Γιατί τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, δεν είναι αθώα
Για την Κλαίρη και τον Άρη (θύματα του σεισμού 30/10/2020)
-To μπαλκονάκι κοίταξε γύρω του άλλη μια φορά. Έριξε μια ματιά στο χρυσάνθεμο , που είχε μόλις ανοίξει τα άσπρα λουλουδάκια του, στρογγυλά με το χρυσαφί στη μέση. Λάμπουν στον ήλιο του Οκτώβρη. Κοίταξε στο βάθος . Είδε τη θάλασσα, ήρεμη να κυματίζει ελαφρά. Μικρές ρυτίδες στην επιφάνεια της , οι αδύναμες πνοές του αέρα.
Μια όμορφη μέρα, που δεν θύμιζε φθινόπωρο. Κι ας ήταν ήδη η προτελευταία μέρα του Οκτώβρη.
Το μπαλκονάκι έκανε λίγο στην άκρη τη σημαία, – η 28η Οκτωβρίου πέρασε να θυμηθώ να κατεβάσω τη σημαία-σκέφτηκε. Είχε γείρει στο πλάι το πανί και δεν άφηνε να δει την άκρη του δρόμου. Πιο πέρα είναι το σχολειό.
Από εκεί περνάνε κάθε μέρα τα παιδιά, στο σχόλασμα.
Το μπαλκονάκι περίμενε υπομονετικά να φτάσει μεσημέρι . Στη θέα των παιδιών, το μπαλκονάκι δεν είχε μάτια για τίποτε άλλο.
Τα γελαστά πρόσωπα τους , τις νεανικές φιγούρες. Για αυτά φρόντιζε κάθε μέρα. Όταν περνάνε από το στενό δρομάκι , να τα προστατεύσει από τη βροχή, να τα προφυλάξει από τον αέρα. Να μην τα ενοχλήσει ο ήλιος . Ήθελε μόνο να ακούει τις φωνές τους, το γέλιο τους, το παράπονό τους.
Να !!ακούγονται τα παιδιά, πλησιάζουν.
Περνάνε με φωνές και γέλια τρανταχτά. Δυο πλησιάζουν και κάθονται στο σκαλοπάτι. Στη πόρτα , στο πλαϊ από το μπαλκονάκι.
Για να σκύψω να δω , ποια να είναι άραγε; αναρωτιέται το μπαλκονάκι.
Μα είναι η Κλαίρη και ο Άρης. Αναγνωρίζει τα παιδιά, αμέσως, είναι τα αγαπημένα του.
Συχνά, βλέπει τα δυο τους να περνούν. Να κάθονται κάποιες φορές, να κοντοστέκονται , να σιγομιλούν. Ακούει τα μυστικά τους και τα όνειρά τους τα κρατά σφιχτά.
Το μπαλκονάκι αναστενάζει ..Αχ! και να μπορούσε να χαϊδέψει τα μαλλιά της Κλαίρης!
Αχ! Να ήταν αεράκι να περνούσε ανάλαφρα ανάμεσα τους . Να κοιτάξει στα μάτια, τον Άρη !
Το μπαλκονάκι κάτι ακούει, ένα ελαφρύ βουητό. Μια ζαλάδα αισθάνεται, ένα τράνταγμα μετά δυνατό.
Βλέπει τον τοίχο δίπλα να καταρρέει..Όχι !!ουρλιάζει, είναι τα παιδιά εκεί! Φύγετε !! φωνάζει …μα δεν έχει φωνή, δεν το ακούει κανείς….
Η σκόνη δεν το αφήνει να δει , μα το μπαλκονάκι ξέρει τι έχει συμβεί..Δεν θέλει να δει το κακό ..Δεν έχει πια λόγο, το μπαλκονάκι να υπάρχει.
Νοιώθει να πέφτει..να πέφτει ..όλα γύρω σκοτεινάζουν ..παύουν όλα …
Σεισμός στη Σάμο, 30 Οκτωβρίου 2020
Στις 14:15 στάλθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μήνυμα (μέσω του αριθμού έκτακτης ενημέρωσης 112) που έλεγε: «Μείνετε μακριά από τις ακτές. Παρακολουθείτε ΜΜΕ. Κίνδυνος υψηλού κυματισμού λόγω σεισμικής δόνησης». Μισή ώρα μετά, στις 14:45, στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112: «Αποφύγετε επικίνδυνα κτήρια. Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο. Μην τηλεφωνείτε άσκοπα. Σεισμός στη Σάμο.
Δυστυχώς για την Κλαίρη και τον Άρη, ήταν ήδη αργά. Θύματα του σεισμού, από την κατάρρευση τοίχου ετοιμόρροπου κτιρίου. Το κτίριο στις 4 Δεκέμβρη κατεδαφίστηκε. Αφού πρώτα όμως προκάλεσε το θάνατο των εφήβων. Θύματα της ολιγωρίας και της αδιαφορίας του Κράτους και των τοπικών αρχών. Κανένας δεν είχε μπει στο κόπο να ελέγξει τα κτίρια ή και αν το είχε πράξει στο παρελθόν, δεν είχε προβεί σε ενέργειες αποτροπής. Oύτε καν με προειδοποιητική σήμανση.
Καθημερινά περνούσαν και υποθέτω θα περνούν και σήμερα, από το σημείο πλήθος πεζών. Παιδιά από το κοντινό σχολείο, από τη γειτονιά.
9.342 κτίρια δήλωσαν οι δήμοι
Για το ζήτημα των επικίνδυνων κτιρίων πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2020 ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. «Η σύσκεψη αυτή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αφού χάθηκαν δύο παιδιά, ως Ιφιγένειες θυσιάστηκαν.Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα μόνο ο Επιμηθέας κυβερνά.** Μετά θυμάται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προβεί σε ενέργειες. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να δοθεί λύση οριστική για τα 9.342 ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, τα οποία καταγράφηκαν από τους δήμους της χώρας αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια. Για την αντιμετώπιση των κτιρίων αυτών αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη, σημειώνει η κα Μαρία Λιλιοπούλου στο άρθρο της, στο “ΕΘΝΟΣ”. Από τους *114 Δήμους και τα συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια, η Αγία Βαρβάρα δήλωσε 28, το Περιστέρι 4 και ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης-Νίκαια 169. Ο δήμος Αθηναίων 2863.
Δήμος Χαϊδαρίου, πάλι απών
Δεν έχει το Χαϊδάρι ετοιμόρροπα κτίρια; επικίνδυνα; Στη Γ. Παπανδρέου; στη Κορυτσάς; στη Δαβάκη; το Θεαθήναι; ‘Η δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί η αρμόδια υπηρεσία; Με τόσα έργα είναι απασχολημένη όπως η τοποθέτηση στύλων της Δημοτικής Συγκοινωνίας ή τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Σκαραμαγκά. Αυτά που θέλει, ξέρει που και πως να υποβάλλει σχετικά αιτήματα. Επειδή το θέμα πλέον είναι θέμα Ζωής ή Θανάτου και οι γελοίες δικαιολογίες δεν χωρούν.
Όπως και οι υπερωρίες που μοιράζει ο Δήμος μας στη Τεχνική Υπηρεσία συνολικά και σε έναν μόνον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αθλητισμού. Μάλλον χρειάζονται διατάσεις μετά τη πολύωρη δουλειά για τοποθέτηση στύλων δημοτικής συγκοινωνίας, καθρεπτών οδικής κυκλοφορίας και γράψε-σβήσε για μελέτες στη Φαβιέρου..μιλάμε για έργα όχι αστεία.(1) (2) (3) και (4) υπερωρίες στον υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας , ο οποίος έχει διατεθεί από 24/12/2019 στην υπηρεσία ΥΔΟΜ του Αιγάλεω για τις υποθέσεις του Δήμου μας, στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας.
Να μας πει σήμερα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γιατί δεν συμμετείχε στην καταγραφή.
Αν υπάρχει αρχείο για συγκεκριμένα κτίρια, καταγραφή, κάποια ενέργεια προς ΥΔΟΜ Αιγάλεω ; Τι έχει κάνει σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της η Τεχνική Υπηρεσία Χαϊδαρίου, η οποία είναι καθ’ύλην και τόπο αρμοδία σύμφωνα με τον ΟΕΥ; και μην μας πεις Δήμε, ότι δεν έχει το Χαϊδάρι Υπηρεσία Δόμησης, γιατί και η Αγία Βαρβάρα δεν έχει αλλά δήλωσε τα κτίρια στο Υπουργείο.΄Η μήπως δεν ενημερώθηκε ότι στο ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα αφορά το σύνολο των ετοιμόρροπων κτιρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης.
αρµοδιότητες πολεοδοµικού χαρακτήρα στους δήμους, µετά την ισχύ του ν. 3852/2010
1.(ν.3852/10, άρθρο 94, παρ.1). ΑΔΑ: 4Α3Θ0-Σ 2 Β. – ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ Β.1 ∆ΗΜΟΣ Πρόσθετες αρµοδιότητες ∆ήµων “Κατεδάφιση επικινδύνων οικοδοµών βάσει των διατάξεων του Π.∆. 13/22.4.1929”
2. Με την παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 3937/2011 «∆ιατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ 60 Α’ ) σχετικά µε τα συλλογικά όργανα (Ε.Π.Α.Ε., Επιτροπές Κρίσης Αυθαιρέτων, Επιτροπές Κρίσης Ετοιµόρροπων Κτιρίων, Συµβούλια Χωροταξίας Οικισµού και Περιβάλλοντος − Σ.Χ.Ο.Π.), «… παρατάθηκε η λειτουργία τους και µετά την 1.1.2011 µε την ίδια σύνθεση και χωρική αρµοδιότητα, µέχρι την εκ νέου συγκρότησή τους …».ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 6 Αθήνα 21 / 6 / 2011 Αρ. πρωτ. οικ. : 27610/2011/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ∆/ΝΣΗ ΠΟΛ/ΜΙΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟ∆ΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ∆ΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Φτηνές δικαιολογίες, ακούμε συνεχώς..ως πότε;
πηγή: elizabethboura.gr