ΠΕΣΥΔΑΠ: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού
Με ουσιαστικό τρόπο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο ΠΕΣΥΔΑΠ, καθώς το Σάββατο 5 Ιουνίου άρχισαν οι εργασίες της Δ’ και τελευταίας φάσης, για την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια.
Παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, βουλευτών, δημάρχων, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και πολιτών άρχισαν οι εργασίες που θα απαλλάξουν το Λεκανοπέδιο από την «πληγή» του ραδιενεργού εφιάλτη και θα ολοκληρώσουν την 15ετή προσπάθεια του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αττικής, όπου εκτός από τον Περιφερειάρχη παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Δυτικού Τομέα Αντρέας Λεωτσάκος, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο Προέδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νίκος Παπαγεωργίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Νίκος Σταθόπουλος και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου.
Εξαιρετικής σημασίας και ενδεικτική της συσπείρωσης της αυτοδιοίκησης είναι η παρουσία όλων των δημάρχων των δήμων γύρω από το όρος Αιγάλεω. Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης ως εκπρόσωπος του Γιάννη Μώραλη, η αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Αφροδίτη Μάλαμα ως εκπρόσωπος του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Βασιλείου ως εκπρόσωπος του Λάμπρου Μίχου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αιγάλεω Φώτης Χρυσούλας ως εκπρόσωπος του Γιάννη Γκίκα.
Σημαντική ήταν η σχεδόν διακομματική παρουσία των βουλευτών Δημήτρη Μαρκόπουλου, Γιάννη Τραγάκη από τη ΝΔ, του Τρύφωνα Αλεξιάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Φωτεινής Μπακαδήμα από το ΜΕΡΑ25.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του «θρύλου» των γηπέδων Μίμη Δομάζου.
Η “ραδιενεργή” έκταση των 125 στρεμμάτων στο Σχιστό, είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου αυξημένης ραδιενέργειας, μεταφέρθηκαν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, δημιουργώντας τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού.
Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μην ασκούν κανέναν έλεγχο, μόνο ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 19 Δήμοι μέλη του αντελήφθησαν τους κινδύνους που ο ΧΑΔΑ εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ως βέλτιστη τεχνική λύση επιλέχτηκε η μόνιμη και ασφαλής ταφή των 10.000.000 τόνων αποβλήτων υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο.
Δεν ήταν μία εύκολη προσπάθεια, αλλά ο ΠΕΣΥΔΑΠ την υλοποίησε με αυτεπιστασία.
Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ο ΠΕΣΥΔΑΠ χρειάστηκε να πείσει για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο κινδύνευε να «παγώσει» εξαιτίας της αντίστασης της γραφειοκρατίας, της έλλειψης πόρων και χρηματοδότησης.
Η έναρξη εργασιών της Δ΄ και τελευταίας φάσης, έγινε δυνατή με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, οπότε και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλληλεγγύη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη γόνιμη συνεργασία τους, προκειμένου να γίνει αυτό το σημαντικό και τελευταίο «βήμα».
«Ο αγώνας 15 χρόνων σήμερα περατώνεται, υπό όρους που θα προστατεύουν απολύτως τη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους, μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γρ. Γουρδομιχάλης.
Ο Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του χαιρέτισε τη δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ σε μία «πονεμένη», όπως είπε περιοχή, και υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας στο μέλλον, σε ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις με σχέδιο και ευαισθησία.
«Η αυτοδιοίκηση ενωμένη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Είμαστε δίπλα σας», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής.
ΣΗΜ: Μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι συνολικά 19 Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο και Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, Νίκαια και Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιάς, Πέραμα, Περιστέρι, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Φυλή και Χαϊδάρι.