Κορονοϊός: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες παραμένουν ανοιχτές – Αναλυτικός οδηγός
Αλλάζουν όλα από το Σάββατο 14 Μαρτίου μιας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά από την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν τα 190 ενώ είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την Πέμπτη 12 Μαρτίου που ήταν 117 μιας και προστέθηκαν ακόμη 73 περιστατικά.
Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα που αφορούν το κλείσιμο μαγαζιών διασκέδασης, καφετέριες και μπαρ.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω του κορονοϊού κλείνουν για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, τα παρακάτω:
- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά.
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away.
- Κέντρα διασκέδασης.
- Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων.
- Βιβλιοθήκες.
- Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος.
Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Υπενθυμίζεται ότι κλειστά παραμένουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και τα φροντιστήρια.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
- Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω.
- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ).
- Λαϊκές αγορές.
- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα.
- Φαρμακεία.
- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
- Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away.
- Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός).
- Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές).
- Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Η «ακτινογραφία» των 190 κρουσμάτων στην Ελλάδα
Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορονοϊού καταγράφει συνολικά η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση.
Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.
Από το σύνολο των κρουσμάτων:
- 47 είναι πάνω από 65 ετών,
- 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα.
- Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.
Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
- Αθήνα 85,
- Ηλεία 40,
- Αχαΐα 9,
- Θεσσαλονίκη 6,
- Ανατολική Αττική 5,
- Ζάκυνθος 4,
- Καστοριά 3.
πηγή: newsbeast.gr