Η κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας προκαλεί αναταράξεις στην Ιερά Σύνοδο της χώρας
Η κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας προκαλεί αναταράξεις στην Ιερά Σύνοδο της χώρας.
Την Κυριακή η εξόδιος ακολουθία και η ταφή στην κρύπτη του Αγίου Σάββα
Η αιφνίδια κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου αφήνει να διαφανεί η «κόντρα» που υπάρχει στου κόλπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ενώ, συνήθως μετά από ένα τέτοιο γεγονός ορίζεται τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου, ο οποίος περιβάλλεται με όλες τις Αρχιερατικές εξουσίες μέχρι την εκλογή του νέου Πατριάρχη, αυτή τη φορά, οι Συνοδικοί Πατέρες της Σερβίας, ενεργοποίησαν το άρθρο 62 του συνταγματικού χάρτη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι εξουσίες όλες περνούν στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων και ορίζεται Πρόεδρός της και όχι τοποτηρητής του θρόνου. Την θέση του Προέδρου κατέλαβε, όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας δημοσίευμα ο Μητροπολίτης Νταμπρό-Βοσνίας (Σαράγιεβο) κ.κ. Χρυσόστομος.
Το καινοφανές και ενδεικτικό του ότι η εκλογή νέου Πατριάρχη θα είναι μία από τις δυσκολότερες διαδικασίες της Σερβικής Εκκλησίας είναι ότι παραλλήλως, βάσει του άρθρου 70 του Συντάγματος της Σερβικής Εκκλησίας, ορίστηκε και Τοποτηρητής της Μητροπολιτικής Έδρας Βελιγραδίου & Καρλοβικίου, ο Επίσκοπος Σουμάντια κ.κ. Ιωάννης. Αυτό γιατί ο Πατριάρχης Σερβίας, φέρει και τον τίτλο του Μητροπολίτη Βελιγραδίου («Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων» είναι ο πλήρης εκκλησιαστικός του τίτλος).
126843678 4630158003723508 3661136441547840320 n
Δεν είναι άγνωστο στους ενασχολούμενους με τα της Σερβικής Εκκλησίας ότι στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου της, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των αρχιερέων οι οποίοι έχουν σταθερό προσανατολισμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν τις βλέψεις της Μόσχας και στηρίζουν την διεκδίκηση της «Οικουμενικότητας» από τον Πατριάρχη Μόσχας. Δείγμα αυτής της αντιπαράθεσης υπήρξε και η στάση της Σερβικής Ιεράς Συνόδου κατά την διένεξη Μόσχας-Φαναρίου για το θέμα της Ουκρανικής εκκλησίας.
Ο μακαριστός Ειρηναίος ήταν, ίσως, η προσωπικότητα η οποία είχε την δυνατότητα, την σοφία και το κύρος να ισορροπεί και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ποιος θα αναδειχθεί ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας και από την εκλογή αυτή θα εξαχθούν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.
Είναι πολύ πιθανόν, δεδομένης της αναζωπύρωσης του Ουκρανικού ζητήματος και την επικείμενη συνεδρίαση της Κυπριακής Ιεράς Συνόδου στην οποία αναμένεται μεγάλη σύγκρουση για το ζήτημα αυτό, να ξεκινήσει μία αλληλουχία περιπετειών για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
126047343 1470967669960928 2591887549241627559 n
Η Ρωσική εκκλησία έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση αμέσως μόλις έγινε γνωστό το γεγονός της κοιμήσεως του μακαριστού Ειρηναίου: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο ως τον καλό της φίλο και έναν καταπληκτικό άνθρωπο, ο οποίος ήταν υπέροχος και απλός ταυτόχρονα. Ο πρεσβύτερος-πατριάρχης ήταν ένα εκπληκτικά καλά ισορροπημένο άτομο, παρέμεινε πάντα ο ίδιος, εκδήλωσε αληθινό μεγαλείο στην λιτή απλότητα και τη σοφία του. Ήταν καλός φίλος και πάντα αγαπούσε τη Ρωσική Εκκλησία και τη Ρωσία».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλάσοφ, δήλωσε ότι «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος διατήρησε την ενότητα της Σερβικής εκκλησίας και της «παγκόσμιας Ορθόδοξης οικογένειας. Θρήνησε για τις διαφορές που προέκυψαν σε αυτήν και παρέμεινε αυστηρά αφοσιωμένος στις παραδόσεις της Εκκλησίας και στο κανονικό εκκλησιαστικό σύστημα».
Επίσης, προς την θρηνούσα Σερβική Εκκλησία η Α. Θ. Παναγιώτης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απέστειλε την ακόλουθη συλλυπητήρια επιστολή:
—————————————————————–
[Τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ Σερβίας,
Εἰς Βελιγράδιον.
Ὁ πολιός καί σεβάσμιος Πατριάρχης Ὑμῶν κεκοίμηται!
Κατώδυνοι ἡμεῖς ἅπαντες ἐν Φαναρίῳ ἐδέχθημεν τό μόρσιμον ἄγγελμα τοῦτο καί σπεύδομεν νά ἐκφράσωμεν τῇ ἀδελφῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ τῆς Σερβίας τά ἔνθερμα συλλυπητήρια τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς ἡμετέρας Μετριότητος προσωπικῶς, σύν τῇ διαβεβαιώσει ὅτι ἐκτενῶς δεόμεθα πρός τόν ἐξουσίαν ἔχοντα τῶν νεκρῶν καί τῶν ζώντων Κύριον ἡμῶν νά ἀναπαύσῃ τήν ψυχήν τοῦ ἐξ ἡμῶν μεταστάντος ἐν χώρᾳ ζώντων, ἀμείβων τούς ὑπέρ τῆς Ἐκκλησίας μακροχρονίους καί ἀγλαοκάρπους κόπους Αὐτοῦ, νά ἀναδείξῃ δέ ἄξιον διάδοχον Αὐτοῦ ἐπί τό πηδάλιον τῆς ἀπορφανισθείσης ἀδελφῆς Ἐκκλησίας, μεθ’ οὗ μέλλομεν προθύμως συνεργασθῆναι διά τε τάς διμερεῖς ἡμῶν σχέσεις καί διά τήν πανορθόδοξον ἑνότητα καί συνεργασίαν.
Αἰωνία ἡ μνήμη τοῦ μακαρίᾳ τῇ λήξει γενομένου ἀοιδίμου ἀδελφοῦ ἡμῶν Πατριάρχου Εἰρηναίου!
Ἀδελφοποθήτως,
Πατριάρχης Βαρθολομαῖος
Φανάριον, 20 Νοεμβρίου 2020]
———————————————-
Εν τω μεταξύ, από την Σερβική Εκκλησία ανακοινώθηκε ότι αύριο ημέρα εορτασμού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (η Εκκλησία της Σερβίας ακολουθεί το παλαιό, Ιουλιανό ημερολόγιο), η σωρός του μακαριστού ηγέτη της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από τον covid-19 και την Κυριακή 22 τρχ. μηνός, θα μεταφερθεί στον Ναό του Αγίου Σάββα, στο Βράτσαρ (συνοικία του Βελιγραδίου) όπου θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία και η τελετή της ταφής.
Σημειωτέον ότι, η σωρός του κεκοιμημένου, Σέρβου Αρχιερέως θα ταφεί στην κρύπτη του Αγίου Σάββα -ο Ι. Ναός αυτός, ολοκληρώθηκε με την πολύ σημαντική ενίσχυση της Ρωσικής Εκκλησίας και του Ρωσικού Κράτους-, στο Βελιγράδι, γεγονός το οποίο συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία της εκκλησίας της Σερβίας.