Ο Χρυσός Λέοντας του φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας στον Γιώργο Λάνθιμο για την ταινία «Poor things».
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Ο Έλληνας σκηνοθέτης, πρόσθεσε στην συλλογή του και στον Ελληνικό κινηματογράφο μία ακόμη διάκριση. Πρόκειται για την ύψιστη διάκριση του φεστιβάλ της Βενετίας, τον Χρυσό Λέοντα.
Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει διαγράψει –και συνεχίζει να διαγράφει- μία εκπληκτική πορεία στον κινηματογράφο καθώς οι ταινίες του, πάντοτε, αν μη τι άλλο, προκαλούν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κριτικών και κοινού.
Από το 2009, μέχρι σήμερα, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και συγκεκριμένα:
- Το 2009, η ταινία του Κυνόδονταςκέρδισε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, ενώ η ίδια ταινία του χάρισε μία υποψηφιότητα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το επόμενο έτος (2010).
- Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίαςγια την ταινία Άλπεις.
- Το 2015 απέσπασε το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο Αστακός.
- Το 2018 κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία Η Ευνοούμενη. Η συγκεκριμένη ταινία, προτάθηκε επίσης από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφουγια 10 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.
Η ταινία του poor things –όπως δήλωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή-, εξελίσσεται στην Βικτωριανή εποχή και είναι μια ιστορία για την γυναικεία απελευθέρωση.
Μία νεαρή γυναίκα (η Μπέλα), έρχεται πίσω στην ζωή από έναν ιδιόρρυθμο επιστήμονα (τον υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε) και ξεκινά να μάθει τον κόσμο από την αρχή καθώς η επαναφορά της γίνεται με την χρήση του εγκεφάλου ενός αγέννητου βρέφους.
Η Μπέλα, ξεκινά την πορεία της απορρίπτοντας τα στερεότυπα και αφήνεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και απελευθέρωσης. Ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι «Αυτό το ταξίδι χειραφέτησης της Μπέλα είναι σε μεγάλο βαθμό σεξουαλικό. Το ίδιο το φιλμ περιέχει αρκετές ερωτικές σκηνές, σχεδιασμένες ωστόσο όχι με ηδονοβλεπτική αλλά περισσότερο με εξερευνητική ματιά, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες περιπέτειες της ηρωίδας. «Το σεξουαλικό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για τους ανθρώπους γενικότερα, όπως κι αν ταυτίζονται σεξουαλικά. Ίσως εδώ μοιάζει τονισμένο διότι, για κάποιο λόγο, έχει γίνει πια σχεδόν ταμπού να μιλάς για αυτό στο σύγχρονο σινεμά. Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την απεικόνιση, π.χ., της ακραίας βίας. Για εμάς ήταν σημαντικό να μην είμαστε συντηρητικοί σε αυτό το πεδίο, γιατί διαφορετικά δεν θα ήμασταν ειλικρινείς απέναντι στην Μπέλα και όλη αυτή την αυθόρμητη ελευθερία που εκφράζει σωματικά και σεξουαλικά».
Στην απονομή, η πρωταγωνίστρια Έμμα Στόουν δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της απεργίας των Αμερικανών ηθοποιών, αλλά, ο Λάνθιμος στην παραλαβή της διάκρισης ανέφερε ότι επίκεντρο της ταινίας είναι ένα μοναδικό πλάσμα, ρόλο τον οποίο ενσάρκωσε ένα, επίσης μοναδικό πλάσμα, η Έμα Στόουν.
Φιλμογραφία
- 1995 Ο βιασμός της Χλόης(μικρού μήκους)
- 2001 Ο καλύτερός μου φίλος(σκηνοθεσία μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο)
- 2001 Uranisco Disco(μικρού μήκους)
- 2005 Κινέττα
- 2009 Κυνόδοντας
- 2011 Άλπεις
- 2015 Ο αστακός
- 2017 Ο θάνατος του ιερού ελαφιού
- 2018 Η ευνοούμενη
- 2019 Nimic(μικρού μήκους)
- 2022 Βληχή(μικρού μήκους)
- 2023 Poor Things
Έμα Στόουν
Η Στόουν γεννήθηκε το 1988, στο Σκότντεϊλ της Αριζόνας των ΗΠΑ. φοίτησε στο δημοτικό Sequoya και στη συνέχεια στο γυμνάσιο Cocopah για την έκτη τάξη. Έκανε μαθήματα στο σπίτι για δυο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκε σε δεκαέξι παραγωγές του Valley Youth Theatre του Φόινιξ, συμπεριλαμβανομένων των «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» και «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και έκανε παραστάσεις με την κωμική ομάδα αυτοσχεδιασμού του θεάτρου. Οι γονείς της την έστειλαν και για ιδιαίτερα μαθήματα με ένα γηγενή καθηγητή υποκριτικής που είχε δουλέψει στο πρακτορείο του Ουίλιαμ Μόρις (William Morris) τη δεκαετία του εβδομήντα και είχε ακόμα διασυνδέσεις στο Χόλιγουντ. Η Στόουν παρακολούθησε το Xavier College Preparatory, ένα καθολικό λύκειο θηλέων, ως πρωτοετής για ένα εξάμηνο. Έδωσε στους γονείς της μια παρουσίαση στο PowerPoint υπό τον τίτλο «Πρότζεκτ Χόλιγουντ», με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Χόλιγουντ» (Hollywood) της Μαντόνα (Madonna) από το 2003, ώστε να τους πείσει να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια για να επιδιώξει μια καριέρα ως ηθοποιός. Τον Ιανουάριο του 2004, στην ηλικία των δεκαπέντε, εκείνη και η μητέρα της μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελες και εκείνη βρήκε δουλειά ως φούρναρης σε ένα φούρνο με σνακ για σκύλους.
Η μητέρα της Στόουν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και θεραπεύτηκε το 2008. Από τότε, η Στόουν έχει δουλέψει με τη Revlon και το Stand Up to Cancer για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου των γυναικών.
Κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο της ρόλο ως έφηβη, αφού πρώτα έβαψε τα μαλλιά της καστανά σκούρα. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Τζαντ Άπατοου την άλλαξε από μελαχρινή σε κοκκινομάλλα για το ρόλο της στην ταινία Superbad. Επέστρεψε στο ξανθό για την ταινία The Amazing Spider-Man.Η Στόουν μετακόμισε από το Λος Άντζελες στο Γκρίνουϊτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 2009. Το 2015 μετακόμισε πίσω στο Λος Άντζελες.
Πηγές: Καθημερινή, Wikipedia