Ε. Μπούρα: Πράξεις αγάπης για τους άστεγους, από τον Δήμο Αθηναίων
«Να προλάβουμε. Όπως προσπαθούμε να προλάβουμε με τον γενικό πληθυσμό»
Το παραπάνω, ήταν η έκκληση της κας Βουδούρη, στις 22 Μαρτίου 2020. Η κα Νίκη Βουδούρη εργάζεται ως μέλος της ΜΚΟ Praksis, ακούραστα φροντίζουν τους άστεγους των Αθηνών.Η ίδια έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: εάν κάποιος άστεγος κολλήσει κορονοϊό, θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τον ίδιο παρά για τον γενικό πληθυσμό. Διότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο, εκτός του ότι στερούνται πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης, επιπλέον, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας” *
Η Praksis, η Κλίμακα, οι Γιατροί του Κόσμου και ο δήμος Αθηναίων, στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού. Καθημερινά φροντίζουν για τους λιγότερο τυχερούς, τους ανθρώπους που αναγκαστικά, διαβιούν στους δρόμους της πόλης. Γιατί απλά, το “Μένουμε Σπίτι”, είναι απαγορευτικό για τους ανθρώπους που δεν έχουν που να μείνουν. Ευτυχώς όμως ο Δήμος Αθηναίων προλαβαίνει και στον κορωνοϊό.
Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας τώρα αλλά και μετά την κρίση
Το παραπάνω δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης. Με θητεία στο Δήμο Αθηναίων μόλις 7 μηνών, αλλά αυτοδιοικητικός με πείρα δεκαετιών. Αδιαμφισβήτητα επιτυχημένος ως Δήμαρχος Καρπενησίου αλλά και ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στη συνέχεια. Και επειδή ένας καλός Δήμαρχος είναι ειλικρινής, παραδέχεται ότι το έργο είχε ήδη δρομολογηθεί πριν αναλάβει ο ίδιος.
Και είναι η αλήθεια. Ο Δήμος Αθηναίων με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) ανακήρυξαν το 2007 Έτος Αστέγων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος των αστέγων μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Με στόχο όχι μόνον να αποδείξουν ότι λειτουργούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά αλλά και να εξαντλήσει τα αποθέματα της ανθρωπιάς.
Το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής 2015-2019 σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη «Καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας» αναφέρονται οι πολιτικές του Δήμου για την εξασφάλιση των πρωταρχικών αναγκών του ανθρώπου (σίτιση, στέγαση, ένταξη στην αγορά εργασίας). Στη δεύτερη ενότητα «Κοινωνικές διακρίσεις – Προάσπιση των δικαιωμάτων» περιλαμβάνονται περιλαμβάνονται οι πολιτικές του Δήμου προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (μετανάστες, πρόσφυγες, εξαρτημένα άτομα), οι πολιτικές
για την καταπολέμηση των διακρίσεων που οφείλονται σε αναπηρίες ή στην ταυτότητα φύλου, καθώς επίσης και οι πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων
σε όλες τις δημοτικές πολιτικές. Στην τρίτη ενότητα «Υγεία και Κοινωνική Φροντίδα» περιλαμβάνονται οι πολιτικές του Δήμου για την προαγωγή της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, η παροχή υπηρεσιών στο σπίτι και η λειτουργία των Λεσχών Φιλίας ως δομής στήριξης της κοινωνικής συνοχής στις γειτονιές της Αθήνας.**
Πολυδύναμο και ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης
Στη συμβολή Αχαρνών και Λιοσίων, επισκευάστηκε το κτίριο και διαμορφώθηκε για να στεγάσει, τουλάχιστον 400 άτομα. Μόλις την πρώτη ημέρα εισήλθαν 35 άτομα, τη δεύτερη 50. Προηγήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Στελεχωμένο με με ειδικευμένο προσωπικό, προσφέρει υπνωτήριο για διανυκτέρευση, και ξενώνα για μακροχρόνια διαμονή. Αλλά λειτουργεί και ως κέντρο ημέρας. Για να πλύνει κάποιος τα ρούχα του, να κάνει ένα ζεστό μπάνιο, να επισκεφτεί κοινωνικό λειτουργό κλπ.
Ενάρετοι ή Ανάλγητοι;
Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά , αναφέρει ότι σκοπός της πολιτικής κοινωνίας, δεν είναι η κοινή ζωή αλλά οι ωραίες πράξεις που εκδηλώνονται μέσα στα πλαίσιά της. Η πολιτική αρετή και εκείνοι που συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στο σχηματισμό μιας τέτοιας κοινωνίας έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ίσους ή ανώτερούς τους ως προς το βαθμό της ελευθερίας και την καταγωγή, αλλά κατώτερους ως προς την πολιτική αρετή, κι από όσους, ενώ έχουν περισσότερα πλούτη, είναι κατώτεροί τους ως προς την αρετή.
Η αρετή, η ηθική αριστεία, η καλλιέργεια μέσω της εκπαίδευσης. Διδάσκεται η αγάπη για τον πλησίον, η φροντίδα για τον συνάνθρωπο. Είναι συνεχής η εκπαίδευση και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την πρόοδο της κοινωνίας. Η Επαγρύπνηση της Πολιτείας και του Δήμου για την φροντίδα όλων, πάντα και παντού. Ιδιαίτερα των πιό ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Τότε μόνο η διοίκηση είναι επιτυχής. Όταν το έργο της προσφέρεται και ικανοποιεί όλα τα μέλη της, ισότιμα. Οι ανισότητες κινητοποιούν και υποδαυλίζουν τις κοινωνικές ταραχές. Η ίση αντιμετώπιση των άνισων, σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας της Πολιτείας, είναι αιτία δεινών. Η εμπιστοσύνη των διοικουμένων δεν επιβάλλεται, κερδίζεται καθημερινά, από τις διοικήσεις που επιδιώκουν την ευημερία όλων.
Άνθρωποι και Ποντίκια
Όλοι είμαστε άνθρωποι. Δεν μας κάνει παραπάνω άνθρωπο, η καταγωγή, το χρώμα, η σωματική διάπλαση, το φύλο. Ούτε το οικογενειακό όνομα. Ούτε τα πτυχία και οι αριστείες στα θρανία. Ούτε το ακριβό αυτοκίνητο ή οι επαύλεις.
Άνθρωπος είναι όποιος πράττει για όλων το καλό. Η φροντίδα για κάθε τι μικρό, η πάλη εναντίον της αδικίας, η ματιά στον ανήμπορο διπλανό, η δικαιολογημένη αγανάκτηση και ηχηρή απάντηση στον εγωϊστή που πατά πάνω στον μικρό ή μεγάλο φόβο του καθενός.
Όλα αυτά που για εμάς είναι δεδομένα (ζεστό μπάνιο, φαγητό, τέσσερις τοίχοι ασφαλείς) και βασικά για την επιβίωση όλων. Για τους άστεγους είναι απαγορευμένα. Είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός.
Ναι, μπορεί κάποιοι λιγοστοί να επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για την Πολιτεία, να γυρνά την πλάτη και να λέει δεν είναι δική μου δουλειά.
Ναι, το ξέρουμε ότι το νομικό καθεστώς δεν επιτρέπει την μετακίνηση του άστεγου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για τους δημάρχους, να λένε δεν μπορώ να κάνω κάτι, αν ο άστεγος δεν θέλει.
Ναι, το ξέρουμε ότι τα χρήματα είναι λιγοστά και δεν περισσεύουν, γενικά. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για τους αυτοδιοικητικούς, να λένε δεν φτάνουν τα λεφτά, όταν έχουν στρατιές συμβούλων και συνεργατών, Γενικών Γραμματέων και Αντιδημάρχων. Όσοι πληρώνονται με τα χρήματα μας, πρέπει να εργάζονται για εμάς, το καλύτερο αύριο όλων. Και το αποτέλεσμα μετράει, όπως στον Δήμο Αθηναίων.
Αθήνα, πόλη ανοικτή και κατά των διαφοροποιήσεων
Όπως απέδειξε ο Δήμος Αθηναίων. Και δουλειά της Πολιτείας είναι. Και οι άστεγοι συμφωνούν να στεγασθούν όταν οι υπηρεσίες, τους σέβονται και τους φροντίζουν ουσιαστικά. Και βέβαια χρηματοδοτήσεις υπάρχουν μέσω συμπράξεων, συνεργασία με ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες. Μετά από σχέδιο και μελέτη και υποβολή τεκμηριωμένων εκθέσεων και τεχνικών δελτίων. Όχι μόνο για τους άστεγους .
πηγή: elizabethboura.gr