COVID-19: Αυξημένα μέτρα προστασίας από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας
Η άφιξη των πρώτων εμβολίων στην χώρα μας, αλλά και εν γένει στον κόσμο, έδωσε μια ανάσα σε όλους τους κατοίκους της Γης και αδιαμφισβήτητα -παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί- να χαλαρώσουμε όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης-, καλλιέργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Και δικαιολογημένα, άλλωστε! Η παγκόσμια κοινότητα μπήκε σε μία περιδίνηση αγωνίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με άμεσους κινδύνους για την ίδια την ζωή των ανθρώπων, ενώ οι μαρτυρίες όσων νόσησαν και κατάφεραν να ξεπεράσουν την ασθένεια, συγκλονίζουν και σκοτεινιάζουν τα πρόσωπα με τις περιγραφές της (κατά κυριολεξία) επώδυνης περιπέτειάς τους.
Να σημειωθεί ότι, η πανδημία covid-19, αιφνιδίασε απολύτως την ανθρωπότητα καθώς, δεν είχε εξέλθει καλά-καλά, από την ύφεση και την οικονομική κρίση κατά την δεκαετία που προηγήθηκε. Πρέπει, ωστόσο να σημειώσουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα επέδειξε πρωτοφανή, άμεσα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά και η αντίδραση έδωσε την δυνατότητα να υπάρξει το εμβόλιο σε πολύ σύντομο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας.
Περισσότεροι από 40.000 εθελοντές συνέτρεξαν -προσφέροντας εθελοντικά ότι απαιτούσαν οι προσπάθειες των επιστημόνων και οι Κυβερνήσεις όλων των χωρών δεν φάνηκαν φειδωλές στην διάθεση πόρων για τις έρευνες. Επίσης, να πιστώσουμε στα θετικά της παγκοσμιοποίησης την ανταλλαγή των αποτελεσμάτων των ερευνών και όποιων χρησίμων πληροφοριών απαιτούσαν οι στιγμές, μεταξύ των ερευνητικών κέντρων -είτε φαρμακευτικών εταιρειών είτε ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είτε κρατικών εργαστηρίων.
Στην παγκόσμια, την κολοσσιαία αυτή προσπάθεια του Ανθρώπου να αμυνθεί στην επιδρομή του φονικού ιού, σημαντικό ρόλο κλήθηκαν να παίξουν οι θεσμικές δομές σε όλα τα επίπεδα. Από τις κεντρικές κυβερνήσεις μέχρι και τις ιεραρχικά τελευταίες μονάδες διοίκησης, σε όλες τις χώρες του κόσμου δόθηκαν μάχες στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Στην Αγία Βαρβάρα, ο Δήμαρχος Λάμπρος Μίχος και η Δημοτική Αρχή στην οποία ηγείται, αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά. Από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πανδημίας -ας το πούμε, είναι αληθές γεγονός-, ακόμη και πριν την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης, έλαβε πρόνοια για την θωράκιση του δημοτικού μηχανισμού και προέβη, άμεσα, στην λήψη προφυλακτικών μέτρων για τον πληθυσμό της πόλης.
Συγκεκριμένα, άμεσα πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Επόπτρια υγείας και ιατρός προστέθηκαν στην δύναμη εργαζομένων προκειμένου να φροντίσουν για την λήψη των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων και την εφαρμογή τους καθώς και για την εκπαίδευση του υπόλοιπου προσωπικού στην τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Προσελήφθησαν εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των υπαρχόντων εφ’ όσον ο όγκος εργασιών θα αυξανόταν σημαντικά.
Παραλλήλως, έγινε εγκαίρως η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για ψεκασμούς και απολυμάνσεις, εις τρόπον ώστε πέραν της συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρεία στο αντικείμενο των απολυμάνσεων, να παρέχεται η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και γενικώτερα συναφείς παρεμβάσεις όταν απαιτούσαν οι συνθήκες, ακόμη και καθημερινά.
Με απόφαση του Δημάρχου, κ. Μίχου, έκλεισαν οι παιδικές χαρές και οι αθλητικοί χώροι (δημοτικά γυμναστήρια και γήπεδα), ενώ, εργαζόμενοι και αιρετοί περιόδευαν στους χώρους συνιστώντας στους περιοίκους και τους κατοίκους που συναθροίζονταν να αποφεύγουν τις συναθροίσεις ή τουλάχιστον, να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της Διοίκησης, ήταν η προμήθεια αντισηπτικών υγρών, μασκών κ.λπ. μέτρων ατομικής προφύλαξης, τα οποία ο Δήμος διένειμε σε σχολεία και χώρους εργασίας των υπαλλήλων και εργαζομένων στον Δήμο.
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας είναι από τους πρώτους Δήμους -αν όχι ο πρώτος- που τοποθετήθηκαν υαλοπίνακες και προφυλακτικά πλεξιγκλάς στους σταθμούς εργασίας και στις θέσεις στις οποίες πραγματοποιούνται συναλλαγές με το κοινό. Ταυτοχρόνως, τοποθετήθηκαν στις εισόδους των δημοτικών καταστημάτων θερμόμετρα και το ωράριο μοιράστηκε σε δύο βάρδιες, ώστε να μειούται στο ελάχιστο δυνατό η έκθεση του προσωπικού σε δημόσιους χώρους.
Επιπροσθέτως, τοποθετήθηκαν υπάλληλοι στις εισόδους των δημοτικών καταστημάτων που υπήρχε προσέλευση κοινού, έτσι ώστε αν παρά τα αυστηρά μέτρα και την σφικτή επιστασία για την τήρησή τους, παρουσιαζόταν κάποιο κρούσμα, να ήταν εφικτή και εύκολη η ιχνηλάτησή του.
Και οι απολυμάνσεις των δημοσίων, κοινόχρηστων χώρων εντάχθηκαν στην ρουτίνα! Εκατοντάδες ψεκασμούς και απολυμάνσεις πραγματοποίησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Σχολεία, πλατείες, στάσεις λεωφορείων, δημοτικά καταστήματα και χώροι εργασίας απολυμάνθηκαν επισταμένως και … κατά συρροή… από τα συνεργεία μας, συμβάλλοντας στην συλλογική, εθνική προσπάθεια αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού.
Από την δέσμη ενεργειών για την πανδημία δεν έλειπαν και οι επικουρικές -προς την Πολιτεία- δράσεις. Έτσι, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας προχώρησε στην συμβολική προσφορά μέσων ατομικής προστασίας στο Γ. Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών»). Ο Δήμαρχος παρέδωσε προσωπικά στην Διοικητή του Νοσοκομείου ικανό αριθμό από μάσκες προστασίας, γάντια μιας χρήσεως, υγειονομικό υλικό και κ.ά.
Σειρά διαγνωστικών εξετάσεων (covid-tests) στους εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, περιβάλλοντος , πρασίνου κ.λπ., υποχρεωμένοι, από την φύση της εργασίας τους, να εργάζονται στους δρόμους ήταν και εκείνοι που βρίσκονταν εκτεθειμένοι στην πανδημία. Βέβαια, η Διοίκηση είχε λάβει κάθε γνωστό μέτρο για την προστασία τους, αλλά, ο έλεγχος πάντοτε είναι αναγκαίος καθ’ όσον η έγκαιρη διάγνωση προστατεύει και προλαμβάνει τα χειρότερα, όχι μόνον για τον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά και τους ανθρώπους που έρχεται καθημερινά σε επαφή.
Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν και τα δύο drive through test στον χώρο της BIOXΡΩΜ. Συνεργείο του ΕΟΔΥ, με τον κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποίησε διαγνωστικά test σε κατοίκους της πόλης. Το ιδιαίτερο σημείο είναι ότι οι προσερχόμενοι προς εξέταση ήταν εποχούμενοι. Δηλαδή, προσέρχονταν εποχούμενοι και η λήψη πραγματοποιείτο με αυτούς να παραμένουν εντός του οχήματος σε όλη την διαδικασία της λήψης του δείγματος.
Δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην προστασία και την προφύλαξη των κατοίκων είναι προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή.
Η επαναλειτουργία του πενταψήφιου 15969, έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές με την Διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία τους. Ο συνδυασμός της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και παραλαβής εγγράφων (πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.λπ.), με την τηλεφωνική υποβολή αιτημάτων ήταν -και είναι-, από τα απολύτως λειτουργικά και αποτελεσματικά μέσα προστασίας των πολιτών, ενώ, παραλλήλως, δίνει το στίγμα του εκσυγχρονισμού και θεμελιώνει την μετάβαση της Αγίας Βαρβάρας στην ψηφιακή εποχή.
Κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, οι Υπηρεσίες του Δήμου μερίμνησαν και η διανομή αγαθών ΤΕΒΑ στους δικαιούχους έγινε κατ’ οίκον. Αυτό, ήταν πρωτοποριακή δράση και βρήκε μιμητές και σε άλλους ΟΤΑ. Ταυτοχρόνως, αποτελεί και την απτή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο Δήμος με την ορθή καθοδήγηση και σχεδιασμό, ακόμη και με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, μπορεί να αποδώσει σημαντικό έργο για τους πολίτες. Αρκεί, βεβαίως, η ηγεσία να μπορεί να εμπνέει και να αξιοποιεί το έμψυχο δυναμικό, βγάζοντας στην επιφάνεια ό,τι καλλίτερο διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνάνθρωποί μας που είχαν απόλυτη ανάγκη τα αγαθά τα οποία διατίθενται μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, από μία πλευρά δεν εκτέθηκαν και απεφεύχθη ο συνωστισμός πολλών ατόμων και από την άλλη πλευρά, παρέλαβαν τα είδη που είχαν πραγματικά ανάγκη, προκειμένου να καλύψουν καθημερινές ανάγκες τους.
Το ίδιο -κατ’ οίκον διανομή- συνέβη και για την χορήγηση των δωρεάν γευμάτων στους δικαιούχους του επισιτιστικού προγράμματος το οποίο υλοποιεί ο Δήμος μας. Εκατοντάδες γεύματα διανέμονταν, κατ’ οίκον, καθημερινά κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Ακόμη, είναι αξιέπαινη η προσπάθεια την οποία κατέβαλε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, εξυπηρετώντας εκείνους τους δημότες μας που είχαν αδυναμία ή δυσκολία στις μετακινήσεις τους.
Η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», μία ιδέα του Δημάρχου, έκανε εφικτή την κάλυψη αναγκών συνδημοτών μας, οι οποίοι έχουν δυσκολία στην μετακίνησή τους με αδυναμία να μετακινηθούν. Ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή οικογένειες με μέλη που έχουν αναπηρία κ.λπ., μπόρεσαν να παραλάβουν σπίτι τους έγγραφα ή ακόμη και ψώνια τα οποία χρειάζεται ένα σπίτι, δηλαδή τρόφιμα, είδη καθημερινής ανάγκης κ.ά., από εργαζόμενους οι οποίοι με όλη την καλή τους διάθεση και αισθήματα αλληλεγγύης συνέδραμαν και υποστήριξαν τον σχεδιασμό αυτόν.
Σημαντικό ρόλο, στην όλη προσπάθεια είχε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, το οποίο ενισχυμένο από σημαντικές χορηγίες, δωρεές αλλά και κονδύλια από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό είχε την επάρκεια σε είδη και προϊόντα ώστε να μην λείψει τίποτε από τους συμπολίτες μας οι οποίοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτής της δομής υποστήριξης.
Με τα σχολεία κλειστά και την τηλεκπαίδευση με την οποία απάντησαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στην πανδημία, αρκετές οικογένειες μαθητών βρέθηκαν σε αδυναμία να προμηθευτούν τις απαραίτητες συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablet’s ή συσκευές smartphones). Ο Δήμος βρέθηκε δίπλα σε αυτές τις οικογένειες και δίχως να διατυμπανίζει ή να προβάλλει την πράξη, προσέφερε συσκευές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι βρίσκονταν στα αποθέματά του, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την κάλυψη των αναγκών των μικρών μαθητών και την αποφυγή επιβαρύνσεως του δημοτικού προϋπολογισμού.
Βέβαια, πρέπει εδώ, να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας εφαρμόζει την μέθοδο τηλεκπαίδευσης τόσο για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου όσο και για τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Τέλος, στην φάση των εμβολιασμών, η υποστήριξη και συνεχείς παραστάσεις του Δημάρχου κ. Μίχου, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί το εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», το οποίο θα έχει την δυνατότητα στους δέκα, κατάλληλα διαμορφωμένους θαλάμους να εξυπηρετεί 500 άτομα ανά ημέρα.
Ο Δήμος στηρίζει ουσιαστικά τη λειτουργία του νοσοκομείου
Πρέπει ωστόσο, εις επίμετρο να καταγράψουμε την πραγματικά ενεργή, προσπάθεια του Δημάρχου κ. Μίχου στην κατεύθυνση της πλήρους λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα. Με εντολή του Δημάρχου προς τους υπεύθυνους της Διοίκησης και των υπηρεσιών, οι υπηρεσίες -κατά κύριο λόγο Τεχνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Καθαριότητας και Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου-, σπεύδουν σε κάθε περίπτωση που χρειασθεί να εκτελέσουν κάποιο έργο για την διευθέτηση των χώρων του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης μας.
Χωματουργικές ή οικοδομικές εργασίες, επισκευές στο κτήριο, ελαιοχρωματισμοί, κλάδεμα και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος πρασίνου και πολλά άλλα, πραγματοποιήθηκαν από τα συνεργεία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του Δημάρχου και εξοικονομώντας χρήματα από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, τα οποία προφανώς θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών.
Η καταγραφή όλων όσων έχει υλοποιήσει ο Δήμος σχετικά με την πανδημία, θα απαιτούσε ακόμη μία εφημερίδα. Επιλέξαμε να καταγράψουμε αυτά, τα οποία θεωρούμε ως πλέον σημαντικά, δίχως να υποβαθμίζουμε την σπουδαιότητα και της παραμικρής δράσης ή παρέμβασης που διευκολύνει ακόμη και έναν, μόνο, δημότη μας. Αλλά, με βεβαιότητα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την σημερινή Δημοτική Αρχή είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή ουσιαστικού έργου· ότι έχει ως κίνητρο και αποδέκτη τον πολίτη. Γιατί ο Λάμπρος Μίχος γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν οι άνθρωποι της πόλης αισθάνονται όμορφα και ότι η πόλη τους νοιάζεται, τότε και μόνο τότε -με την συμβολή όλων-, η πόλη αυτή θα γίνει «πρώτη Ξανά»!