Ο Γραμματέας Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας ΝΔ Γ. Κώττης σε τηλεδιάσκεψη για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές εμπόριο
Ανάρτηση του ΓΡΑΜΜAΤΕΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΝΔ ενημερώνει για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 8 Απριλίου και ώρα 18:30 η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ στελεχών της ΝΔ με τους εκλεγμένους Ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές εμπόριο από την εκλογή Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Brexit και πώς αυτές επηρεάζουν τους Έλληνες παραγωγούς, εμπόρους αλλά και καταναλωτές.
Την εναρκτήρια αυτή συνάντηση προλόγισε ο τέως Πρόεδρος του Κόμματος, επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου και ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.
Τον συντονισμό είχε ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας κ. Άκης Μπάφας.
Το απόσπασμα της τοποθέτησης του κ. Κώττη:
[Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του κόμματός μας για το διεθνές εμπόριο και τις εξωστρεφείς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Είναι γεγονός ότι η από δεκαετίας σύνθετη οικονομική κοινωνική ανθρωπιστική κρίση και η από έτους προσενσκήψασα πανδημία διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερων συνθηκών διεθνές εμπορικό περιβάλλον.
Αίφνης, πράγματα που κρίνονταν αυτονόητα μετεξελίσσονται σε ζητούμενα. Οπότε και καθίσταται πλέον αναγκαίο οι όποιες πολιτικές, σχέδια, προγραμματισμοί εκπονηθούν και επιχειρηθούν για το ευρωπαϊκό, διεθνές, όσο και το εθνικό εμπόριο, να προσαρμοστούν δόκιμα στις νέες εξελισσόμενες συνθήκες.
Η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκαν μη επαρκώς προετοιμασμένες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας τόσο πρωτόγνωρης πολυσύνθετης και πολυδιάστατης κρίσης. Και τούτο κατά κύριο λόγο γιατί: «Κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας, θα αποτύχει όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες» (Κλέμενς φον Μέττερνιχ).
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωζώνη και τα κράτη μέλη της δεν διέθεταν το δόκιμο σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης ακραίων συνθηκών. Το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Η όποια διαχείριση του ανθρωπιστικοκοινωνικοοικονομικού μείζονος εθνικού μας ζητήματος, επιβάλλεται να διαθέτει πιλότο συγκεκριμένης δόκιμης εθνικής πολιτικής για την πολυπάσχουσα οικονομία μας και έξοδό μας από την κρίση, ήτοι τον αναγκαίο εθνικό στρατηγικό στόχο, που η νέα κατ΄ εντολή λαού Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως εκ της ρητής πολιτικής δέσμευσής της ,προεκλογικά και κυβερνητικά, καλείται απαρέγκλιτα, αποφασιστικά και υπερβατικά τολμηρά να υπηρετήσει μέσα στο υφιστάμενο σήμερα πολυδυσχερές οικονομικό γίγνεσθαι. Η ενεργή και διαρκής συμμετοχική δημοκρατική στήριξή της στην κυρίαρχη πρωτογενή λαϊκή βάση της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημά της στην άσκηση ενός νέου μοντέλου Παραγωγικής Διακυβέρνησης για την Ελλάδα, πιλότου για τη οικοδόμηση της Νέας Ευρώπης των Λαών.
Άλλοι αρμοδιότεροι και γνώστες θα μας αναλύσουν τα του διεθνούς εμπορίου.
Ως επί μακρόν επαγγελματικά ενασχολούμενος στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Ελλάδα, επιλέγω να επικεντρωθώ στο μείζον θέμα των εξωστρεφών και μη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προτείνοντας συγκεκριμένη κυβερνητική δράση.
Από το 2008, με την εγκαθίδρυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Πρωτοβουλίας«Small Business Act (SBA) , για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), θεσπίζεται η βασική αρχή «Think Small First» (-σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα-προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις).
Από το Σεπτέμβριο 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας και πάλι την μεγάλη σημασία των ΜμΕ για την οικονομία, προέβη σε Δημόσια Διαβούλευση για την αναβάθμιση της Πρωτοβουλίας κατά την περίοδο 2015-2020, στοχεύοντας σε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή πολιτική για την στήριξη των ΜμΕ.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες Μικρομεσαίοι Έμποροι-Επαγγελματίες –Βιοτέχνες πιέζουν σταθερά τις Κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα συμμόρφωσης-ανταπόκρισης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία.
Κάποιες διαχρονικές αποσπασματικές φιλότιμες προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν αποτελεσματικά.
Η πρωτόγνωρη ανθρωπιστική-κοινωνική-οικονομική κρίση επέδραμε ολομέτωπα κατασαρώνοντας κυριολεκτικά, πλήττοντας καίρια και κύρια το χώρο των Ελληνικών ΜμΕ. Το επιβεβαιώνουν αδρά οι αριθμοί των εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων και ανέργων, τα γεωμετρικά αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο, οι αυτοχειρίες μικροεπιχειρηματιών, η όζουσα ανθρωπιστική κρίση με σοβαρή επαπειλή διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.
Ο χώρος των ΜμΕ, λόγω και του χαρακτήρα του ως βασικού πυλώνα του κοινωνικού ιστού, προσφέρεται για την αναδιαρθρωτική επανίδρυση της οικονομίας από την βάση, με την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων, από τα κάτω προς τα πάνω, και όχι το αντίστροφο που λαθεμένα και εμμένοντας επιδίωξαν οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις επικεντρώνοντας στις ξένες μεγάλες επενδύσεις που ποτέ δεν ήρθαν.
Η ενδογενής αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση, ιδιαίτερα και ειδικότερα στον χώρο των Μικρών, Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και των Αυτοαπασχολουμένων Επιτηδευματιών, απαιτεί εξειδικευμένη στοχευτικού χαρακτήρα, και με κλαδική προσέγγιση, κυβερνητική πρωτοβουλία, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες με παραγωγή προστιθέμενης αξίας και χαρακτήρα εξωστρέφειας…]