Ε. Μπούρα: Επτά χρόνια είναι πολλά, δίχως μια ασφαλή Παιδική Χαρά, σε κάθε γειτονιά
Γιατί το Δικαίωμα στο Παιχνίδι αφορά όλα τα παιδιά. Είτε μένουν στην Αφαία, είτε στην Αστυθέα. Είτε φοιτούν σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο σχολειό. Είναι Δικαίωμα κατοχυρωμένο, στη Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το παιχνίδι αποτελεί βασικό δικαίωμα του παιδιού και πρέπει να προστατεύεται από τους γονείς και το κράτος. Το παιχνίδι αποτελεί
δικαίωμα για το παιδί όχι μόνο επειδή –μπορεί να- του προσφέρει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, αλλά και επειδή συμβάλλει στη συγκρότηση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων και εν γένει της προσωπικότητάς του,
το Δικαίωμα στο Παιχνίδι, στην Αγία Βαρβάρα και Κερατσίνι-Δραπετσώνα, προστατεύεται
Το παιδί πρέπει να απολαμβάνει όλα όσα το καθιστούν αργότερα έναν υγιή και ισορροπημένο ενήλικο (ανάπτυξη και καλή διατροφή και υγεία, παιχνίδι και κοινωνικοποίηση, παιδεία και μόρφωση). Για ευτυχισμένα παιδιά.
Οι πόλεις του γκρίζου, του τσιμέντου, του νέφους και της ηχορύπανσης θα πρέπει να μετατραπούν σε πόλεις φιλικές για το παιδί, ώστε να μπορέσει να ζήσει την ηλικία του, την ανεμελιά και την αθωότητα.
Ποιος δεν θέλει τα παιδιά ευτυχισμένα στο Χαϊδάρι; Και τους γονιούς να τρέχουν σε Περιστέρι ή Αγία Βαρβάρα ή Ελευσίνα, για να βρουν μια ασφαλή παιδική χαρά; 16 παιδικές χαρές πιστοποιημένες παρέδωσε στα παιδιά, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, μέσα στον Απρίλη του 2021, χρηματοδοτημένες από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Στις 15 Ιούνη του 2018 εντάχθηκε η Αγία Βαρβάρα (1) και στις 18 Σεπτέμβρη 2018 προκήρυξε το διαγωνισμό (2). Στις 6 Σεπτέμβρη 2018 το Χαϊδάρι εντάχθηκε(3) και στις 11/8/2020 προκήρυξε το διαγωνισμό(4). Τόσο κοντά οι δύο πόλεις αλλά και τόσο μακριά. Με νέα δημοτική αρχή, το 2019 και οι δυο. 204.000 ευρώ για την Αγία Βαρβάρα, 222.000 ευρώ για Χαϊδάρι.
Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 50 παιδικές χαρές έτοιμες και πιστοποιημένες, οι 11 πρόσφατα ανακατασκευασμένες, τον Απρίλη του 2021.(7).. Παλαιότερα , με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για Παιδικές Χαρές και για χώρους Πρασίνου, το 2014 με 900.000 ευρώ. Αρχικά 15 παιδικές χαρές μετά άλλες δέκα, συνολικά 25. Αρχές 2019 είχε περατωθεί το Έργο και οι Παιδικές χαρές έτοιμες και ασφαλείς. Στο Χαϊδάρι, από το 2017, η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει 859.600 ευρώ και το 2019 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση,η οποία παρατάθηκε μέχρι τον Αυγ .2022.
2014-2019 έδωσαν χρήματα στο Χαϊδάρι, για προμήθειες χωρίς να γίνει Έργο για Παιδικές Χαρές ασφαλείς και λειτουργικές
Η δημοτική αρχή που ανέλαβε το 2014, Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου, ήθελε τα παιδιά ευτυχισμένα; Γιατί ο τότε Δήμαρχος, εξέδωσε τρία χρηματικά εντάλματα σε εταιρεία αντί 23.000 ευρώ (22.969,07) * για αντικατάσταση οργάνων και ασφαλών δαπέδων για τις παιδικές χαρές του δήμου μας. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής 298/9-12-2014 .Με το που εξελέγη Δήμαρχος, φρόντισε δηλαδή να εξασφαλίσει την εν λόγω προμήθεια για τις Παιδικές Χαρές. Και μετά; Ποιός φρόντισε για την πλήρη υλοποίηση των σχετικών εργασιών ; Επειδή οι αποφάσεις αφορούσαν προμήθεια μόνο, όχι την εκτέλεση εργασιών. Λοιπόν , θα μας πει ο πρώην Δήμαρχος, κύριος Σελέκος, ότι η αυτεπιστασία ανέλαβε το ‘Εργο.
ΕΡΏΤΗΜΑ 1ο-γιατί έσπασε στα τρία την προμήθεια και δεν προχώρησε σε διαγωνισμό; ο οποίος θα συμπεριελάμβανε και το Έργο αντικατάστασης οργάνων και δαπέδων; Με τα ίδια χρήματα μια ολοκληρωμένη εργασία και με έλεγχο υλοποίησης της σύμβασης, όρους συντήρησης και εγγύηση καλής εκτέλεσης και ποινικές ρήτρες για τήρηση όρων σύμβασης κλπ.
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο- γιατί δεν αντέδρασε ποτέ η Αντιπολίτευση; Με μια ένσταση, μια προσφυγή κατ’αρθρον 152;; όπως είχε και έχει έννομο συμφέρον;
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο- γιατί τα πέντε συναπτά έτη της διοίκησης Σελέκου , δεν κλήθηκε ποτέ η Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών, να απολογηθεί ή έστω να ενημερώσει για τυχόν εργασίες και ανακατασκευές-επισκευές στις Παιδικές Χαρές;
ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο- Γιατί δεν απαντήθηκε καν, το αίτημα του (9-7-2015) τότε Δντή Υπηρεσίας Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος, για σχετικές εργασίες και επανατοποθετήσεις οργάνων στις Παιδικές Χαρές;**Επειδή δεν περιελάμβανε προμήθεια σε συγκεκριμένο προμηθευτή; Επειδή έπρεπε να δουλέψει το προσωπικό το χαϊδεμένο του κύριου Σελέκου και της Λαϊκής Συσπείρωσης; Γιατί δεν συντηρήθηκανοι Παιδικές Χαρές, όπως προβλέπεται στον ΟΕΥ, από το Τμήμα το οποίο ανήκει και ανήκε, στην Διεύθυνση Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος; Ο κος Χουδελούδης ήταν αρμόδιος Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Παιδικές Χαρές. Ανεπαρκείς υπάλληλοι, άσχετοι αιρετοί.
Και ναι σήμερα ο κος Ντηνιακός, έχει βρει έτοιμες , τις εντάξεις χρηματοδότησης από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (222.000 ευρω) για πέντε αρχικά παιδικές χαρές και από Περιφέρεια Αττικής (859.600 ευρώ) για 23 παιδικές χαρές , που μετά έμειναν 22 αφαιρώντας αυτή της Παυλου Μελά 101-γιατί εξαιρέθηκε η συγκεκριμένη; Είναι στο ΟΤ 129 και στο Πολεοδομικό είναι εγκεκριμένος χώρος ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ (ΦΕΚ 133 Δ/1992).
2019-2023 δίνουν χρήματα, με 2 νέες παιδικές χαρές για Έργο Βιτρίνας, αντί να επισκευάσουν τις 35 στις γειτονιές
Γιατί δεν είπε κανένας το προφανές” Γιατί Δήμαρχε δεν επισκευάζεις πρώτα τις ήδη Παιδικές Χαρές και αν μείνουν χρήματα πάμε και στις νέες χωροθετήσεις. Στο Δημαρχείο μήπως, θα εξυπηρετούσε καλύτερα, μια παιδική χαρά ; Με σύννομες διαδικασίες, αδειοδοτήσεις,τήρηση Δόμησης.
Σήμερα το Χαϊδάρι Ξανά και ο νυν Δήμαρχος κος Ντηνιακός,καμώνεται ότι θέλει ευτυχισμένα τα παιδιά. Προχωρώντας σε έργο βιτρίνας, με δύο νέες παιδικές χαρές συνολικά 700 τμ. στο Παλατάκι. Καταστρέφοντας το γρασίδι,κόβοντας δένδρα, σε ένα οικόπεδο 900 τ.μ. και στρώνοντας μπετόν για τα όργανα να στερεωθούν. Δεν θα πω για άδειες από Υπουργείο Πολιτισμού και παράβαση Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, παράβαση νόμων με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση . Αυτά θα μας τα πουν τα ίδια τα Υπουργεία και το ΤΕΕ. Αυτό που ρωτάω , είναι γιατί ο κος Σελέκος δεν κατήγγειλε με ενστάσεις τη συγκεκριμένη χωροθέτηση; Γιατί κανένας από την αντιπολίτευση δεν υπερασπίσθηκε τον ιστορικό χώρο και το Πράσινο; Είναι Ιστορικός χώρος και προστατεύεται. Είναι οι ίδιοι που θέλουν να μισθώσουν μέρος του κτιρίου που στεγάζεται εδώ και δυο χρόνια η δημοτική βιβλιοθήκη. Και η αντιπολίτευση αντιδρά αλλά για το Παλατάκι τσιμουδιά. Κόρακας Κοράκου ….και οι κοκορομαχίες είναι στάχτη για τα μάτια μας μόνο..
Ουσιώδες είναι και η Συντήρηση των Παιδικών Χαρών.Είναι υποχρεωτικές στις χρηματοδοτήσεις, ξεχάστηκαν στις μελέτες του Δήμου μας. Προχειροδουλειές όπως πάντα. Ενδεικτικά η μελέτη για τη παιδική χαρά στο Αίθριο αναφέρει ότι μπορεί να φιλοξενήσει συγχρόνως 40 παιδιά σε χώρο 195 τ.μ. Ενώ στο Παλατάκι η μία για τα παιδιά , μόνο 36 παιδιά σε 400 τ.μ. Η δεύτερη για νήπια σε 300 τ.μ. , 30 παιδιά (5).
Κανονισμός Παιδικών Χαρών; Επιτροπή Ελέγχου; Πιστοποίηση; Προσβασιμότητα; Φύλαξη;
Όχι μόνο δεν ξεκινά πρώτα, να επισκευάζει τις μικρές παιδικές χαρές, που τόσο ανάγκη έχει η κάθε οικογένεια. Εξαιρεί εκτός από την παιδική χαρά στη Παύλου Μελά 101 και τη Παιδική Χαρά στην Πλαταιών, είσοδο από ΜΕΤΡΟ. Και άλλες παιδικές χαρές, γιατί υπάρχουν 35 . Και όχι μόνο 26 όπως αναφέρουν συν 2 νέες στο Παλατάκι . Για όλες αρκούν να επισκευασθούν, με τόσα χρήματα που διαθέτει πλέον από τις χρηματοδοτήσεις.
Οι γειτονιές χρειάζονται τις μικρές παιδικές χαρές, τα πάρκα τσέπης, τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας, για να γίνει η πόλη Ανθρώπινη ξανά
Τη στιγμή που άλλοι δήμοι φτιάχνουν Πάρκα τσέπης, μικρές οάσεις πράσινου και ξεκούρασης, ανάμεσα σε τσιμεντένιες κατασκευές. Οκος Ντηνιακός απομειώνει μια μεγάλη ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, δίπλα στη Λεωφόρο Αθηνών. Μια τόσο αναγκαία ανάσα οξυγόνου αλλά και ένα Τοπόσημο της πόλης μας. Φυσικά θα την αγκαλιάσουν οι γονείς και τα παιδιά, γιατί δεν έχουν παιδική χαρά στη γειτονιά τους. Αν είχες φροντίσει πρώτα να φτιάξεις τις 35 παιδικές χαρές, ποιος θα ερχόταν στο Παλατάκι ; Ελάχιστοι όπως και παλιά. Ή μήπως πρέπει να πηγαίνουμε για να εξυπηρετήσουμε τα μελλοντικά σχέδια προσέλκυσης ροών στη Καραϊσκάκη και στο Παλατάκι, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Παλαιά σχέδια,παλαιών δημάρχων, παλαιών νοοτροπιών, που οδηγούν την πόλη μας σε σίγουρο αδιέξοδο., εξυπηρετώντας λίγους εκλεκτούς, της εξουσίας συναλλαγές με ψηφαλάκια.
Δεν χρειάστηκε ποτέ να φτάσω με τα τρία μου παιδιά στο Παλατάκι, για αναζήτηση χώρου παιχνιδιού. Γιατί υπήρχε στην Αιγίνης, δίπλα στο σπίτι μου, παιδική χαρά και κάθε απόγευμα ήμασταν εκεί. Εκεί μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά και ευχαριστώ τον τότε Δήμαρχο Κυριάκο Ντηνιακό, είχε φτιάξει αυτό το χώρο παιχνιδιού που τόσο είχαμε ανάγκη όλες οι εργαζόμενες και μη, μητέρες και γιαγιάδες. Όπως και τη Παιδική Χαρά στο Κολυμβητήριο, 100 μέτρα από το Παλατάκι, στην οποία απασχολούσα ευχάριστα, το μικρότερο από τα παιδιά μου όσο τα μεγαλύτερα είχαν μάθημα κολύμβησης. Είναι η ζωή μας, είναι οι αναμνήσεις μας, η πόλη είμαστε εμείς. Για ευτυχισμένα παιδιά και οικογένειες. όταν το Χαϊδάρι ήταν μια Ανθρώπινη Πόλη, με χώρους πρασίνου, παιδότοπους, αθλητικά κέντρα, χώρους έκφρασης, για όλους και όλες .Στις γειτονιές. Ζήσαμε όμορφα, και αυτό θέλουμε για τους νεότερους, να απολαύσουν Ποιότητα Ζωής.
H Διεθνήs Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού (άρθρο 31, Νόμος 2101/1992) προβλέπει το δικαίωμα στο παιχνίδι:
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί το δικαίωμα στην ανάπαυση και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται και προάγουν το δικαίωμα του παιδιού να συμμετέχει πλήρως στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή και ενθαρρύνουν την προσφορά κατάλληλων και ίσων ευκαιριών για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου“.
ΟΙ παιδικές χαρές στην αρχική μελέτη 1/2018 της Τεχνικής Υπηρεσίας, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, από το 2017!!. Αφαιρέθηκε μία (πολύ κακώς και αδικαιολόγητα)-Παύλου Μελά 101 στην οριστική μελέτη 12/2018 -(ίδρωνε στη δουλειά η Τεχνική Υπηρεσία ..μόνο 12 μελέτες στα τέλη του 2018!!!)
1 Αιγίνης 34Α Αιγίνης & Θερμοπυλών
2 Κολυμβητήριο 109Α Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου(πεζόδρομος Κορυτσάς)
3 Πλ. Ελευθερίας – Δάσος 199Β Γ. Παπανδρέου (Δάσος)
4 Θεατράκι Γρηγορούσας 300 Πυθαγόρα & Έλλης
5 Πάρκο Ιστορικής Μνήμης 50ΣΤ Τέρμα Φλούτζη & Ρίμινι
6 Δημητρίου Σκαμπά 178 Ν. Σουκατζίδη & Σατωβριάνδου
7 Οδυσσέως 256 Οδυσσέως & Κέκροπος
8 Σωκράτους ( Άνω Δάσος) Γ419 Σωκράτους & Ούλωφ Πάλμε (ΆνωΔάσος)
9 Ειρήνης (Δαφνί) 8 Βουλγαροκτόνου & Ιεράς Μονής(Δαφνί)
10 Μολυβίων 125 Παύλου Μελά & Καστοριάς
11 Ναυαρίνου 264 Παπάγου & Καλαμών
12 Ανοίξεως 283Α Ανοίξεως & Κέκροπος
13 Στρ. Καραϊσκάκη 31Α Στρ. Καραϊσκάκη & Ελευθερίας
14 Κολοκοτρώνη 8 Ευβοίας & Κεφαλληνίας
15 Πρωτομαγιάς 181 Ύδρας & Αθανασίου Διάκου
16 Παναγίτσα 65Γ Ιερά οδός & Κοιμήσεως Θεοτόκου
17 Υψηλάντη 349Α Ζεφύρου & Τομπάζη
18 Αφαίας 25 Αγ. Αντωνίου (Αφαία)
19 Ολυμπίων Θεών (Αφαία) 28 Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου & Στρ.Θεολόγου (Αφαία)
20 Δαβάκη82 Μεταξύ των οδών Συντ/ρχουΔαβάκη και Καρδίτσης
21 Παύλου Μελά 129 Παύλου Μελά 101
22 Κουνελίων 119 Σπάρτης & Ελπίδος
23 Υπάτης 222 Υπάτης & Πραξιτέλους
Και οι τέσσερεις Παιδικές χαρές συν οι δύο νέες (700 τ.μ.)στο Παλατάκι από τη χρηματοδότηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣΙΙ , από το 2018
I. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ & ΑΡΑΧΩΒΗΣ – Ο.Τ. 316
II. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ, Ο.Τ.8
III. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΑΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ (ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 95-96-97)
IV. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΝΗΠΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ (ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 95-96-97)
V. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΑΙΘΡΙΟ)
VI. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.
Δηλαδή πόσες αναφορές να υποβάλλω ακόμα, στο Συνήγορο του Πολίτη για τις παραβάσεις νόμου και την καταπάτηση δικαιωμάτων των δημοτών, προς όφελος των πελατών των αιρετών; Πόσοι πρέπει να τραυματιστούμε, να ποδοπατηθούμε, να διαπληκτιστούμε, να σπαταλάμε χρόνο και χρήμα γιατί εσείς μοιράζετε εύνοιες; Προχειροδουλειές .
Οι φωτο του άρθρου από την μακρινή Αυστραλία .ΣτοMILLPARK – η παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, για παιδιά με ειδικές ανάγκες και θεματικά πάρκα ανάλογα την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.
πηγή: elizabethboura.gr