Χαϊδάρι: Tα λόγια είναι φτώχεια, τα έργα είναι πλούτος, κ. Σελέκο
Το παρακάτω άρθρο θέτει εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση των σχολείων στο Χαϊδάρι, επισημαίνοντας ότι η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην «ανάλγητη κυβέρνηση», αλλά και στην τοπική δράση. Τα παραδείγματα της Πάτρας και της Αγίας Βαρβάρας δείχνουν ότι, με σωστή οργάνωση, και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, πολλά μπορούν να γίνουν, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Η δημοτική αρχή καλείται να σταματήσει να επικαλείται δικαιολογίες και να μελετήσει επιτυχημένες πρακτικές, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα σχολεία της πόλης. Το βασικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Με οργάνωση, συνεργασία και πολιτική βούληση, μπορούν να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών, χωρίς να περιμένουμε εξωτερικές αλλαγές ή «σωτήρες».
Μεγάλη η συζήτηση για τα σχολεία στο Χαϊδάρι και δικαιολογημένα γίνεται. Πρώτα πρώτα γιατί υπάρχουν προβλήματα! Σχολεία που θα έπρεπε να έχουν τύχει άλλης, καλύτερης φροντίδας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί που ταλαιπωρούνται. Και η νέα χρονιά μπαίνει υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Καλά έκανε η δημοτική αρχή λοιπόν και κάλεσε τη μεγάλη συζήτηση για τα σχολεία. Και μπορεί πολλοί από εκείνους που μίλησαν να είπαν κοινοτοπίες, να επανέλαβαν τον… εαυτό τους, σαν να διάβαζαν μια περυσινή ή μια προπέρσινη ομιλία τους, αλλά θα συμφωνήσουμε ότι τα προβλήματα αναδείχτηκαν.
Αρκεί όμως να καταγγέλλεται η «ανάλγητη κυβέρνηση» για να λυθούν τα προβλήματα; Και γιατί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να περιμένουν μια αλλαγή κυβέρνησης για να δουν λύσεις; Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί ο δήμος να δώσει, στο μέτρο του δυνατού, λύσεις εδώ και τώρα;
Εμείς, ως «Δικαιοσύνη» κ. δήμαρχε πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν πράγματα και σε δύσκολες συνθήκες, και με αυτή την κυβέρνηση, χωρίς να περιμένουμε μια (μελλοντική) ώρα «ανάστασης» που μπορεί και να… αργήσει!
Και μιλάμε με στοιχεία, με όσα δείχνουν άλλοι δήμοι. Και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα δείτε κ. Σελέκο και να τα μελετήσετε με τους συνεργάτες σας.
Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η Πάτρα και το έργο του δήμαρχου Πελετίδη, που προφανώς γνωρίζετε καλά κ. Σελέκο. Αντιγράφουμε λοιπόν από το σάιτ του Δήμου Πατρέων: «Οι εργασίες στα σχολεία μας, από τους εργαζόμενους της Αυτεπιστασίας, συνεχίζονται και εν μέσω κορωνοϊού. Έχουμε 264 σχολεία όλων των βαθμίδων στο Δήμο μας. Από αυτά, περίπου τα 160 στεγάζονται σε δημόσια κτίρια και από τα 160, τα 130 είναι παλιές κατασκευές, οι οποίες χρήζουν ριζικής ανακαίνισης. Συνολικά, η υπηρεσία της Αυτεπιστασίας, έχει κάνει καίριες παρεμβάσεις σε πάνω από 150 σχολεία. Οι εργασίες αφορούν όχι μόνο την αισθητική των κτιρίων, αλλά –κυρίως- την ασφάλεια όλων όσων φιλοξενούνται σε αυτά».
Ή όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κώστας Πελετίδης στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς «Με χαρά βλέπουμε σήμερα, ότι οι εργαζόμενοι της Αυτεπιστασίας του Δήμου μας, συνεχίζουν τη δουλειά τους. Το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία μας αλλάζουν όψη και μεταμορφώνονται σε χώρους αντάξιους των παιδιών μας. Συνεχίζοντας με αυτό τον ρυθμό, το πολύ σε δύο χρόνια, θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία του Δήμου μας».
Μπορεί βέβαια κάποιος να αντιτάξει ότι η Πάτρα είναι μεγάλος δήμος με πολλοίς ίδιους πόρους. Αντίστοιχη όμως και μάλλον -τηρουμένων των αναλογιών- καλύτερη δουλειά γίνεται στον δήμο Αγίας Βαρβάρας από τον δήμαρχο Λάμπρο Μίχο.
Και η Αγία Βαρβάρα είναι ένας Δήμος γειτονικός του Χαϊδαρίου αλλά με πολύ μικρότερες «ίδιες» προσόδους! Γιατί εκεί ο δήμαρχος Μίχος μπορεί; Γιατί τα σχολεία της θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας και οπωσδήποτε τα καλύτερα της Δυτικής Αθήνας;
Δεν είναι και αυτό ένα υπόδειγμα αυτοδιοικητικής πολιτικής που πρέπει να μελετήσετε κ. Σελέκο;
Ιδού τι γράφαμε στη «Δικαιοσύνη» κ. δήμαρχε πριν από μόλις τρεις μήνες: «Άψογα σχολικά κτίρια σημαίνει άψογη δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Γιατί για να ετοιμαστούν στην εντέλεια συνεργάστηκαν πολλοί εργαζόμενοι: η υπηρεσία Πράσινου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι καθαρίστριες. Γι’ αυτό όλα είναι στην εντέλεια από τα παρτέρια και τα φυλλώματα μέχρι την αποκατάσταση φθορών και από το βάψιμο μέχρι τη γενική καθαριότητα.
Παράλληλα έγινε και συνάντηση του δήμαρχου Λάμπρου Μίχου και των συνεργατών του με τους διευθυντές των σχολείων όπου επιβεβαιώθηκε ότι έγιναν όλα όσα πρέπει και πως η συνεργασία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας – εκπαιδευτικών θα είναι καθημερινή όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπιστεί άμεσα ό,τι προκύψει».
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι στην Αγία Βαρβάρα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσουν και να πάρουν όποια κονδύλια μπορούν: Γι’ αυτό και αξιοποίησαν περίπου 3 εκατ. Ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων του Δήμου.
Όσα αναφέραμε νομίζουμε ότι αποδεικνύουν πόσα μπορούν να γίνουν εάν δεν περιμένουμε μια μελλοντική στιγμή που η κυβέρνηση θα γίνει «καλύτερη» αλλά κάνουμε όλοι μας ό,τι περνάει από το χέρι μας εδώ και τώρα για να γίνει η γειτονιά, η περιοχή, η πόλη μας καλύτερη.
Γιατί μπορούμε και πρέπει κ. Σελέκο να έχουμε ένα (καθημερινά όλο και) καλύτερο Χαϊδάρι.