Τα Ελληνικά πυροσβεστικά τάνκς μπήκαν στις φωτιές (+video)
Βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα τα τρία πυροσβεστικά άρματα με τους αντίστοιχους αρματοφορείς, τα οποία θα τεθούν σε άμεση διάθεση.
Πρόκειται για άρματα Leopard τα οποία έχουν αποσυρθεί και διασκευάστηκαν, το 2014, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, με σκοπό να επιχειρούν για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών μέσα στα πεδία βολής.
Το πυροσβεστικό άρμα μάχης μελετήθηκε και κατασκευάστηκε στο Βελεστίνο, από μηχανικούς και προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, του Εργοστασίου 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ).
Το 304 ΠΕΒ είναι ένα από τα αμυντικά εργοστάσια της χώρας, που κάνει σπουδαία δουλειά, με ελάχιστο κόστος και περιορισμένα μέσα. Πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό μαζί δημιουργούν κατασκευές όπως το πυροσβεστικό άρμα «Δαυίδ», (έχουν κατασκευαστεί τρία) πάνω στο ερπυστριοφόρο άρμα «Leopard-1A5», γερμανικής κατασκευής.
Στο 304 ΠΕΒ παρέλαβαν τρία τέτοια άρματα, άχρηστα για τον ελληνικό Στρατό και πάνω στο πλαίσιό τους τοποθέτησαν δεξαμενές νερού, με όλες τις λειτουργίες ενός μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος.
Ο «Δαυίδ» έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές, αφού η δεξαμενή και το πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού εδράζονται πάνω σε άρμα μάχης, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα.
Το άρμα έχει την δυνατότητα εκτόξευσης νερού σε μήκος 35 μέτρων, ενώ ζυγίζει μαζί με την δεξαμενή των 12 τόνων, 45 τόνους. Έχει πλήρωμα δύο άτομα, οδηγός και χειριστής, ενώ στα δύο από τα τρία άρματα η πυρόσβεση γίνεται με την χρήση joy stick, ενώ είδαμε στα μέτωπα οτι -πολύ σωστά- συνοδεύεται διαρκώς από ένα γεμάτο βυτιοφόρο με νερό του Στρατού…
Τα τρία πυροσβεστικά άρματα ήταν κατανεμημένα ανά ένα στα πεδία βολών αρμάτων (ΠΒΑ) Λιτοχώρου, Ξάνθης και Λέσβου.