλιστα είπαμε να ελεγχόμαστε και προληπτικά ώστε να είμαστε ασφαλισμένοι και να υπάρχουν για όλα καθαρές κουβέντες. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η κεντρική εξουσία θέλει να αναπαράγεται η εξουσία της και γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσει τα προγράμματα και τα κονδύλια που υπάρχουν. Δεν θέλει να τα δώσει στην Αυτοδιοίκηση για να αναπαράγει εκείνη τη δική της εξουσία!