ΚΕΠplus: ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΠplus ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
H υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ Plus για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ) και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των ΚΕΠ είναι και στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε σχεδιάσει για τα ΚΕΠ εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας τους και βελτίωση των υπηρεσιών τους. Είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους και γι’ αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών … Επεκτείνουμε διαρκώς τις υπηρεσίες τους, βελτιώνουμε τις ήδη υφιστάμενες και τώρα, με τα ΚΕΠ Plus, ερχόμαστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ανάγκες των επιχειρήσεων, με στόχο πάντα μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Το πρόγραμμα αφορά στην διερεύνηση κάθε δυνατής δραστηριότητας στην οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ένα ΚΕΠ, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η εν γένει στήριξη του «επιχειρείν».
Η υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ Plus έχει, ήδη, αρχίσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε δεκαεπτά πόλεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων αλλά και ειδικών εργαλείω
ν που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη.
Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα- Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη.
Το έργο:
- Διοργάνωση δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ακαδημαϊκών, εκπροσώπων οργανισμών, ΟΤΑ και επιμελητηρίων, εκπροσώπων του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πολυεθνικών εταιριών συμβουλευτικής και εκπροσώπων από οργανισμούς με σημαντικές παρεμφερείς δράσεις.
- Έρευνα σε 50+ νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο να εντοπίσουμε τα σημεία-κλειδιά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων εξυπηρέτησης πολιτών, με την συνεργασία καταξιωμένων οργανισμών με σημαντική παρουσία στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας.
- Διοργάνωση κύκλου συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με ΟΤΑ και τοπικά επιμελητήρια σε 12+ πόλεις σε όλη την Ελλάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να σκιαγραφηθεί μία αρχική εικόνα γύρω από την διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, εντοπίζοντας ειδικά εργαλεία που τυχόν να απαιτούνται.
Η σημερινή Διοίκηση στην Αγία Βαρβάρα, έχει στρατηγική και αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται π.χ., το πρόγραμμα για το open mall, η δημιουργία δηλαδή ενός ανοικτού, υπερτοπικού εμπορικού κέντρου. Επίσης, το ΣΒΑΚ, προγράμματα τα οποία σε συνδυασμό με την έλευση του metro θα ενισχύσουν σημαντικά την υπάρχουσα επιχειρηματικότητα και θα δώσουν ευκαιρίες για την δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Ακόμη στην ΒΙΟΧΡΩΜ έχει αποφασισθεί και θα δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας στην οποία θα δίδεται η δυνατότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να βρουν το περιβάλλον υποστήριξης που απαιτείται προκειμένου να αναπτυχθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό κατάστημα σύσκεψη με την παρουσία του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου, του Γ.Γ. του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου κ. Κωστόπουλου και του εκπροσώπου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντά, κ. Μαρινάκου και την συμμετοχή στελεχών του δήμου, επιχειρηματιών και εμπόρων του δήμου μας.
Η αξιοποίηση των 1070 ΚΕΠ σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μονάδων και βάσεων πληροφόρησης είναι σημαντική πράξη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας καθώς, θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται σειρά πληροφοριών σε όποιον επιχειρηματία σκοπεύει να αναπτύξει κάποια δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό, δεν σημαίνει την μετατροπή των ΚΕΠ σε συμβούλους επιχειρήσεων ούτε επιπρόσθετο όγκο εργασίας για τους εργαζόμενους. Είναι απλά, η αναβάθμιση ενός απολύτως επιτυχημένου θεσμού και η αξιοποίησή του στην κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και παραγωγικής διαδικασίας.
Ομολογουμένως, είναι μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου, η ένταξη της Αγίας Βαρβάρας στο πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΠ plus, γιατί δίδεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της πόλης να διευρύνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και σε νέους να μπορέσουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, έχοντας στην διάθεσή τους κάθε χρήσιμη και αναγκαία πληροφορία, αλλά και γιατί η αναβάθμιση των ΚΕΠ θα έχει, επίσης, ως συνέπεια την ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με την Διοίκηση.
Πρέπει να συγκρατηθεί ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργού κ. Πιερρακάκη, μετά το τέλος της εκδήλωσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση ως την «καλλίτερη και ποιοτικότερη μέχρι σήμερα». Αυτό γιατί, όπως είπε, οι παρατηρήσεις των στελεχών -αιρετών και υπηρεσιακών- της διοίκησης ήταν απολύτως εύστοχες και φανέρωναν ότι στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας έχει γίνει η καλλίτερη προετοιμασία και το στελεχιακό δυναμικό έχει την υποδομή γνώσεων για την εφαρμογή του προγράμματος.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι, είναι η οξύνοια και η σύγχρονη αντίληψη και ματιά του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου οι βάσεις για την υϊοθέτηση του προγράμματος και η ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα αυτό.
Πράγματι, σε αυτή τη φάση, κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά από την σκληρή περίοδο της κρίσης, ο Δήμος μας έχει την τύχη να βρίσκεται επικεφαλής της Διοίκησης ένας Δήμαρχος ο οποίος έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για την πόλη αλλά, κυρίως, έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στην εξέλιξη και επίσης, την ευφυΐα να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία και να έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις ιδέες του στην πράξη. Γιατί ως γνωστόν, καλές ιδέες έχουν πολλοί. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να τις μετουσιώσουν σε έργο και -ευτυχώς-, ο Λάμπρος Μίχος συγκαταλέγεται σε αυτούς.
Η ομιλία του δημάρχου Λάμπρου Μίχου: