Οι δύο παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Η Διακήρυξη των Αθηνών και το Παρατηρητήριο της Ιστορίας
Τη “Διακήρυξη των Αθηνών”, που εκδόθηκε σήμερα μετά το πέρας της 130ης Υπουργικής Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Πρόκειται για ένα πολιτικό και νομικό κείμενο αρχών για την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας, που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών του Οργανισμού και το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη.
Τη Σύνοδο των Υπουργών “σφράγισε” με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Βαρβιτσιώτη για την επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, διεξήχθη ψηφιακά (e-Chairmanship).
“Αυτή η «Ηλεκτρονική Προεδρία» μπορεί να έχει επιβληθεί από τις περιστάσεις, αλλά έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι μια χρήσιμη εμπειρία, ένα πολύτιμο εργαλείο για τις χώρες που θα διαδεχθούν την Ελλάδα στην Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε βρει έναν νέο τρόπο να συνεργαζόμαστε. Και, σε συνδυασμό με τη Διακήρυξη της Αθήνας και το Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη, αποτελεί θετική και απτή συμβολή στο συνεχιζόμενο έργο του Συμβουλίου” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στη Διακήρυξη των Αθηνών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ενισχύει σήμερα το κείμενο της Συνθήκης της Ρώμης. “Τότε, ο στόχος ήταν η εδραίωση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τώρα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης νέων, παγκόσμιων προκλήσεων. Προκλήσεων που δυστυχώς επιταχύνονται και συγκρούονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Πιστεύω όμως ότι 70 χρόνια μετά, είμαστε σε ισχυρότερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο”.
Μετά το πέρας της Συνόδου , ο Αναπληρωτής Υπουργός και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcinovic Buric, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, κατά τις οποίες η κ. Buric απέδωσε τα εύσημα στον κ. Βαρβιτσιώτη για την άρτια διεξαγωγή της Ελληνικής Προεδρίας.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών, κατέφυγε σε νέους τρόπους επικοινωνίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουμε μία Ψηφιακή Προεδρία, η οποία κατάφερε μέχρι τώρα να κάνει πάνω από 100 περίπου ψηφιακές εκδηλώσεις, οι οποίες κάλυψαν περίπου 70 ώρες συνολικής διάρκειας υλικού και κατέληξε να υιοθετηθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα».
Σχετικά με τη Διακήρυξη των Αθηνών, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι, αν και η στενόμυαλη προσέγγιση ορισμένων κρατών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών δε μας οδήγησε στην απόλυτη ομοφωνία, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν απομειώνεται η σημασία της. «Η Διακήρυξη των Αθηνών υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών -μελών και αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανωμένες δημοκρατικά κοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πανδημίες. Με μέτρα αναλογικά, που θα πρέπει να βρίσκονται κάτω υπό διαρκή επανεξέταση και θα έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση», πρόσθεσε..
Αντίστοιχα, για το Παρατηρητήριο για την Μελέτη της Ιστορίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για έναν ανεξάρτητο οργανισμό, που πλέον θα επιβλέπει ή θα συνδράμει τα κράτη- μέλη που θέλουν να παραπέμψουν τα θέματα για την διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία τους, όχι για να αλλοιώσουν τη φύση της ιστορίας. «Γιατί – όπως είπε – η ιστορική γνώση μας βοηθά πάντοτε να αισθανόμαστε πιο ισχυροί και για το παρελθόν και για το μέλλον, αλλά και να βγάλουμε τα στοιχεία που μπορούν να δημιουργούν εντάσεις στο μέλλον».
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού αναφέρθηκε στα διλήμματα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη δημοκρατική κυβέρνηση και ένας σύγχρονος δημοκράτης κυβερνήτης σε καιρό πανδημίας, όπως τα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, προανήγγειλε τη γιορτή για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θα ακολουθήσει το απόγευμα στη Βουλή, όπου θα συμμετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.