Στέφανος Κολοκούρης – Αρχηγός ΠΣ: «Οι νεκροί στην Ιταλία πρέπει να μας παραδειγματίσουν»
«Ζούμε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου, δεν θυμάμαι ούτε κατά τη διάρκεια της καριέρας μου αλλά και πολλά χρόνια πίσω κάτι τέτοιο», εξομολογείται ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης στο liberal.gr ενώ αναφέρει σχετικά με την αύξηση των νεκρών στη γειτονική Ιταλία, εκτός από την προσωπική του λύπη, ότι θα έπρεπε ως γεγονός να μας συνετίσει ώστε να τηρήσουμε τα μέτρα των ειδικών.
Μιλά για τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας με το σημαντικό έργο της ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, στην οποία κυρίως συμβάλλουν οι Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί της Σχολής του ΠΣ καθώς και για το σχέδιο πρόληψης που έχει θέσει εξ αρχής σε εφαρμογή, ώστε να μη λείψουν οι Έλληνες Πυροσβέστες από το πλευρό του πολίτη σε καμία στιγμή της κρίσης, καθώς, όπως λέει ο κ. Κολοκούρης, «είναι ο μηχανισμός που δεν πρέπει να καταρρεύσει γιατί έχει σαν αποστολή του την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών και της περιουσίας τους». Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνει αισιόδοξος και ζητά πειθαρχία από τους συμπατριώτες του Έλληνες ώστε να καταφέρουμε να βγουμε και από αυτή τη δοκιμασία όλοι νικητές.
Συνέντευξη στη Μαρία Μουρελάτου
-Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τα τραγικά νούμερα που έρχονται από την Ιταλία με τους 627 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Πώς ακούτε εσείς αυτήν την είδηση και τι σημαίνει για εμάς;
Δεν την ακούω καθόλου καλά, όχι όμως με πανικό, το αντιμετωπίζω με ψυχραιμία από εδώ που βρίσκομαι από την πατρίδα μας. Στενοχωριέμαι κι επειδή έχω μια «δια βίου μάθηση» στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε μάχιμες υπηρεσίες, πιστεύω ότι η χώρα μας με τα μέτρα που πάρθηκαν εδώ σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι ένα βήμα μπροστά. Κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί αυτό το κακό, ούτε εγώ και πραγματικά λυπάμαι. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει σαν χώρα να παραδειγματιζόμαστε και να λαμβάνουμε μέτρα και φυσικά δείχνει και την ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς από ό,τι έχω παρακολουθήσει εκεί δεν είχαν λάβει μέτρα και ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα.
– Αναλάβατε Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και για τη χώρα και για ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα και τα μέτρα που λαμβάνονται από κυβέρνηση και ειδικούς μέχρι στιγμής;
Ζούμε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου, δεν θυμάμαι ούτε κατά τη διάρκεια της καριέρας μου αλλά και πολλά χρόνια πίσω κάτι τέτοιο. Παρακολουθώντας τους ειδικούς και το παράδειγμα των χωρών που είχαν την κρίση πριν από εμάς, ο Πρωθυπουργός έλαβε αστραπιαία όλα τα απαραίτητα μέτρα ακούγοντας τους επιστήμονες και τους ειδικούς επί των πανδημιών και ενημέρωσε τους πολίτες ώστε να μην υπάρχει γρήγορη διάδοση και να μπορούμε μέχρι στιγμής να προστατευόμαστε καλύτερα από ό,τι αναμέναμε.
– Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ανέθεσε τη διαχείριση της πανδημίας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγινε γνωστό ότι στήθηκαν νέες δομές, κέντρα διαχείρισης στα οποία έχετε σημαντική συμμετοχή ως Πυροσβεστικό Σώμα. Θέλετε να μας πείτε σε τι βαθμό συμμετέχουν οι Έλληνες Πυροσβέστες στην αντιμετώπιση της κρίσης;
Με τον νέο Ν. 4662, για τον οποίο μπροστάρης ήταν ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, άλλαξε η νομοθεσία που διέπει και τη Γενική Γραμματεία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Τώρα το Πυροσβεστικό Σώμα, σαν επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι ο μηχανισμός που δεν πρέπει να καταρρεύσει γιατί έχει σαν αποστολή και προορισμό του την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών και της περιουσίας τους. Άρα καταλαβαίνετε ότι είναι το Σώμα που πρέπει να μείνει ενεργό εφόσον συνδέεται άμεσα με τη διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς πήραμε διάφορα μέτρα νωρίς.
Ως Αρχηγός του ΠΣ, πολύ γρήγορα, με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στον Πύργο, πήραμε προληπτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε εφεδρείες ακόμα κι αν νοσήσει το προσωπικό μας στις υπηρεσίες αλλά και μέτρα για να το αποφύγουμε όσο ήταν δυνατόν. Συγκάλεσα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων τότε, μίλησα με τον Υπαρχηγό τους συντονιστές και ο Εθνικός Διοικητής ο Βασίλης Παπαγεωργίου, σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και αποφασίσαμε να βρίσκονται κάθε φορά οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι σε κάθε υπηρεσία σε όλη την επικράτεια και οι υπόλοιποι να δουλεύουν εξ αποστάσεως κατ’ οίκον.
Με αυτόν τον τρόπο, πετύχαμε να έχουμε εφεδρείες έτσι ώστε αν κάποια βάρδια νοσήσει να έχουμε αυτομάτως από το σπίτι «καθαρούς» να έρθουν μέσα για δουλειά. Επίσης, στο ΜΕΤΠΕΠ, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, είχαμε μισούς για δουλειά και μισούς στο σπίτι, έτσι ώστε αν κάποιος νοσήσει, αυτομάτως θα έστελνα μία ομάδα, προκειμένου να καλύψει το κενό. Αυτά που σας αναφέρω είναι πολύ σοβαρά, γι’ αυτό και τα σχεδιάσαμε πριν από όλα για να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός. Γιατί δεν υπάρχει μόνο η πανδημία, ο κόσμος κυκλοφορεί ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει το οτιδήποτε, ένα ατύχημα, ένα τροχαίο μια πυρκαγιά. Αυτές τις μέρες συνέχεια έχουμε πυρκαγιές, εμείς δεν σταματάμε το έργο μας.
Όσον αφορά συγκεκριμένα για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας έχουμε δημιουργήσει κάποιες δομές. Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, έχουμε στήσει ένα κέντρο διαχείρισης που αποτελείται από Δοκιμους Ανθυποπυραγούς της Σχολής – τις Σχολές τις έκλεισα κατευθείαν, είναι κατ΄οίκον κάποια έτη και το 2ο , 3ο και 4ο έτος είναι στο ΕΣΚΕΔΙΚ για βάρδιες – οι οποίοι έχουν αναλάβει το κομμάτι της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.
Δηλαδή όταν παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό που επέβαινε π.χ. σε αεροσκάφος, οι δόκιμοι παίρνουν από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία μαζί με συστάσεις, έχουν ορκιστεί για τα προσωπικά δεδομένα όπως ορίζει η ΠΝΠ, και αρχίζουν τα τηλεφωνήματα ιχνηλάτησης. Επίσης σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ έχουμε άλλο ένα κέντρο στη ΓΑΔΑ όπου βρίσκονται μόνιμοι αξιωματικοί του ΠΣ επί 24ώρου βάσεως και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, ιχνηλάτηση, και άλλη μια δομή στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος πάλι με Δόκιμους Ανθυποπυραγούς, οι οποίοι δίνουν πληροφορίες σε όσους φθάνουν σε ελληνικό έδαφος και τους μοιράζουν και ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Στην επαρχία, στις διάφορες περιφέρειες, έχουμε ζευγάρια αξιωματικών, ειδικά κλιμάκια δηλαδή, που σε συνεργασία με την αστυνομία μπορούν εκεί τοπικά να αναλάβουν το κομμάτι της ιχνηλάτησης, εντοπίζουν με ποιους είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα. Σε όλες τις δομές τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, τα γάντια, οι μάσκες και όλες οι επιφάνειες και οι συσκευές τηλεφώνων απολυμαίνονται διαρκώς.
– Με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης και το οδυνηρό μάθημα που παίρνουμε κάθε μέρα από τη γειτονική Ιταλία με τους νεκρούς να μην βρίσκουν φέρετρα να ταφούν όπως σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πώς κρίνετε τη μετακίνηση συμπολιτών μας αυτή τη στιγμή προς επαρχία και μικρά νησιά με ανύπαρκτες δομές υγείας; Τι έχετε να τους πείτε;
Είμαι αρνητικός σε αυτό που κάνουν. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πηγαίνοντας από ένα σημείο σε ένα άλλο σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό, και αυτή η συμπεριφορά πηγαίνει ενάντια στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και στους γιατρούς που συνιστούν να μένουμε στο σπίτι και να μη μετακινούμαστε. Εδώ βλέπουμε κάτι αντίθετο προς τις οδηγίες που έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη του καθενός. Και ο κ. Χαρδαλιάς το είπε στη συνέντευξη Τύπου, όποιος έφυγε και πήγε στο χωριό του πρέπει να μείνει κλεισμένος σπίτι του και να μην έρθει σε επαφή με κανέναν κάτοικο της περιοχής. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια κρίση πρωτοφανή, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων που παρακολουθούν το φαινόμενο από ιατρικής άποψης καθημερινά γιατί οι οδηγίες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνιστώ ψυχραιμία, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.
– Από την εικόνα που έχετε από τη διαχείριση της κρίσης είστε αισιόδοξος, ότι αν πάρουμε όλα τα μέτρα που προτείνονται ή επιβάλλονται θα τα καταφέρουμε στην Ελλάδα να μην έχουμε σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές;
Πάντα στη διαδρομή μου στο Πυροσβεστικό Σώμα και γενικά στη ζωή μου σκέφτομαι αισιόδοξα. Και, δίνω κι ένα μήνυμα, στο μεγαλύτερο ποσοστό παρακολουθώντας τους συμπατριώτες μου τους Έλληνες θα έλεγα για πρώτη φορά βλέπω να είμαστε τόσο συντεταγμένοι προς τις οδηγίες. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να κάθεται στο σπίτι του κι αυτό μου δίνει αισιοδοξία μέρα με την ημέρα. Αν εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και τηρούμε τις οδηγίες των επιστημόνων θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση.
– Από την εμπειρία σας, τι πιστεύετε πρέπει να προσέξουμε ως Έλληνες, ποιο είναι το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της κρίσης που τώρα που υπάρχει ακόμα ψυχραιμία είναι καλό να το επισημάνουμε;
Είμαστε ο καλύτερος λαός στον κόσμο, το πιστεύω αυτό ακράδαντα, αλλά η νοοτροπία μας είναι τέτοια που είμαστε απείθαρχος λαός, δεν το λέω με κακία, είμαστε λαός που δεν υπακούμε στις εντολές. Νομίζω ήρθε η στιγμή να ακολουθούμε τις οδηγίες. Αυτό είναι το κομμάτι που μας λείπει πιστεύω για να αγγίξουμε την τελειότητα. Να συμμορφωνόμαστε, να τηρούμε τη νομοθεσία και να εφαρμόζουμε τους κανόνες γιατί αυτός που βάζει τους κανόνες είναι ο επιστήμονας που εξ αντικειμένου είναι εκείνος που γνωρίζει καλύτερα από όλους μας. Άρα τηρώντας τους νόμους, θα είμαστε ένας πειθαρχημένος λαός και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε κι όχι όταν πηγαίνουμε σε ένα ξένο κράτος να συμμορφωνόμαστε κι όταν είμαστε εδώ να είμαστε απείθαρχοι και άναρχοι. Το λέω με καλοσύνη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν πειθαρχήσουμε. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, πάντα ήμασταν και θα είμαστε στις επάλξεις.
πηγή: liberal.gr