Μ. Βαρβιτσιώτης: Ιταλία και Ελλάδα θέλουμε περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο
«Με την Ιταλία μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ατζέντα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον ομόλογό του, Υφυπουργό Προεδρίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Βιντσέντσο Αμέντολα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο (Palazzo Chigi).
Στο επίκεντρο των διευρυμένων συνομιλιών, βρέθηκαν η αντιμετώπιση της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών, το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το πακέτο ανάκαμψης, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα, η μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενεργειακά ζητήματα, ο East Med, τα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και ο συντονισμός στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Με την Ιταλία η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη διαρκής και διευρυμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιταλική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός ερωτηθείς για το ζήτημα της Λιβύης υπογράμμισε πως συζήτησαν για τα θέματα ασφάλειας της περιοχής και για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ανοικοδόμηση και την σταθεροποίησή της.
«Και οι δύο χώρες έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο να υπάρχει ένα περιβάλλον ασφάλειας στην Μεσόγειο, να τηρούνται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, να υπάρχει διεθνής συνεργασία και η ευρωπαϊκή εμπλοκή να προσφέρει και να προσθέτει σ’ αυτούς τους στόχους. Σε ό,τι αφορά την Λιβύη, μετά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών στην Τρίπολη, νομίζω πως είναι σημαντικό το ότι συνεχίσαμε αυτή τη συζήτηση που ξεκίνησε και η οποία πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία». Σημείωσε, δε, πως κατά τις πρόσφατες επαφές μεταξύ Λιβύης-Ελλάδας αποφασίστηκε να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι σημαντικό γεγονός.
Σχετικά με την Τουρκία και με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον διάλογο, ο οποίος δεν θέλουμε να διεξαχθεί υπό την πίεση στρατιωτικών πλοίων που κυκλοφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με καλή πίστη, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αποφεύγοντας μονομερείς προκλήσεις. «Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
Ακόμα, σχετικά με τον East Med επισήμανε ότι είναι μια νέα λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και πως είναι σημαντικό η Ιταλία να συμμετάσχει στον αγωγό, ώστε να έχει περαιτέρω προοπτική.
Τέλος, έθεσε το ζήτημα της διμερούς συνεργασίας στο ζήτημα της μετανάστευσης καθώς και του τουρισμού.