Απόφοιτος του Χάρβαρντ με άριστα, πολύτεκνος πατέρας και ψάλτης, ο σεμνός καθηγητής που μας ενημερώνει καθημερινά για τον κορωνοϊό
Είναι το πρόσωπο που καθημερινά περιμένουν να δουν και ακούσουν με αγωνία όλοι οι Έλληνες, είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει για τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα πρόληψης για τον θανατηφόρο κορωνοϊό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τελείωσε το Χάρβαρντ ως αριστούχος. Όμως το σπουδαιότερο, είναι ο πολύτεκνος πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης ιερού ναού στην Κηφισιά.
Ο λόγος για τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόρδα, που ενημερώνει τους δημοσιογράφους και μέσω αυτών την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Τελείωσε όπως προαναφέρθηκε το Χάρβαρντ με άριστα και μαζί με το επιτελείο του, εισηγούνται στην κυβέρνηση όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παίρνει για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επικίνδυνου ιού. Είναι υπεύθυνος του ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νόσων.
Είχε αποφοιτήσει από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πάλι με άριστα. Τα άριστα τον ακολουθούσαν σε όλες τις βαθμίδες σπουδών του , όπως λένε οι φίλοι του ακόμα και ως ειδικευόμενο γιατρό στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Β Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ενώ απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας Ελλάδα μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας.
Το 2002 έκανε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα “Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη” με βαθμό άριστα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε με άριστα και από το Χάρβαρντ ενώ περνώντας από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής έγινε δεκτός από το Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία Λοιμωξιολογία του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess στην Βοστώνη όπου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.
Ένα εθνικό χρέος, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, την επιστημονική του επάρκεια, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που του ανατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία.
Το πιο πιθανό είναι να μην… απολαμβάνει αυτόν τον ρόλο (αναφορικά με τη δημόσια έκθεσή του), άλλωστε προτιμούσε πάντα το διάβασμα, την έρευνα, τη λοιμωξιολογία- που είναι το μεγάλο ενδιαφέρον στην καριέρα του- την ζεστή οικογενειακή ζωή με την αγαπημένη του σύζυγο Μίνα και τα 7 παιδιά του, τη βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική που τόσο αγαπά να ψέλνει σε ναό της Κηφισιάς τις Κυριακές.
Το έφερε έτσι όμως η συγκυρία, αυτός ο εξαιρετικά χαμηλών τόνων επιστήμονας με τις λαμπρές σπουδές, τις γνώσεις και την εμπειρία, ο μειλίχιος, σεμνός και ευαίσθητος άνθρωπος, να γίνει η φωνή της αντικειμενικότητας, η φωνή της ωριμότητας και του κύρους, στην πιο δύσκολη κρίση δημόσιας υγείας που βιώνει η Ελλάδα μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτό που φοβάμαι περισσότερο…
Τι φοβάστε αλήθεια, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, τον ρώτησα χθες το απόγευμα λίγο μετά την καθιερωμένη ενημέρωση. Φοβάμαι για τους ηλικιωμένους και για ενδεχόμενο ταχύτατης εξάπλωσης του ιού, μου απάντησε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια…
Τι άλλο φοβάται; «Φοβάμαι περισσότερο από τους θανάτους τα ορφανά κρούσματα (τα οποία είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν), με αποτέλεσμα η διασπορά στην κοινότητα να είναι μεγάλη», απάντησε στην ενημέρωση του Σαββάτου με τους δημοσιογράφους.
πηγή: planetnews.gr