Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, έχει έτοιμες απαντήσεις και ζωντανές διεκδικήσεις.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ζούμε σε μία θορυβώδη περιοχή και σε μία αβέβαιη εποχή, που χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και νέες προκλήσεις.
Είναι μία εποχή αβεβαιότητας. Κι αυτό γιατί, έχει δημιουργηθεί γύρω μας ένα νέο σκηνικό αστάθειας κυρίως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή, και η Ευρώπη κλυδωνίζεται από μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων.
Το Brexit είναι προ των πυλών.
Το μεταναστευτικό εκλαμβάνεται ως απειλή από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη βασανίζεται από διλήμματα, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ήταν ξεχασμένα στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας.
Είναι η Ευρώπη εκείνη, που γεννήθηκε ως ένας συνασπισμός κρατών.
Είναι η Ευρώπη εκείνη, που αποφάσισε να τελειώσει με τις παραδοσιακές έχθρες.
Είναι η Ευρώπη εκείνη, που έβαλε πίσω τους εθνικισμούς και εθνικούς σχεδιασμούς.
Είναι η Ευρώπη εκείνη, που οργάνωσε ένα καινούργιο περιβάλλον συμβίωσης.
Κι όμως, σε αυτή την Ευρώπη σήμερα, επανέρχονται οι εθνικοί σχεδιασμοί.
Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες της Ε.Ε ψήφισαν για περισσότερη Ευρώπη.
Ωστόσο, το στοίχημα για περισσότερη Ευρώπη αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη.
Κυριαρχούν οι διαφωνίες, όπως στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, στη διαμόρφωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού αλλά και στο ζήτημα της διεύρυνσης, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η ομοφωνία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις παραμένει το μεγάλο στοίχημα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα μας έχει επιστρέψει πλέον δυναμικά στα ευρωπαϊκά πράγματα, με ισότιμο ρόλο, ισχυρή φωνή, παρεμβατική διπλωματία και πολιτική αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα συμμετέχει, απαιτεί και δεν επαιτεί. Αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση, η χώρα μας επανασυστήνεται ξανά Ευρωπαϊκά. Και πλέον δεν είναι μόνη. Έχει ισχυρές ευρωπαϊκές συμμαχίες.
Οι θετικοί οικονομικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, μας δίνουν μία ισχυρή βάση συζήτησης με όλους τους εταίρους μας.
Η Ελλάδα έχει καταστεί πάλι ένας ισχυρός παίκτης, ο οποίος μπορεί να συνομιλεί.
Συνομιλεί ακόμα και με αυτούς που διαφωνεί.
Η Ελλάδα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, έχει έτοιμες απαντήσεις, αλλά και ζωντανές διεκδικήσεις.
Απέναντι στο Brexit, η κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να καταθέσει τις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του νέου έτους.
Η αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε φέρνει όμως επιπτώσεις και στη διαμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η Ελλάδα διεκδικεί τουλάχιστον τη διατήρηση των υφιστάμενων κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ ταυτόχρονα απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση.
Συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, όπως την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Παράλληλα, διεκδικούμε χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, για περιοχές που θα επηρεαστούν, όπως οι η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.
Όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η ιστορική αλήθεια, ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία, από εκείνη που μπορούν να καταναλώσουν. Κι αυτή η ευκαιρία της διεύρυνσης, είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αρκεί οι γείτονές μας, να υλοποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να αφήσουν στην άκρη τους όποιους αλυτρωτισμούς.
Η Ελλάδα παραμένει ο σημαντικότερος παίκτης στα Βαλκάνια και ο πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κι ως τέτοιος ισχυρός παράγοντας επιθυμεί όχι μόνο την καλή γειτονία αλλά και τις από κοινού συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.
Η νέα εποχή απαιτεί την Ελλάδα να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Και έτσι θα πορευτεί.
Άλλωστε, το 2020 αναμένεται να είναι χρονιά ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Με πρωτοβουλίες, ισχυρές συμμαχίες, αποφασιστικότητα, στρατηγική και δυνατή φωνή!