Γιώργος Αργυρόπουλος: «Οποιοσδήποτε μπορεί να μελετήσει τους Ισολογισμούς και τα Απολογιστικά Στοιχεία των ετών και να κατανοήσει τη δύσκολη πραγματικότητα για τα οικονομικά του Δήμου»
Posted On Δεκέμβριος 16, 2020
0
2.0K Views
1 Σε μια περίοδο που τα πάντα κινούνται γύρω απ την οικονομία, ο Δήμος Χαϊδαρίου προσπαθεί να υπερπηδήσει το αρνητικό του πρόσημο και να οδηγηθεί σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.
Ο Γιώργος Αργυρόπουλος αν και πολύ νέος σε ηλικία ανέλαβε τη δυσκολότερη, για πολλούς αντιδημαρχεία. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που μας παραχώρησε, δίνει στοιχεία για την πορεία του Δήμου, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Μιλάει μεταξύ άλλων για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στον εμπορικό κόσμο της πόλης από το γενικευμένο lockdown και τα μέτρα στήριξης από την πλευρά του Δήμου για την τοπική κοινωνία.
-Καταρχήν ποιος είναι ο Γιώργος Αργυρόπουλος;
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και κατοικώ στο κεντρικό Χαϊδάρι στην περιοχή της Αστυθέας, , σε μία συνοικία με έντονα ακόμα τα χαρακτηριστικά γειτονιάς. Είμαι ένας νέος δικηγόρος, με όνειρα και ιδανικά για το επάγγελμα και για τον τόπο μου. Παράλληλα, εκπονώ διδακτορική διατριβή στην Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πεδίο του Δημοσίου Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
-Για ποιο λόγο αποφασίσατε σε τόσο νεαρή ηλικία, να αγωνισθείτε στο δημοτικό τερέν;
Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε το μέλλον μας, έχοντας όνειρα, όπως είπα, και, όταν είμαστε νέοι, οφείλουμε να παλεύουμε με όποια μέσα διαθέτουμε, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι με την λογική του «παλιού καλού καιρού» αλλά λόγω του γεγονότος ότι αποτελούμε ζωτικά στοιχεία της κοινωνίας και πρέπει να «σπαταλάμε» δυνάμεις για το κοινωνικό συμφέρον.
-Ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμα σας;
Το ημερήσιο πρόγραμμά μου περιλαμβάνει έντονα το τρίπτυχο Δήμο, Δήμο και πάλι Δήμο. Ο όγκος της καθημερινής εργασίας το απαιτεί. Η γραφειοκρατία είναι έντονη και πολυδαίδαλη. Πρώτη φορά την αντιμετωπίζω εκ των έσω. Ως δικηγόρος προσπαθώ να οργανώνω πρόγραμμά μου ώστε δικαστήρια και άλλες νομικές εργασίες να γίνονται απρόσκοπτα και να μην επηρεάζεται το επάγγελμα. Η δουλειά του αντιδημάρχου είναι full-time job. Άλλωστε αυτό απαιτεί η προσφορά προς την τοπική κοινωνία!
-Έχετε κάποιο χόμπι ή κάποιες ιδιαίτερες ασχολίες;
Παίζω ποδόσφαιρο, μου αρέσει το διάβασμα, ιδιαίτερα τα βιβλία πολιτικής και λογοτεχνίας. Είμαι σινεφίλ, μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και το θέατρο και ελπίζω να επιστρέψουμε σε αυτήν την κανονικότητα! Αυτήν την περίοδο, λόγω του lockdown, πηγαίνω για περπάτημα αρκετή ώρα και μπορώ να πω ότι με βοηθάει στην καθημερινότητα.
-Παρακολουθείται έντονα κάποια πολιτιστικά ή αθλητικά γεγονότα;
Παρακολουθώ τις αναμετρήσεις σε αρκετά αθλήματα, ως φίλαθλος. Πολιτιστικά ναι, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο, εκ των προτέρων. Παρακολουθώ, συνήθως, ποια φεστιβάλ διοργανώνονται και ποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται στην Αττική και αναλόγως επιλέγω. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι ουσιώδη στοιχεία της κοινωνίας μας και οδηγούν στην αγωγή της ψυχής (ψυχαγωγία). Κάθε άνθρωπος πρέπει να αφήνει στον εαυτό του χρόνο γι’ αυτά.
«Ο λαός του Χαϊδαρίου πολιτικά αποφάσισε να εκλέξει μια διοίκηση νέων ανθρώπων»
-Τελικά ποια είναι η αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου; Υπάρχουν ευθύνες σε προηγούμενες διοικήσεις;
Τα οικονομικά του Δήμου είναι σφιχτά, με αυστηρό περιορισμό στην καθημερινή υλοποίηση και προγραμματισμό. Είμαστε των θετικών οπτικών και των θετικών δράσεων και θέλουμε να βλέπουμε μπροστά. Όμως η κατάσταση του Δήμου είναι αυτή η δύσκολη που ξέρουμε όλοι. Με υψηλές λειτουργικές δαπάνες, που εκ προοιμίου στενεύουν τα περιθώρια δράσης για να ασκήσεις διοίκηση και πολιτική. Οι αριθμοί το λένε. Οποιοσδήποτε μπορεί να μελετήσει τους Ισολογισμούς και τα Απολογιστικά Στοιχεία των ετών και να κατανοήσει την πραγματικότητα. Δίκη προθέσεων δεν κάνουμε. Ο λαός του Χαϊδαρίου πολιτικά αποφάσισε να εκλέξει μια διοίκηση νέων ανθρώπων, ώστε να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν, να τακτοποιήσουν και να εξοικονομήσουν. Το δυστυχές για εμάς είναι ότι εδώ και 9 μήνες ζούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης, που περιορίζει τα εργαλεία που έχουμε προς επίτευξη των στόχων μας.
-Πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χαϊδαρίου, όπως και όλοι οι ΟΤΑ;
Συνοπτικά, να σας πω ότι διερευνούμε τις δυνατότητες νέων εσόδων, την είσπραξη, άμα τη εμφανίσει, των οφειλών που δημιουργούνται από κάθε αιτία, την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων όταν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, την εξοικονόμηση δαπανών από καθημερινές, λειτουργικές προμήθειες. Παράλληλα, κάνουμε ενέργειες αναχρηματοδότησης για τα δάνεια του Δήμου, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τους τόκους και τα χρεολύσια που πληρώνουμε ετήσια. Προσπαθούμε, επίσης, να υποβάλλουμε έγκυρα και έγκαιρα τις οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε Προγράμματα Χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διασφαλίζουμε τα χρήματα του Ταμείου του Δήμου και να μην έχουμε ζητήματα καθημερινής ρευστότητας.
«Λάβαμε τις κατάλληλες αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο»
-Τι κοινωνικά μέτρα θα πάρει η αντιδημαρχεία Οικονομικών, για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και των μικρομεσαίων δημοτών;
Όλο αυτό το διάστημα έχουμε σταθεί δίπλα στις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και τους δημότες που μας έχουν ανάγκη. Λάβαμε τις κατάλληλες αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο. Με εντολή δημάρχου, εξαρχής διερευνήσαμε όλο το ισχύον νομικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης (Π.Ν.Π.) και τις δυνατότητες που έχουμε. Την άνοιξη, λάβαμε ένα πακέτο μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Παρόλη την δύσκολη γενική οικονομική συγκυρία, αλλά και την δεινότητα της οικονομικής εικόνας του Δήμου, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που μας δίνει η πολιτεία ώστε να προσφέρουμε ένα δίχτυ προστασίας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Παράλληλα, με την ψήφιση των δημοτικών τελών του 2021 διατηρήσαμε το δίχτυ ειδικής προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ), ώστε να παρέχεται ασφάλεια και ελάφρυνση για αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας.
-Έχετε καθημερινή επαφή με τον Βαγγέλη Ντηνιακό; Τι εικόνα έχετε σχηματίσει για το σημερινό δήμαρχο;
Ναι. Είναι ένας νέος άνθρωπος, που εφορμώμενος από το αίσθημα του καθήκοντος, κατέβηκε στον πολιτικό στίβο. Ξέρετε, η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι εύκολο πράγμα. Ειδικά όταν είσαι ένας νέος, ανερχόμενος δικηγόρος. Θέλει θυσίες, προσωπικό μεράκι και προσήλωση στον στόχο. Ο κόσμος λοιπόν είδε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξέλεξε τον Βαγγέλη Ντηνιακό, δήμαρχο. Εμείς υπηρετούμε μαζί του το τοπικό συμφέρον με όσες δυνάμεις έχουμε.
Διαβάστε επίσης: Πρόταση του Δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για ειδική χρηματοδότηση της Δυτικής Αθήνας από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης
«Σύνθημα μας, η στήριξη της τοπικής αγοράς»
-Με τι μέτρα θα μπορούσε να ανασάνει η αγορά του Χαϊδαρίου, προκειμένου να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας;
Η αγορά του Χαϊδαρίου έχει ό,τι επιζητά ο μέσος πολίτης και καταναλωτής. Διαχρονικά μεγάλα καφέ που αντέχουν στον χρόνο αλλά και στην προτίμηση των πολιτών και μικρότερα που καλύπτουν τις τοπικές γειτονιές, έχει αγορά με μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις καθημερινές προμήθειες των πολιτών αλλά και αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων που προσπαθεί να αντέξει τους κραδασμούς και την φυγή προς το κέντρο της Αθήνας. Η αγορά του Χαϊδαρίου έχει επίσης ένα καλό. Δίνει δουλειά σε τοπικό πληθυσμό και βοηθά οικογένειες να ζήσουν αξιοπρεπώς. Θέλει όμως στήριξη, έχουμε σύνθημα την στήριξη της τοπικής αγοράς. Όπως θα έχετε δει, έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο Γραφείο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης το οποίο παίζει τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ επιχειρήσεων και ανθρώπων που ψάχνουν εργασία. Όμως αν εννοείτε οικονομικά μέτρα, αυτά είναι, κυρίως, στα χέρια της Πολιτείας. Προσωπικά, θεωρώ ότι μέτρα γενναίας ελάφρυνσης από πλήθος υποχρεώσεων θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα και επίσης μέτρα στήριξης όσων πληρώνουν και τακτοποιούν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, ως μια επιβράβευση. Τα μέτρα στην πράξη μπορεί να ποικίλουν, το ζητούμενο είναι ποιο είναι το μίγμα τους και αν οδηγούν σε πραγματική ανακούφιση και ανάπτυξη.
-Το Χαϊδάρι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών;
Θα πω ότι το Χαϊδάρι αποτελεί ήδη πόλο έλξης. Πάρα πολλοί φίλοι και συνάδελφοι, από όλη την Αθήνα, γνωρίζουν το Χαϊδάρι από πολλά σημεία αναφοράς του. Το Παλατάκι, την Μονή Δαφνίου, το Άλσος Δαφνίου, τον εμπορικό δρόμο της Καραϊσκάκη, τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και μία νέα εξωστρέφεια. Βλέπετε ότι στον πολιτισμό ο Δήμος πλέον ξεφεύγει από τον στενό πυρήνα του τοπικού χαρακτήρα και διοργανώνει ή συνδιοργανώνει εκδηλώσεις που αποτελούν πολιτιστικό σημείο αναφοράς. Αν σε αυτό συνδυαστούν τα έργα υποδομής που εντάσσει όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος δημιουργείται ένας ισχυρός πόλος έλξης για το μέλλον.
-Ήσασταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων της Αθήνας. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας, στην αγορά εργασίας;
Ναι, ήμουν Αντιπρόεδρος για ένα έτος και συνεχίζω ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είχα θητεύσει πρωτύτερα Γενικός Γραμματέας της Ένωσης και κατέβηκα ως υποψήφιος Πρόεδρος του σχήματος των συναδέλφων στο οποίο συμμετείχα, στις περσινές εκλογές. Η Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων της Αθήνας (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) αριθμεί πάνω από 7.500 μέλη και εκπροσωπεί τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, όπου και αν εργάζονται. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυρίως για τους νέους συναδέλφους, χρόνια τώρα. Είμαστε ένας κλάδος με μεγάλες ανισότητες μεταξύ νέων και παλιών. Οι παθογένειες είναι πολλές και έρχονται από δεκαετίες. Ο νέος συνάδελφος δεν έχει σαφές νομικό πλαίσιο αμοιβής και ωρών εργασίας γιατί δεν προβλέπεται μισθωτή εργασία, όπως αντίθετα ισχύει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη η έννοια του συνεργάτη δικηγόρου, που δουλεύει για άλλον δικηγόρο, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη. Το αποτέλεσμα; Ατελείωτες καθημερινές ώρες εργασίες, 10 – 12 είναι ο κανόνας και μισθοί κάτω των 1.000 ευρώ, πολλές φορές αρκετά πιο κάτω. Βέβαια τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και οι μεγάλες δικηγορικές εταιρίες θησαυρίζουν από αυτές τις πρακτικές.
-Με την έλευση του κορωνοΐού ποιες είναι οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται;
Ο κορωνοΐός ήρθε, για να «αποτελειώσει το επάγγελμα» και να αφήσει απροστάτευτους τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Ο κλάδος από τον Μάρτη έως σήμερα πήρε μόνο το γνωστό «voucher» και καμία άλλη οικονομική ενίσχυση στήριξης, ενώ οι περισσότεροι στον ιδιωτικό τομέα με τις αναστολές παίρνουν ένα οικονομικό βοήθημα κάθε μήνα. Με μια μικροαστική λογική «έχουν οι δικηγόροι», ο κλάδος έμεινε χωρίς προστασία και η πραγματικότητα κάθε άλλο δεν δικαιώνει τέτοιες αντιλήψεις. Ας ελπίσουμε στα ευήκοα ώτα πολλών συναδέλφων μελών του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης και να υπάρξουν τα αναγκαία μέτρα στήριξης ώστε να επιβιώσουν οι συνάδελφοι, γιατί υπάρχουν τάσεις φυγής.
«Η χώρα χρειάζεται επανάσταση»
-Αξίζει τελικά οι νέοι να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Όλα είναι σχετικά. Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι ναι αξίζει. Όπως προείπα εμείς είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε το μέλλον μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ειδικά όμως οι νέοι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη πίστη και διάθεση για δράση. Καταλαβαίνω όμως και τους συνομηλίκους μου που φεύγουν στο εξωτερικό. Στις εκλογές θυμάμαι μιλούσα με παλιούς συμμαθητές και αρκετοί είχαν ήδη φύγει για δουλειά έξω. Τα ελεύθερα επαγγέλματα βάλλονται, η μισθωτή απασχόληση έχει χάσει την παλιά σταθερότητά της και σίγουρα ένας νέος με προσόντα δεν θα κάτσει να ανεχτεί τις συνθήκες που άλλοι δημιούργησαν γι’ αυτόν. Αν μου επιτρέπετε, η χώρα χρειάζεται επανάσταση, καταστατική (σε επίπεδο σύγχρονου και λειτουργικού Συντάγματος) και θεσμική (με νέο νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει όλη την κοινωνική ζωή εξαρχής). Θέλει εκ βάθρων αλλαγή δομών και νοοτροπίας ώστε να πάμε μπροστά, να μείνουν οι νέοι στην χώρα αλλά και να γυρίσουν όσοι έφυγαν. Βέβαια κι αυτό όπως θέλει το ερμηνεύει ο καθένας.
-Τι χρειάζεται ο νέος άνθρωπος του σήμερα και πού μπορεί να ελπίζει;
Αν θέλετε τη γνώμη μου ο νέος άνθρωπος έχει βαρεθεί την ίδια και συνεχιζόμενη ανακύκλωση συνθημάτων, πολιτικών και διαδικασιών. Βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θέλει μια αλλαγή σε όλα. Ξέρετε, το 2010 στην πρώτη μεγάλη κρίση ήμασταν 20, τώρα το 2020 η γενιά μου έφτασε 30. Και όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτα αλλά τα πράγματα γίνονται και χειρότερα. Η κάθε αλλαγή θα γίνει με δημοκρατικά εργαλεία ή δεν θα γίνει καθόλου. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ούτε στον μεσσία της πολιτικής, ούτε σε απολυταρχικές διαδικασίες. Στην δύναμη του απλού ανθρώπου οφείλουμε να στεκόμαστε. Και η πολιτεία πρέπει να ακούει τον μέσο νέο άνθρωπο. Για να το συνδέσω με την προηγούμενη ερώτηση, πρέπει ο νέος να ασχολείται με τον τόπο του, ώστε να βοηθήσει σε αυτήν την αλλαγή. Άλλωστε είναι η γειτονιά που μένει και ζει!
Αγοράζω από το Χαϊδάρι, στηρίζω την πόλη μου