Η Μόρφη, φέρνει την ‘Ανοιξη στην Καθαριότητα
Συγχαρητήρια λοιπόν..και από εμάς
Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, ότι ο Δήμαρχος μας Βαγγέλης Ντηνιακός επισκέφθηκε την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας.
Ο Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην καθαριότητα και στις απολυμάνσεις δημόσιων χώρων μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Όπως είπε, αυτή την προσφορά των εργαζόμενων του Δήμου αναγνωρίζουν και εκτιμούν όλοι οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου.(1)
Η καλή μέρα από το πρωϊ φαίνεται
Και βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Αλλά και στη νέα Διοίκηση.
Όχι μόνο γιατί με το που ανέλαβε τη διοίκηση, φρόντισε να μαζευτούν οι τόνοι από τα μπάζα. Μην ξεχνάμε ότι είχαμε και το σεισμό στις 19/7/2019.
Γιατί η πρώτη δουλειά της νέας διοίκησης, ήταν να καθαρίσει την πόλη από τα μπάζα;
Γιατί αυτό επιβάλλει το Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στο Νόμο αλλά και στο περιβάλλον, το μέλλον όλων μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Γιατί αυτό επιβάρυνε την χρέωση μας στο ΧΥΤΑ. Απαγορεύεται βλέπετε να μεταφέρουν οι Δήμοι, φορτηγά με μπάζα , στο ΧΥΤΑ. Ανακυκλώσιμα από Επισκευές Κατεδαφίσεις και Κατασκευές. ΑΕΚΚ λέγονται (2)
–Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25% – 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντο και χώμα, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.
Και επειδή στο ΧΥΤΑ και στο Σχιστό (μεταφόρτωση),ζυγίζονται οι ποσότητες που κάθε Δήμος μεταφέρει στη χωματερή. Νάτη κι η λυπητερή …περίπου 1.000.000 ευρώ μόνο η χρέωση για ταφή. Βάλε και τα πρόστιμα (διπλασιασμός τιμής φορτίου) για κάθε φορτηγό, κάθε φορά που παράνομα ο δήμος, μετέφερε. Και όχι μόνο ΑΕΚΚ, αλλά και λάστιχα, ογκώδη κλπ.
Για τα ΑΕΚΚ ειδικά, απαιτείται άδεια Συλλογής και Μεταφοράς. Να υπάρχει πιστοποίηση, αδειοδότηση συγκεκριμένη για τα φορτηγά των δήμων που θα μεταφέρουν σε αδειοδοτημένα συστήματα ανακύκλωσης συγκεκριμένα υλικά. Αλλά και σύμβαση με αδειοδοτημένη εγκατάσταση διαχείρισης και επεξεργασίας, αποθήκευσης των αντίστοιχων υλικών. Τα υλικά έχουν εξαψήφιο κωδικό σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα ΑΕΚΚ συγκεκριμένα έχουν κωδικούς από 170101 μέχρι 170904. Οπότε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, που καταχωρούνται υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις που νόμιμα δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, θα δούμε ότι ο Δήμος Ραφήνας, διαθέτει την απαιτούμενη άδεια Συλλογής και Μεταφοράς για κωδικούς με (17****)https://wrm.ypeka.gr/. Μπορείτε να εισάγετε τον κωδικό ΕΚΑ που σας ενδιαφέρει και να δείτε όλες τις εγκαταστάσεις Παραλαβής, Αποθήκευσης αποβλήτων και δραστηριότητες Συλλογής και Μεταφοράς που έχουν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων.
Τόνοι λοιπόν, όχι αστεία. Παντού πεταμένα απο ανακαινίσεις σπιτιών και καταστημάτων.
Μιά κατάσταση που προϋπήρχε, η τυχαία απόρριψη γενικά όλων των ογκωδών και συσκευών, επίπλων και κλαδεμάτων. Έγινε και ο σεισμός και απόγινε το κακό.
Για αυτό η πρώτη δουλειά της νέας διοίκησης, ήταν να καθαρίσει την πόλη από τα μπάζα.Και το πέτυχε. Το Βλέπουμε όλοι και όλες. Και όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος μας, “Βρήκαμε νόμιμη λύση για την απομάκρυνση των σωρών μπαζών από την πόλη και πραγματοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για την υποχρέωση καθενός να απομακρύνει με δικά του μέσα τα μπάζα που παράγονται απο εργασίες που εκτελεί.”****
Η προσπάθεια συνεχίζεται..
Με έναν ειδικό εντεταλμένο Σύμβουλο, τον κ. Καλογράνα.
Με 22 άτομα προσωπικό στην Αποθήκη και στο Μηχανολογικό *( ο κος Σταυρίδης είναι ο προϊστάμενος ολόκληρης της Ενότητας Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου)
Και με υπαλλήλους, απο αυτούς 20 οδηγοί και 2 χειριστές σάρωθρων και περίπου 70 εργάτες καθαριότητας ***
Δεν θα μπορύσα να ξεχάσω τον Νίκο, που για χρόνια κρατούσε τη πόλη καθαρή. Ακόμη και με ένα απορριμματοφόρο εν λειτουργία. Υπεύθυνος δρομολογίων και υπαλληλος με συνείδηση και αυταπάρνηση.
Αλλά ούτε και τον Χρήστο, στο τηλεφωνικό κέντρο.
Το προβληματικό είναι οτι δεν υπάρχουν επόπτες καθαριότητας. Χρειαζόμαστε επόπτες και διοικητικούς για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.Χρειάζεται να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης και σε εργατικό και διοικητικό προσωπικό που διαθέτει ανώτερα τυπικά προσόντα.
Όπως σχετικά πρόσφατα μετακινήθηκε Υπάλληλος διοικητικός στη Καθαριότητα, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση αποβλήτων. Και έτσι ο καλός υπαλληλος ενημέρωσε ότι πρέπει να ειδοποιείται η ecoelastika, για παραλαβή όλων των ελαστικών που περισυλλέγει ο Δήμος.
Ναι θαύμα αγαπητοί και αγαπητές. Το λάστιχο με μέσο βάρο 12-13 κιλά, παραλαμβάνεται απο αδειοδοτημένο σύστημα, συνεργάτη της ecoelastika, δωρεάν. Βέβαια δεν έρχεται όποτε θέλουμε εμείς .Στέλνουμε μεϊλ με την ποσότητα που έχουμε συγκεντρώσει και βουαλά. Το φορτηγό και ο οδηγός, με έγγραφο που αποδεικνύει πόση ποσότητα έχει παραλάβει.
Αυτά και άλλα πολλά κατόρθωσε και κατορθώνει σε μόνο 6 μήνες η Μόρφη και οι συνεργάτες της. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα στα κεντρικά σημεία. Εκεί που μόνο ξέχειλους κάδους συναντούσαμε για χρόνια. Και θα το πω ξανά και ξανά. Στη Στρ. Καραϊσκάκη στη γωνία με την Σάμου. Κάθε Σάββατο πρωί οι κάδοι ανακυκλώσιμων ήταν ξέχειλοι με χαρτιά και υλικά συσκευασίας. Μόλις ήρθε η νέα δημοτική αρχή η διαφορά ήταν εμφανής.
Χρειάζεται να δούμε και τα αριθμητικά στοιχεία, που είναι όλα αυτα τα στοιχεία -συγκεντρωτικά. Η προηγούμενη διοίκηση αγνόησε συστηματικά τη λογοδοσία για μια υπηρεσία που πληρώνουμε απευθείας, καθε δημότης και κάτοικος.
Να ξέρουμε τι μας στοιχίζει η Καθαριότητα- η οργάνωση της Ενότητας για το Περιβάλλον.
Πόσα υλικά; Τι δρομολόγια; Που υπάρχει η μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων ώστε ανάλογα να χωροθετούνται κάδοι αλλά και τα δρομολόγια να ρυθμίζονται ανάλογα; Μέχρι να περάσουμε στη διαλογή των βιοαποβλήτων και σε ένα άλλο δικαιότερο για το περιβάλλον και τη τσέπη μας, σύστημα συλλογής και διαχείρισης.
Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει και εδώ βελτίωση.
Οικονομία Κλίμακας ………παιδιά μου
Ναι, έχει παραπάνω τέσσερα απορριμματοφόρα, τα δυο φορτηγάκια pick-up , ένα σάρωθρο 5-6 κ. , το πλυντήριο κάδων, ένα φορτοεκφορτωτή Αυτά δεν τα είχε η προηγούμενη Διοίκηση . Σωστά.
Είχε όμως 6 απορριμματοφόρα , το ΚΗΟ 5070 χρησιμοποιείται τώρα για τα ανακυκλώσιμα.
Είχε 12 φορτηγά. Το καινούργιο είναι το volvo.
Είχε 6 Μηχανήματα έργου. Πλέον του νέου καδοπλυντηρίου.
Στις σελίδες 101–104, θα τα βρείτε όλα *****
Τι την εμπόδισε όμως την προηγούμενη διοίκηση να επισκευάσει το παλαιό καδοπλυντήριο;
Το απορριμματοφόρο-δωρεά από ΕΟΑΝ, να ζητήσει από τον ΕΟΑΝ να το επισκευάσει;
Να οργανώσει ένα δίκαιο σύτημα αποκομιδής, οικονομία στα καύσιμα, στις φθορές; Στην υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να έχουν δικούς τους κάδους;
Τι την εμπόδισε να διαθέσει τα 1.065.528,78 ευρώ, που είχε μαζέψει, για να αγοράσει στόλο καθαριότητας; Α ξέχασα ήθελε να προσλάβει εργάτες .…
Τι πιό βολικό και εργάτες πειθήνιους, να χρωστούν ευγνωμοσύνη στο αφεντικό. Στο οποίο χρωστούν το 8μηνο που τρώνε ψωμί. Και μια πόλη για πάντα βρώμικη, υποταγμένη στη προπαγάνδα του λαϊκιστή.
Και τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί γι ατο 2020 (με τη συγκυρία του κορωνοϊού, νομίζω εδώ θα έχουμε πρόβλημα στο δήμο, για την είσπραξη μέχρι τέλους του έτους)
0311 Τέλος καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν 1828/89) 5.084.590,99 εισπραχθέντα
μέχρι και Φεβρουάριο 2020 : 776.446,98
0461 Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων (άρθρο 3 Ν 1080/80) 178.766,564 εισπραχθέντα μέχρι και Φεβρουάριο 2020 : 2.088,64
0511 Φόρος ηλεκτροδοτούμενωνχώρων (άρθρο 10Ν 1080/80) 346.939,51
0441.0002 Τέλος ακίνητης περιουσίας(άρθρο 24Ν 2130/93)ηλεκτροδοτούμενων και μη
ακινήτων 556.301,74
Ένας κούκος ..δεν φέρνει την Άνοιξη
Ούτε και οι Εργάτες και Οδηγοί, μπορούν να εξασφαλίσουν την Καθαριότητα. Από μόνοι τους. Χρειάζονται κι άλλα πολλά. Και πάνω από όλα να εκσυγχρονιστεί η Υπηρεσία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος. Να έρθει στη σύγχρονη εποχή.
Κρίμα για το παραμύθι με το δράκο, της πρώην δημοτικής αρχής. Βρήκε μπροστά της, τη Μόρφη και τη παρέα της. Μια πόλη καθαρή είναι εφικτή.
Η τήρηση της νομιμότητας είναι εφικτή.
Η Μόρφη με την προσωπικότητα την ήπια, τα καταφέρνει καλύτερα. Είδατε που οι γυναίκες χωρίς να χτυπούν χέρια στα τραπέζια και χωρίς φωνασκίες, τα καταφέρνουν γιατί μιλάνε τη γλώσσα της λογικής. Είναι θέμα Παιδείας, σωστά.
Γιατί όπως λέει και η μαμά μου -“από που είσαι κλαράκι; από εκείνο το δεντράκι”
Και η Μόρφη και ο Κωνσταντίνος είναι από δυνατά, ευσυνείδητα και υπεύθυνα “δεντράκια”!
πηγή: elizabethboura.gr