Η παιδική χαρά της γειτονιάς, στο Χαϊδάρι ούτε με το κυάλι
Πραγματικές Παιδικές χαρές στο Περιστέρι και τη Ραφήνα
Το 2019, το Infokids, αφιέρωνε άρθρο, σε πέντε καταπράσινες παιδικές χαρές. Μεταξύ αυτών μία στο Περιστέρι και μία στο κολυμβητήριο Ραφήνας.
“Συγκεκριμένα στο καταπράσινο Άλσος Περιστερίου λειτουργεί μια ολοκαίνουργια παιδική χαρά σκιασμένη από ψηλές λεύκες, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στα υπαίθρια καθιστικά. …..Ευκάλυπτοι, πλατάνια, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές….. Η νέα αυτή προσθήκη για τα μικρά παιδιά έγινε έπειτα από την παρατήρηση ότι η μεγάλη παιδική χαρά του Άλσους Περιστερίου γεμίζει πλέον καθημερινά από παιδιά κάθε ηλικίας και τα μικρότερα χρειάζονταν τον χώρο τους”
Για τη Ραφήνα, αναφέρει …”Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαύσουν ξέγνοιαστοι το παιχνίδι τους στην πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά του κολυμβητηρίου Ραφήνας. Σε ένα καταπράσινο δάσος, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στον καθαρό αέρα, μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα. Ο χώρος είναι πεντακάθαρος και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Έπειτα από έναν οικογενειακο περίπατο με φόντο τα πεύκα, τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά, όλοι μαζί μπορείτε να γυμναστείτε στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που τοποθετήθηκαν πριν από λίγο διάστημα, ενώ ο χώρος είναι ιδανικός και για ποδηλατοβόλτα“.
Η Παιδική Χαρά μόνο καλό κάνει στα παιδιά
Οι πρώτες φιλίες, από τα πρώτα βήματα στη ζωή κάθε παιδιού, γίνονται στη παιδική χαρά.
Σε δημόσιο χώρο, έξω από την ασφάλεια του σπιτιού του, το παιδί αναπτύσσει και εξασκεί τις κινητικές δεξιότητες του.
Ανακαλύπτει υλικά και υπολογίζει δειλά και αβέβαια αλλά είναι αυτό ακριβώς η γέφυρα για τις πρώτες προμαθηματικές έννοιες.
Αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία δοκιμή δυνάμεων. Μέσα από το παιχνίδι αλλά και την επαφή με τα άλλα παιδιά.
Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τα όρια του. Ξεπερνά τις φοβίες και αναπτύσσει τις δυνάμεις του. Σωματικά και ψυχικά και πνευματικά. Χτίζει την προσωπικότητα του.
Αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας και της κοινωνικής επαφής.
Σέβεται και μοιράζεται τα παιχνίδια. Βγαίνει από το σπίτι που είναι το κέντρο του κόσμου του και συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν τόσα άλλα παιδιά. Το καθένα διαφορετικό. Αλλά και συγχρόνως τόσο ίδια μεταξύ τους. Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα αγαπούν, να τα φροντίζουν, να είναι ασφαλή και να παίζουν. Για να συνεχίσουν ως ενήλικες να είναι ευτυχισμένα, με υγιείς εμπειρίες. Ευχάριστες αναμνήσεις. Πρέπει να μάθουν από μικρά. Τη Χαρά του παιχνιδιού με τα άλλα παιδιά. Στο ύπαιθρο. Όχι κλεισμένα σε κλουβιά, σαν αιχμάλωτα. Μπροστά σε έναν δέκτη, σε μια οθόνη σαν στήλες άλατος.
Η Παιδική Χαρά κάνει καλό και στους γονείς
Όμως, ο χώρος της παιδικής χαράς προσφέρει και στους γονείς. Συναναστροφές με άλλους γονείς. Ανταλλαγή απόψεων και γνώσεις για θέματα από τους πιο παλιούς γονείς. Γιαγιάδες και παππούδες στη παιδική χαρά, μεταφέρουν την πείρα τους στους νεότερους.
Απελευθερωμένοι από το περίκλειστο του σπιτιού, οι γονείς απαλάσσονται από το να θέτουν περιορισμούς σε σχέση με το παιχνίδι.
Έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν καλύτερα ορισμένες συνήθεις ανησυχίες, όπως μήπως το παιδί χτυπήσει ή αρρωστήσει, που συχνά εκφράζονται σε ένα υπερπροστατευτικό κλίμα και δρουν πιεστικά τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
22 Παιδικές χαρές στο Χαϊδάρι, σε αναμονή
“22 παιδικές χαρές , σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν αγνώριστες. Θα περιφραχθούν, θα αποκτήσουν και κιόσκια και κρήνες . Ποιος στη χάρη μας.
Λεφτά υπάρχουν, γιατί όμως 22 παιδικές χαρές, μόνο;
Οι υπόλοιπες , τουλάχιστον 13 ακόμα, το 2015 πληρώσαμε έναντι για πιστοποίηση 35 συνολικά παιδικών χαρών (για τις 14 από αυτές 3.690 ευρώ)*”
Τα παραπάνω, έγραφα, με τίτλο Παιδικές χαρές στο Χαϊδάρι που θα ζήλευε και ο Richie Rich(το πλουσιόπαιδο), από το 2020 και βλέπουμε.
Χαϊδάρι -παιδική χαρά πλατείας Λαού
Τόν Μάρτη του 2019 το άρθρο και ακόμα τον Μάη του 2020, να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επισκευή των 22 παιδικών χαρών. Και ακόμα να δούμε και την επιχορήγηση απο τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με επιπλέον 222.000 ευρώ. Για τις παιδικές χαρές μας.
Χαϊδάρι-παιδική χαρά Αιγίνης
Ναι. και όχι μόνο αυτά αλλά επιπλέον και εκ νέου η ΚΕΔΕ τον Αύγουστο του 2019:
Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών
Με το 1964/2019/07-08-2019 έγγραφο της ΚΕΔΕ. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει στην επιστολή του:
«Είναι σημαντικό όπως υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθούν οι χώροι και να αποφευχθούν αντίστοιχα δυστυχήματα στο μέλλον.
Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ελλείψεις οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών είναι αναγκαίο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν σε αναστολή της λειτουργίας του χώρου μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα».
Πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών
Ο Γ. Πατούλης ολοκληρώνει την επιστολή του με την παράκληση τα επόμενα 24ωρα να αποστείλουν οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους από τους ελέγχους. Όπως υπογραμμίζει στόχος είναι να υπάρξει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εκπόνηση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης το οποίο θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Στο Χαϊδάρι μας θέλουν θαμώνες και πελάτες
Ναι αυτή είναι η αλήθεια. Ποιές ήταν οι ενέργειες; Τι διαπίστωσαν. Αν ήλεγξαν οι αρμόδιοι, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές;
Στο δημοτικό Συμβούλιο ασχολούνται με τι; Ακριβώς τι ζητούν οι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι-οι επικεφαλής παρατάξεων. Ασχολούνται με θέματα για συγκεκριμένες ομάδες δημοτών. Αψιμαχούν, καθυστερούν, συγχύζονται αλλά δεν προχωρά τίποτα στην πόλη. Μόνο φωτογραφικές διατάξεις προχωρούν και κυκλοφοριακές συνδέσεις. Απώλειες θάλασσας και δασών. Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θεωρούν σημαντικά ούτε αυτά. Ούτε και την απώλεια των χώρων παιχνιδιού των παιδιών μας.
Ναι ήταν παιδικη χαρά εδώ, δείτε στο gοogle map-strεet view του 2011
Για την παιδική χαρά στη Πλαταιών. Έκταση με απαλλοτρίωση που οριοθετεί και χωροθετεί χώρο παιδκής χαράς και πεζόδρομο και γήπεδο μπάσκετ. Τι έχει μείνει; μόνο το γήπεδο μπάσκετ και αυτό παραμελημένο. Ακριβώς στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Αγ. Μαρίνας. Υπάρχει και το ΦΕΚ.(Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Χαϊδαρίου (Ν. Αττικής), με άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης και επιβολή προκηπίου.Απόφαση43481/φεκ312ΤΑΑΠ/9-10-2012)
Μας θέλουν πελάτες και μόνον. Με την Λήθη για το περιβάλλον, τους πεζόδρομους, τις δημόσιες παιδικές χαρές, τα άλση τα δάση, τη θάλασσα μας. Να ξεχαστούν όλα. Τα σημερινά παιδιά, ένα παιδί ηλικίας έξι ετών δεν έχει παίξει σε μια ασφαλή και όμορφη παιδική χαρά. Ένα παιδί μεγαλύτερο, του γυμνασίου, δεν ξέρει να περπατά σε μια διάβαση. Δεν έχει στην είσοδο του σχολείου του ούτε διάβαση ούτε ράμπα. Εκτός από το 1ο Δημοτικό που έφτιαξε ο Σύλλογος. Και το 11ο Δημοτικό, πάλι ο Σύλλογος. Δεν έχει δει στο κέντρο της πόλης μας. Μια ράμπα, μια απότμηση ασφαλή. Ράμπα που είναι υποχρέωση να ελέγξει ο δήμος για κάθε επαγγελματία, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μη ύπαρξη ράμπας για ΑμεΑ, είναι αιτία απώλειας της άδειας λειτουργίας για ΚΥΕ. Μετά από έλεγχο της τεχνικής υπηρεσίας Όχι του επόπτη καθαριότητας.
Δεν ξέρει τι είναι πεζοδρόμιο, ούτε ενήλικας, ούτε παιδί.
Να σε δω Δήμε τι θα κάνεις φέτος, με την υποχρεωτική εξασφάλιση προσβάσιμων κατασκευών για Αμεα, σύμφωνα με τον Νεο Οικοδομικό Κανονισμό. Σε κάθε δημόσιο κτίριο, παιδική χαρά, σχολείο κλπ. Τικ-τακ το ρολόϊ χτυπά! Προσβάσιμη αλυσίδα για την ακρίβεια.
Να δημιουργήσει ασφαλή προσβάσιμη αλυσίδα, γύρω από παιδικές χαρές, σχολεία, δημόσια κτίρια. Σε όλο τον κοινόχρηστο χώρο. Ανήκει στο Δήμο ο κοινόχρηστος χώρος και πρέπει να συντηρεί το δημόσιο αγαθό ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση. Όλοι ανεξαιρέτως και ιδιαίτερα όσοι έχουν δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, γονείς με καρότσι, ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑμεΑ.
Πεζοδρόμιο, προς το Α’ Αθλητικό, το Νηπιαγωγείο και τον παιδικο σταθμό
Ανάλγητος αδιάφορος και επικίνδυνος όποιος παραμελεί τα εκ του νόμου καθήκοντα για ασφάλεια αλλά και ευνοεί συγκεκριμένους παροδίους.
Δίπλα στη Πλατεία Λαού, πριν την παιδική χαρά -οι γονείς με το καροτσάκι στο δρόμο. Δένδρα, περίπτερα, περιφράξεις, αυτοκίνητα. Πεζοδρόμιο γιόκ.
Μόνο καφε-σουβλατζίδικα και ξανά μια από τα ίδια. Θαμώνες και Πελάτες μας θέλουν.
ΕΣΥ δημότη και δημότισσα, ΣΕ ΡΩΤΩ. ΕΣΥ τι κάνεις; Γιατι δεν αντιδράς; Αυτή την πόλη θέλεις για το παιδί σου;
άποψη πεζόδρομου αλά Χαϊδάρι
*https://diavgeia.gov.gr/doc/77ΜΑΩΗ3-80Χ?inline=true
**ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟΥ https://jenny.gr/now/359262/mia-paidiki-hara-ginetai-symbolo-tis-elpidas-enan-hrono-meta-tin-megali-pyrkagia
πηγή: elizabethboura.gr