Νέο τοπίο στις μετακινήσεις – Με ποιο τρόπο θα ταξιδεύουμε
έο τοπίο στις μετακινήσεις ξημερώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, καθώς παύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα ταξίδια από και προς την Κρήτη και Εύβοια.
Έτσι, κρατικός μηχανισμός και πολίτες εισέρχονται στην τρίτη φάση της άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, με τα αποτελέσματα να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό το φόβο να φέρουν πισωγύρισμα.
Την ίδια ώρα, θα επιτραπούν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνα, λεωφορεία ΚΤΕΛ και τρένα, ωστόσο θα πραγματοποιούνται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών (αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ και τρένα) για όλους: επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Παράλληλα, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Πιο εξειδικευμένα μέτρα για τις αερομεταφορές
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές η επιβίβαση θα γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα και όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητάς του και οι συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος θα υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.
Πώς θα ταξιδεύουμε λεωφορεία και τρένα
Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
– Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
– Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
– Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοίο
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις με πλοίο οι κανόνες προβλέπουν τα εξής:
– Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
– Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
– Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
– Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
– Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
– Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
– Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
– Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
– Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
– Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
– Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
– Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
– Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ)
– Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).
Εξετάζεται η αύξηση της πληρότητας των πλοίων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο αριθμός των επιβατών στα πλοία, ενόψει του καλοκαιριού, άφησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το πρωτόκολλο για επιβίβαση του 50% των επιβατών στα πλοία αφορά την επανεκκίνηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και των μετακινήσεων από την ηπειρωτική προς τη νησιωτική χώρα.
«Ξεκινάμε με πρωτόκολλο για 50% των επιβατών στα πλοία. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε το ίδιο αριθμό επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν κριθεί ότι πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων, θα πάμε. Ξεκινάμε με 50%, δεν θα μείνει έτσι όλο το καλοκαίρι» τόνισε.
πηγή: tanea.gr