Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ζητά να αυξηθεί η επιχορήγηση προς τους Δήμους για τη φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων
Posted On Οκτώβριος 26, 2020
0
194 Views
0 Ο βουλευτής της Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Μαρκόπουλος κατέθεσε την Τετάρτη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να αυξηθεί η επιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων, ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Η παρέμβαση του Δημήτρη Μαρκόπουλου θεωρείται πολύ σημαντική και επίκαιρη λόγω και του γνωστού περιστατικού με τον Έκτορα, τον σκύλο που μαχαιρώθηκε στη Νίκαια και διασώθηκε χάρις στις συγκινητικές προσπάθειες του προσωπικού του ΔΙΚΕΠΑΖ του Διαδημοτικού Κέντρου Αδέσποτων Ζώων του ΠΕΣΥΔΑΠ
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του στη Βουλή:
Το πρόσφατο περιστατικό βάναυσης κακοποίησης σκύλου στη Νίκαια, τη νοσηλεία του οποίου ανέλαβε η αυτοδιοίκηση μέσω του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) ανέδειξε αφενός μεν το μεγάλο πρόβλημα της συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα αφετέρου δε τον αναντικατάστατο ρόλο των ΟΤΑ στη φροντίδα τους.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η φροντίδα των αδέσποτων ζώων μέχρι το 2003 ήταν αρμοδιότητα του κράτους και πλέον ήδη μεταβιβασθείσα με τον ν. 3170/2003 (ΦΕΚ 191/Α/29-7-2003) στην αυτοδιοίκηση και με την ρητή μάλιστα αναφορά ότι θα επιχορηγείται το 70% των επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα και με την επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 102, παρ. 5), εντούτοις η κρατική επιχορήγηση των δαπανών φροντίδας των αδέσποτων ζώων που πραγματοποιούν οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι τους μειώνεται συνεχώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια για το σύνολο των 325 Καλλικρατικών Δήμων της χώρας διατίθενται ετησίως μόνο 600.000 ευρώ! Για παράδειγμα ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά με 19 Δήμους – μέλη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 2.300.000 και εκτελεσμένες δαπάνες για περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων περισσότερο από 1.000.000 ευρώ το 2019, επιχορηγήθηκε για τις δαπάνες αυτές με 52.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της στα οικονομικά των ΟΤΑ και σε εκ παραλλήλου σχέση με την υποχρέωση τους να αναπτύξουν αλληλέγγυα κοινωνική δράση στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, έχει οδηγήσει στον δραματικό περιορισμό της δυνατότητας παρέμβασής τους με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των αδέσποτων.