Τάσος Μύτογλου: Ο αν. διοικητής του Γ.Ν Νίκαιας που βρέθηκε στην δίνη της πανδημίας και την διαχειρίστηκε για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά
Είναι Γεννημένος στο Κερατσίνι το 1982 όπου εξακολουθεί να ζει. Είναι πτυχιούχος του Α.Τ.Ε.Ι Λαμίας, τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης και φοιτητής του μεταπτυχιακού Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση την Διοίκηση μονάδων Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Κύπρου. Από τα 22 του χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία 8 χρόνια ήταν ιδιοκτήτης της πιο ταχέως αναπτυσσόμενης οδοντιατρικής κλινικής στη Σκωτία.
Από τις Αρχές του 2020 ο Υπουργός Υγείας του εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση του μεγαλύτερου σε κίνηση ασθενών Νοσοκομείου στα Βαλκάνια, του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας που είναι και μία από τις ναυαρχίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αρχικά, αρκετοί είχαν επιφυλάξεις καθώς έβλεπαν ως δυσανάλογα μεγέθη την νεαρή του ηλικία και το μεγάλο βάρος της ευθύνης που ανελάμβανε. Όμως, κάθε επιφύλαξη διαλύθηκε καθώς τόσο ό ίδιος όσο και ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας κέρδισαν το στοίχημα. Η επιλογή του Υπουργού Υγείας και κατ’ επέκταση και του Πρωθυπουργού να εμπιστευθεί νέους ανθρώπους σε θέσεις υψηλής ευθύνης, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση, του κ. Μύτογλου δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό.
Είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε και με ευγένεια δέχθηκε να μας μιλήσει. Τον ευχαριστούμε.
H Χώρα μας και η παγκόσμια κοινότητα πέρασε μια άνευ προηγουμένου πανδημία που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι σαν Έλληνες τα πήγαμε εξαιρετικά. Τι έχετε να πείτε;
H αλήθεια είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι απρόσμενο που δοκίμασε τα παγκόσμια συστήματα υγείας. Σε αυτό τον άτυπο ανταγωνισμό το εθνικό μας σύστημα υγείας έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, έκανε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δημιούργησε σε χρόνο μηδέν όλες τις απαραίτητές δομές και πήρε όλα τα μέτρα προφύλαξης ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία αλλά και η υγεία του συνολικού αριθμού υγειονομικού προσωπικού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτή τη πρωτόγνωρη κρίση. Η χώρα μας κατάφερε άκρως αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αύτη τη κρίση και να καταφέρει μια τεράστια επιτυχία, που την μνημονεύουν ως παράδειγμα προς μίμηση όλα τα διεθνή ΜΜΕ, που όμως δεν θα τη γιορτάσουμε ποτέ λόγω των ανθρώπινων απωλειών των συμπολιτών μας που χάθηκαν στη μάχη με τον κορωνοϊό. Τα συγκριτικά νούμερα κρουσμάτων και θανόντων μεταξύ των χωρών παγκοσμίως πιστοποιούν το εύρος της αποτελεσματικότητας που επέδειξε το Ε.Σ.Υ.
Πως γινόταν η διαχείριση ασθενών; Νοσηλεύετε στη Νίκαια ασθενείς με Covid-19;
Το Γενικό Κρατικό Νικαίας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, άρα κατ’ επέκταση ΔΕΝ νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19. Εμείς υποδεχόμαστε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ασθενείς που αν οι γιατροί μας κρίνουν βασιζόμενοι στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ ότι κάποιος θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού τότε αναλαμβάνουν οι λοιμωξιολόγοι που παίρνουν αμέσως δείγμα και απομονώνουν τον ασθενή σε κατάλληλα διαμορφωμένους θαλάμους που προσαρμόσαμε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση διασποράς εντός του Νοσοκομείου. Σε περίπτωση που το δείγμα είναι θετικό τότε ο ασθενής διακομίζεται άμεσα σε νοσοκομεία αναφοράς που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, ενώ, σε περίπτωση που το δείγμα ήταν αρνητικό και οι διαγνωστικές/απεικονιστικές εξετάσεις το πιστοποιούν τότε ο ασθενής συνέχιζε κανονικά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο μας.
Σήμερα τι κατάσταση επικρατεί ως προς τη συχνότητα των κρουσμάτων;
Τα κρούσματα όπως γνωρίζει ο κόσμος από την καθημερινή ενημέρωση που λαμβάνει από τα ΜΜΕ ευτυχώς έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Εμείς όμως διατηρούμε τις δομές, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση ως οφείλουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια οτιδήποτε προκύπτει καθημερινά.
Ο Κύριος Τσιόδρας θεωρεί ότι ενδέχεται από Οκτώβριο να έχουμε νέο κύμα της πανδημίας;
Θέλω να πιστεύω ότι για πρώτη φορά ο Κύριος Τσιόδρας δεν θα επαληθευτεί όπως και ο ίδιος είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί. Παρ’ όλα αυτά εμείς έχουμε πλέον την εμπειρία και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε εξίσου αποτελεσματικά οτιδήποτε προκύψει. Το Ε.Σ.Υ έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.
Ας αφήσουμε τα του κορωνοϊού και να σας ρωτήσω για τη μεγάλη χορηγία του κ. Μαρινάκη, της ΙΟΝ και της Κα Φράγγου προκειμένου να αναπτυχθούν 12 καινούργιες κλίνες που από όσο γνωρίζουμε η συμβολή σας, προκειμένου να καταλήξει η χορηγία στο νοσοκομείο σας, υπήρξε καθοριστική.
Ήταν μια συλλογική προσπάθεια με αίσιο αποτέλεσμα και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Είναι ένα κομβικό έργο για την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά αλλά και για όλη τη χώρα αφού είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα με τις κλίνες ΜΕΘ, μέσα σε μόλις 4 μήνες αφ’ ότου αναλάβαμε τη διοίκηση, έχουμε εξασφαλίσει χορηγίες για την αντικατάσταση του συνόλου των ανελκυστήρων, αγοράς ακριβού ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας και είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για την χορηγία ενός δεύτερου αξονικού τομογράφου! Συμπληρώνοντας θα αναφέρω και την πλήρη ανακατασκευή του πρώτου ορόφου που θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή και τη χρηματοδότηση της περιφέρειας και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Θα έχει ρόλο το Νοσοκομείο Αγία Βάρβαρα στην μετά COVID-19 εποχή;
Το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας επαναλειτούργησε προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν λόγω της πανδημίας! Μαζί με την εξαιρετική αναπληρώτρια διοικήτρια κυρία Βρύνα, τον Διοικητή της ΥΠΕ κύριο Χρήστο Ροΐλο και την Υποδιοικήτρια, κυρία Δίπλα, πετύχαμε, σε μόλις 15 μέρες, κατόπιν εντολής του Υπουργού, να ανακατασκευάσουμε τις δυο παθολογικές κλινικές και να αναπτύξουμε 50 κλίνες που νοσηλεύουν ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.
Η συνεισφορά του ιδρύματος ήταν καταλυτική αφού, βοήθησε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συνέβαλε ώστε να εξασφαλισθούν επιπλέον εξειδικευμένες κλίνες, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η πρόθεση του Υπουργού Υγείας, κυρίου Βασίλη Κικίλια, είναι προς τη κατεύθυνση, όχι μόνο της διατήρησης αλλά και της αναβάθμισης του νοσοκομείου και μας έχουν ζητηθεί τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε η Αγία Βάρβαρα να αποκτήσει ξανά τη δίκη της οντότητα, την δική της ταυτότητα μεταξύ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.
Η τελική απόφαση για τον ακριβή χαρακτήρα του νοσοκομείου στην επόμενη ημέρα θα παρθεί από τον κύριο Υπουργό, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το προσωπικό των Νοσοκομείου της Νίκαιας αλλά και του ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (πρώην «Λοιμωδών») –το οποίο ανήκει διοικητικά στο Γ.Κ. Νοσοκομείο Νίκαιας-, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ήταν οι πρωταγωνιστές καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος της πανδημίας. Ήταν ο βασικός λόγος που τα νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν με εξαιρετικό τρόπο και επάξια στις απαιτήσεις, σε αυτή την τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος που έχω τέτοιους συνεργάτες, προσωπικό που στηρίζει κάθε θετικό βήμα της διοίκησης, ώστε να φτιάξουμε ένα καινούργιο νοσοκομείο που θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Τα μπράβο αξίζουν σε όλους αυτούς και όχι σε εμάς.