Πώς ανοίγουν από σήμερα τα αεροδρόμια
Με QR code και smart testing η είσοδος στη χώρα – «Όχι» στις πτήσεις από Βρετανία, Σουηδία, Τουρκία ως τις 15 Ιουλίου
Η μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό έφτασε. Οι περιφερειακές «πύλες» εισόδου της χώρας αναοίγουν σήμερα για πτήσεις από το εξωτερικό, μετά από 3 μήνες απόλυτης καθήλωσης λόγω κορωνοϊού. Συνολικά 70 πτήσεις είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της erχώρας, με τη Θεσσαλονίκη να έχει ήδη κάνει την αρχή από τα μέσα Ιουνίου, όμως ακόμα και ως αργά εχθές το βράδυ οι πίνακες των αφίξεων δεν είχαν οριστικοποιηθεί. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένονται σήμερα 69 διεθνείς πτήσεις, ενώ στο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου οι προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό ανέρχονται σε 54.
Η νέα πραγματικότητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης των πτήσεων, θέλει τις αεροπορικές εταιρείες να…ξαναμοιράζουν την τράπουλα των αεροσκαφών και των θέσεων ως την τελευταία στιγμή. Σε αυτό συνέβαλε και η αναμονή ως το παρά 5 -στην κυριολεξία αφού δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα- των νέων notams για τους περιορισμούς που θα συνεχίσουν να ισχύουν ως τουλάχιστον τις 15 Ιουλίου. Αφορούν την αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία.
Παράλληλα, επεκτείνεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, με εξαίρεση τις 14 «ασφαλείς» χώρες που ανακοίνωσε η ΕΕ: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Με συνολικά 54 πτήσεις από το εξωτερικό ανοίγουν σήμερα οι περιφερειακές «πύλες» της χώρας, ενώ η Θεσσαλονίκη, που έχει κάνει πρεμιέρα στη νέα κανονικότητα από τα μέσα Ιουνίου, σήμερα υποδέχεται 16 διεθνείς πτήσεις. Ενδεικτικά, στη Ζάκυνθο αναμένονται 3 πτήσεις από Ολλανδία και Τσεχία, στη Σάμο μία πτήση από Ελβετία, στην Κω 7 πτήσεις από Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία και Τσεχία, στη Μύκονο 4 πτήσεις από Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, στη Σαντορίνη 3 πτήσεις από Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, στην Κεφαλονιά μία πτήση από Ιταλία, στην Κέρκυρα 11 πτήσεις από Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, τα Χανιά 9 πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία και στη Ρόδο 11 πτήσεις από Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Ρουμανία, Ολλανδία και Ελβετία.
Υποχρεωτική η συμπλήρωση του PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το ταξίδι
Τα υποχρεωτικά τεστ δίνουν από σήμερα τη σκυτάλη στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αυτοί θα γίνονται σε όλες τις πύλες εισόδου με τη χρήση ενός «έξυπνου» λογισμικού που θα υπολογίζει βάσει του QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες (είτε εκτυπωμένο είτε στην οθόνη του smart phone), ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.
Πώς θα προκείπτει τώρα αυτό το barcode; Όπως ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ, ως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού, Passenger Locator Form (PLF), για όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check-in για να εισέλθουν στη χώρα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται στην ηλεκτρονική φόρμα (https://travel.gov.gr/#/).
Αφού λοιπόν η φόρμα αυτή υποβληθεί, ο αιτών θα λαμβάνει μέσω email ή στο κινητό του τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία ένα barcode το οποίο και πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από αυτό θα προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού. Ο ίδιος ο ταξιδιώτης το μαθαίνει μόλις κατά την άφιξή του.
Ο ταξιδιώτης που έχει υποβληθεί σε τεστ θα πρέπει να αυτο-απομονωθεί στη διεύθυνση του τελικού του προορισμού, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Εξαιρέσεις από τους περιορισμούς
Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
πηγή: tovima.gr