Καθ’ όλα έτοιμος ο μηχανισμός αντιπυρικής προστασίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Η πυρκαγιά στην Κορινθία, η οποία την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει σβήσει τελείως, δημιουργεί συνειρμούς και φόβους για το τι θα συμβεί αν μια ημέρα με τέτοιον άνεμο ανάψει φωτιά στο βουνό.
Το θέμα, όπως είναι φυσικό, έχει υψηλή σημασία όχι, μόνον για την πόλη και τους κατοίκους της, αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια καθώς αποτελεί έναν βασικό πνεύμονα πρασίνου.
Διερευνήσαμε, λοιπόν, το θέμα και διαπιστώσαμε ότι για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, θα λειτουργήσουν και οι εννέα οι πύργοι αντιπυρικής προστασίας («κανονάκια») οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία και εκτός από κατάσβεση σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, συντελούν να διατηρείται το ποσοστό υγρασίας στο δάσος, ώστε να δυσχεραίνεται η έναρξη ή η μετάδοση φωτιάς στο βουνό μας.
Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αντικατέστησαν τα φθαρμένα καλώδια, τα οποία από δήγματα ζώων ή την φθορά του χρόνου είχαν καταστραφεί. Να σημειωθεί ότι τα καλώδια αυτά παρέμεναν ασυντήρητα καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης Διοίκησης (σιγά την είδηση, θα πείτε, τα ασυντήρητα μόνα ήταν;…), επί της οποίας ουδείς είχε φροντίσει να ασχοληθεί και να τα θέσει σε λειτουργική κατάσταση.
Οι δεξαμενές ΟΛΕΣ είναι γεμάτες με νερό, ενώ στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού για την ανατροφοδότησή τους (αντλία κ.λπ.), επισκευάζονται, ήδη και άμεσα θα τοποθετηθούν στην θέση τους.
Το όλο σύστημα είναι -και αυτή τη στιγμή-, σε πλήρη λειτουργία και σε θέση να εκπληρώσει το σκοπό του.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο πυρόσβεσης στο βουνό είναι ένα από τα πρώτα έργα της διοίκησης Μίχου (της πρώτης του θητείας), πρωτοποριακό για την εποχή του καθώς λειτουργούσε με ηλεκτρονικές εντολές που έπαιρνε από ηλεκτρονικό υπολογιστή και ενεργοποιούνταν αυτόματα οι εννέα εκτοξευτήρες νερού (που κάλυπταν όλη την έκταση του πευκώνα) μετά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.
Υπήρχαν δε και άλλα δύο εναλλακτικά συστήματα πυρόσβεσης ,το ένα με αυλούς πυρόσβεσης, σπαρμένους σε όλο το βουνό και το άλλο με τροχήλατη μάνικα πυρόσβεσης. Εξυπακούεται ότι και τα τρία συστήματα εγκαταλείφθηκαν και καταστράφηκαν τα χρόνια της περιόδου Καπλάνη. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή ετοίμασε πρόταση για χρηματοδότηση ψηφιακού ελέγχου, παρακολούθησης και πρόληψης πυρκαγιάς με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα..