Λάμπρος Μίχος: Καταδικασμένος να εκλέγεται
Είναι ελάχιστοι οι δήμαρχοι, των οποίων το όνομα έχει ταυτιστεί σε απόλυτο βαθμό με την πόλη τους.
Ένας εξ αυτών είναι, δίχως αμφιβολία, ο Λάμπρος Μίχος, του οποίου το όνομα είναι ταυτόσημο με την Αγία Βαρβάρα. Αυτό, βεβαίως και δεν προέκυψε τυχαία.
Αν αναλογισθεί κάποιος την διαδρομή της πόλης και την μεταμόρφωσή της από μία υποβαθμισμένη περιφέρεια της Δυτική Αθήνας, σε μία σύγχρονη, λειτουργική και αισθητικά αναβαθμισμένη πόλη· μία πόλη με υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους κατοίκους της, τότε θα διαπιστώσει, αναντίρρητα, ότι αυτή η αναβάθμιση είναι ταυτόσημη με τον Λάμπρο Μίχο.
Παρά το γεγονός ότι για μία 10ετία (2009-2019) μία άλλη δημοτική αρχή οδήγησε την πόλη στην παρακμή καθώς, ο Μίχος είχε εκλεγεί ως βουλευτής. Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή Αγία Βαρβάρα με την προ του 1994 πόλη. Την χρονιά που για πρώτη φορά ο Λάμπρος Μίχος ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου.
Πράγματι, πρόκειται για έναν άνθρωπο του οποίου η παρουσία στον δημόσιο βίο είναι συνώνυμη της ανιδιοτελούς, έντιμης, ουσιαστικής προσφοράς. Εργάζεται νυχθημερόν ακούραστα, μεθοδικά, οργανωμένα και με διαπιστωμένη την εκτελεστική ικανότητα· ξέρει να επιλέγει στελέχη και να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Δεν αρκείται στις δάφνες της εκλογικής νίκης του, αλλά, γνωρίζει κάθε σπιθαμή της πόλης και κυκλοφορεί, συνεχώς, στους δρόμους προσέχοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια,.
Εφευρετικός, βρίσκει πάντα τρόπο να αντλήσει χρηματοδοτήσεις είτε από εθνικούς είτε Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία αξιοποιούνται με τον καλλίτερο τρόπο ώστε η ζωή των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας να βελτιώνεται είτε με νέες υποδομές είτε με την συντήρηση των υπαρχόντων είτε επενδύοντας σε εξοπλισμό που κάνει την εργασία των υπαλλήλων πιο αποδοτική και ασφαλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγία Βαρβάρα λειτουργούν δομές παροχής καλλιτεχνικής παιδείας, τις οποίες ζηλεύουν μεγάλοι Δήμοι, όπως π.χ., η Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης», το Δημοτικό Ωδείο, το θεατρικό εργαστήρι, η λαϊκή ορχήστρα, η φιλαρμονική μπάντα, η ορχήστρα κιθάρας –που έχει φέρει τόσες διακρίσεις-, το Εργαστήρι Εικαστικών και τόσα άλλα. Ήταν το υψηλό ενδιαφέρον του Λάμπρου Μίχου για τον πολιτισμό, εκείνο, το οποίο οδήγησε στην δημιουργία τους. Δομές που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά, προσφέρουν στην πόλη αφού, σειρά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεων δημιουργούνται από τα στελέχη και τους μαθητές των σχολών αυτών.
Τέλος, ο μηχανισμός και οι Υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν στο maximum, διασφαλίζοντας ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια στις συναλλαγές των πολιτών με την Διοίκηση.
Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι ο Λάμπρος Μίχος διαθέτει ένα καθαρό, εύστροφο μυαλό. Είναι παράδειγμα αυτοδιοικητικού και χαίρει της αναγνώρισης όλου του φάσματος του πολιτικού κόσμου. Χαρακτηρισμοί «πρύτανης της αυτοδιοίκησης», «ακούραστος εργάτης», «παράδειγμα δημάρχου», είναι μόνον λίγοι, από αυτούς που ακούει κανείς να εκφέρονται από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς ή και απλούς πολίτες όταν προσφωνούν τον Δήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας. Γιατί ο Λάμπρος Μίχος έχει να παρουσιάσει και σπουδαίο θεσμικό έργο στην αυτοδιοίκηση, με κορυφαία στιγμή την σύνταξη του «Καλλικράτη» και την εισήγηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή (όταν ήταν βουλευτής).
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι πολίτες τον εμπιστεύονται και τον επιλέγουν ως Δήμαρχο και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Γιατί, τελικά, ο Λάμπρος Μίχος είναι καταδικασμένος ισόβιος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, όπως χαριτολογώντας είπε και η μεγάλη Ελληνίδα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ όταν τίμησε την Αγία Βαρβάρα με την παρουσία της κατά την τελετή στην οποία το Κέντρο Λόγου & Τέχνης έλαβε το όνομά της.