Των Αγίων Θεοδώρων-Ψυχοσάββατο:Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης σήμερα 7 Μαρτίου-ΒΙΝΤΕΟ
Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων είναι κινητή γιορτή η οποία, όπως οι περισσότερες κινητές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.
Αγίων Θεοδώρων 2020-7 Μαρτίου: : Η ημέρα των Αγίων Θεοδώρων γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.
Για το 2020 η ημέρα εορτασμού πέφτει στις 7 Μαρτίου.
Γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση, ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (3ος με 4ος αιώνας), γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής (καθαρά εβδομάδα), θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχθεί εκ μέρους τους ο σκοπός της νηστείας, που έκαναν.
7 Μαρτίου ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ: Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
Αποφάσισε, λοιπόν, και διέταξε ώστε κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών, με μόνο σκοπό την μίανση των τροφών των Χριστιανών της περιοχής εκείνης.
Όμως, ο πανάγαθος Θεός, με την μοναδική Του δύναμη και με την θεία ενέργειά Του, εφρόντισε ώστε να φανεί στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου ο Μάρτυρας Θεόδωρος και να φανερώσει τη δολιοφθορά, που είχε πράξει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Παρήγγειλε ο Άγιος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, να ενημερωθούν όλοι οι Χριστιανοί και να μην αγοράσουν τρόφιμα από την αγορά, αλλά να αναπληρώσουν την τροφή τους βράζοντας σιτάρι και να φάνε μόνο από αυτό, τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάιτα. Έτσι και έγινε.
Οι Χριστιανοί ενημερώθηκαν και ο άδικος στόχος του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού ματαιώθηκε. Το δε Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που διαφυλάχθηκε αμόλυντος κατά την καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον Μάρτυρα άγιο Θεόδωρο.
Από τότε μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, προς δόξαν Θεού και τιμήν του Μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
Γιατί των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται ψυχοσάββατο
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων κατά τη διάρκεια ενός λιμού στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας, τάισε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης με κόλλυβα.
Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο.
Γιατί κάνουμε κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων
Μάλιστα, άγνωστο γιατί, σε κάποιες περιοχές οι ανύπαντρες κοπέλες συνήθιζαν να βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στον ύπνο τους αυτόν που θα παντρευτούν.
Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή, τα κόλλυβα που μοιράζονται των Αγίων Θεοδώρων συνδέονται με ένα θαύμα που έκανε ο ίδιος ο Άγιος.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την προβυζαντινή περίοδο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός, που ήταν εναντίον της νηστείας που έκαναν οι χριστιανοί, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών διέταξε να εξαφανιστούν από την αγορά όλα τα τρόφιμα για να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες.
Των Αγίων Θεοδώρων Ψυχοσάββατο
Τότε ο Άγιος Θεόδωρος φέρεται πως παρουσιάστηκε σαν όραμα στον τότε πατριάρχη και του αποκάλυψε το νοσηρό σχέδιο του αυτοκράτορα, λέγοντας του ότι οι χριστιανοί πρέπει να φάνε κόλλυβα αντί για οτιδήποτε άλλο.
Έτσι καθιερώθηκε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών οι πιστοί να προσφέρουν κόλλυβα, κάτι σαν ψυχοσάββατο δηλαδή.
ΤΟ ΔΙΑ ΚΟΛΛΥΒΩΝ ΘΑΥΜΑ
Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής – γι’ αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα – θέλησε να τους μολύνει.
Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.
Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα.
Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα.
Ετσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα.
Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.
Από τότε γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
πηγή: newsitamea.gr