Ε. ΜΠΕΛΛΑ: ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ψηφίζω ΟΧΙ στα ΧΑΡΑΤΣΙΑ και την ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΟΧΙ στην ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑ και την ΚΟΡΟΙΔΙΑ.
Γιατί ο Αθλητισμός δεν είναι αγοραία παροχή.
Γιατί σκοπός του κανονισμού θα έπρεπε να είναι:
Να διασφαλίζει τις ανάγκες όλων των πολιτών και κυρίως των παιδιών μας με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες παραχώρησης των αθλητικών χώρων.
Με προτεραιότητα στον Μαζικό Αθλητισμό, την ελεύθερη άθληση και σωματειακό αθλητισμό.
Αναφορικά με την απόφαση της παύσης μου από τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου από τον Δήμαρχο
Ο δήμαρχος επικαλέστηκε την διαφωνία μου για τον συγκεκριμένο κανονισμό. Σχετικά με αυτό σας παραθέτω κάποια από τα πολλά σημεία της διαφωνίας μας.
1ον. ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Ο Κανονισμός Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων και ο Κανονισμός Συνδρομών –Τιμολογιακή Πολιτική, επιβάλλει συνδρομή για τους ελεύθερα αθλούμενους δημότες στο άθλημα του τένις, ένα χαράτσι με το οποίο διαφώνησα εξ αρχής και τελικά κατήργησα από τη θέση της Αντιδημάρχου. Το παράνομο χαράτσι που μπήκε επί Μαραβέλια και Σελέκου χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται ποιες ώρες και ποια γήπεδα θα μπορεί να βρίσκει διαθέσιμα ο δημότης, τα ίδια τώρα συνεχίζει και ο τωρινός Δήμαρχος.
Άραγε τι σκοπό εξυπηρετεί η επιβάρυνση των δημοτών και μάλιστα για το συγκεκριμένο άθλημα;
Αυτά τα χρήματα λείπουν από το ταμείο του Δήμου για να ανακάμψει;
Μα όχι φυσικά. Είναι μία πάγια μεθοδευμένη τακτική για να αποθαρρύνει τους ελεύθερα αθλούμενους πολίτες και να τους ωθεί στο ιδιωτικό όμιλο.
Μήπως τελικά γίνεται μεθόδευση αντιτίμου για την είσοδο και υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις;
Γιατί αν θυμάμαι καλά, ο Δήμαρχος για την είσοδο στον Βοτανικό κήπο, επέμενε να μην επιβληθεί ούτε ένα ευρώ.
2ον. ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ
Οι δάσκαλοι του τένις του Δήμου μας είναι αξιόλογοι με μεγάλη εμπειρία και μεράκι, φρόντισαν όμως κάποιοι πονηροί πριν από κάποια χρόνια, να υποβαθμίσουν το δημοτικό πρόγραμμα τένις. Ήταν η περίοδος που δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένη από τον Χαϊδαριώτικο λαό, αντί να υπηρετήσει όλους τους δημότες και να εργαστεί για το κοινό καλό, κατέλαβε με αδιαφανείς διαδικασίες δημόσια έκταση, κατασκευάζοντας γήπεδα τένις εκμεταλλευόμενη τη χρήση τους, διαθέτοντας αυτά αποκλειστικά και μόνο σε όσους ήταν εγγεγραμμένα μέλη και πλήρωναν.
Προσέξτε κάτι ! Ο κανονισμός απαγορεύει την χρήση των γηπέδων τένις για τους ελεύθερα αθλούμενους πολίτες που είναι ετεροδημότες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους ετεροδημότες που είναι εγγεγραμμένοι στον ιδιωτικό όμιλο.
Δηλαδή, εάν κάποιος επιθυμεί να παίξει τένις με έναν φίλο του ή συγγενή του που δεν είναι κάτοικος Χαϊδαρίου, απαγορεύεται. Αν όμως γραφτεί και πληρώνει τον όμιλο, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αλλά το σκάνδαλο με τα μπλε γήπεδα τένις όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά συνεχίζεται…
Στο κτηματολόγιο που ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος το 2015 να δηλώσει την περιουσία του, ως δια μαγείας εμφανίστηκαν 6 μπλε γήπεδα τένις αντί των τριών που μέχρι σήμερα υπάρχουν.
Και διερωτώμαι. Μήπως δε βλέπουν καλά τα μάτια μου; Μήπως έχω παραισθήσεις; Πάντως την τελευταία φορά που πήγα στην οφθαλμίατρο, η όρασή μου ήταν εξαιρετική!
Επομένως, μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για να κατασκευαστούν με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο άλλα τρία γήπεδα τένις, παραχωρώντας τα με τον γνωστό τρόπο στους λίγους και εκλεκτούς;
3ον. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ο κανονισμός νομιμοποιεί πλέον τα ιδιαίτερα μαθήματα σε στίβο και τένις στους δημοτικούς χώρους και ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Τι σημαίνει αυτό;
- Ο συγκεκριμένος κανονισμός περιορίζει σε χώρο και σε χρόνο, ακόμη περισσότερο την πρόσβαση για τους ελεύθερα αθλούμενους πολίτες.
Δηλαδή μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να συμμετέχουν σε κάποια οργανωμένη άθληση, να μην βρίσκουν ελεύθερο χώρο και διαθέσιμες ώρες για να αθληθούν. Και αναρωτιέμαι: Για ποιο λόγο να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους πίσω από μία οθόνη και πάνω σε μία καρέκλα, αντί να κοινωνικοποιούνται βρίσκοντας διέξοδο με τους φίλους τους στους χώρους άθλησης του Δήμου που φτιάχτηκαν από όλους και ανήκουν σε όλους;
- Επίσης, καταλαμβάνονται πλέον οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι οι οποίοι ανήκουν σε όλους και γίνονται αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων με τις ευλογίες της Διοίκησης. Άρα, καταστρατηγείται ο βασικός λόγος της ύπαρξης δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα έπρεπε να εξυπηρετεί πρωτίστως τον Μαζικό Αθλητισμό και την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος.
Με ποιον ακριβώς τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα εύρεσης ωρών και γηπέδων για το κοινό του τένις, όταν επιτρέπετε και νομιμοποιείτε τα ιδιαίτερα μαθήματα; Και μάλιστα επιτρέποντας να τα πραγματοποιούν ακόμη και οι ίδιοι οι γυμναστές που απασχολούνται στον ιδιωτικό όμιλο τένις;
- Παράλληλα, επιτρέπει την απασχόληση των γυμναστών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εάν είναι άνεργοι ή ήδη επαγγελματικά εξασφαλισμένοι στο δημόσιο.
Γιατί εφόσον υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στο άθλημα του τένις, ο Δήμος δεν κάνει νέες προσλήψεις για να βρουν θέσεις εργασίας άνεργοι γυμναστές;
- Διακριτική μεταχείριση γυμναστών άλλων αθλημάτων.
Εφόσον αποφασίζουν να επιτρέψουν τα ιδιαίτερα στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους, γιατί να μην επιτρέπουν και σε προπονητές κολύμβησης, μπάσκετ, ποδοσφαίρου κλπ. να πραγματοποιούν ιδιαίτερα μαθήματα;
4ον. ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Οι ΔΩΡΕΑΝ παραχωρήσεις των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στους ιδιωτικούς συλλόγους, προϋποθέτουν χαμηλό αντίτιμο, έτσι ώστε να δίνεται η επιλογή σε όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, να έχουν το δικαίωμα επιλογής να εγγραφούν είτε σε κάποιο πρόγραμμα άθλησης του Δήμου είτε σε κάποιο ιδιωτικό σύλλογο.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι σε συγκεκριμένα αθλήματα υπάρχει υψηλό αντίτιμο, καθώς εκμεταλλεύονται κάποιοι το μονοπώλιο και μάλιστα ο Δήμος αντί να ελέγξει και να περιορίσει τέτοιου είδους πρακτικές, τις νομιμοποιεί μέσω του κανονισμού που φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση.
Άρα, πως εξυπηρετείται ο κοινωφελής σκοπός;
5ον. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πως εξασφαλίζεται η πρόσβαση και στις ευάλωτες ομάδες, όπως εγκύους, ΑμεΑ, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, όταν η είσοδος για τον χώρο του στίβο στο Α΄ Αθλητικό κέντρο, γίνεται από μία επικίνδυνη ανεμόσκαλα, επικίνδυνη για την πρόκληση ατυχημάτων. όπου συνεχώς προκαλούνται ατυχήματα; Ενώ υπάρχει πόρτα που είναι εύκολα προσβάσιμη για όλους, αλλά παραμένει κλειδωμένη.
Με ποιον τρόπο, οι συνοδοί των παιδιών θα πηγαίνουν στις κερκίδες, όταν θα έχουν να διασχίσουν τον αγωνιστικό χώρο την ώρα που αθλητές τρέχουν, παίζουν ποδόσφαιρο ή ράγκμπυ;
Εύλογα καταλαβαίνει κάποιος την κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Εκτός κι αν συντάκτες του κανονισμού, υπονοούν ότι οι πολίτες διαθέτουν φτερά για να πετούν.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχα προτείνει τον διαχωρισμό των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων με ξεχωριστή είσοδο. Ο στίβος και το ποδόσφαιρο από την 3η Σεπτεμβρίου και το μπάσκετ και τένις από την Ηρώων Πολυτεχνείου. Έτσι αφενός αποφεύγεται ο συνωστισμός, που επιβάλλεται ειδικά με τις νέες υγειονομικές συνθήκες, και αφετέρου υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των αθλητικών προγραμμάτων.
6ον. ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για τους συλλόγους που χρησιμοποιούν το γήπεδο στο Α΄ Αθλητικό κέντρο
Φέρνω ως παράδειγμα την ομάδα του στίβου, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα απρόσκοπτης προπόνησης. Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για αποκλειστική και κάποιας ώρας χρήση του γηπέδου όσον αφορά τα αγωνιστικά τμήματα της ομάδας στίβου, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις των άλλων συλλόγων, χωρίς την παρουσία κοινού.
Συμπερασματικά, τα παραπάνω σημεία που έθιξα αποτελούν μόνο μία μικρή γεύση από τα τόσα πολλά σκοτεινά σημεία που υπάρχουν μέσα στον νέο κανονισμό που φέρνει η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση. Αλλά δεν θέλω να σας κουράσω άλλο και ευχαριστώ όλους όσοι είχατε την υπομονή να με διαβάσετε μέχρι τέλους.
Πριν κλείσω, όμως, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο υποτιθέμενο γήπεδο beach volley που βρίσκεται στο Α΄ Αθλητικό κέντρο, ένα γήπεδο που ο κανονισμός τον συμπεριλαμβάνει μέσα στα γήπεδα τα οποία έχει στην κατοχή του ο Δήμος.
Για την ιστορία. Πρόκειται για ένα γήπεδο beach volley, που «κατασκευάστηκε», όταν καταστράφηκε ένα γήπεδο βόλεϊ επί διοίκησης Μαραβέλια. Μόνο που δεν είναι γήπεδο σήμερα, αλλά ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ. Το υποτιθέμενο «γήπεδο» πληρώθηκε στον εργολάβο από την διοίκηση του κύριου Σελέκου.
ΚΑΙ για να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς. Οι δημότες πλήρωσαν 16.000 ευρώ για ένα «ανύπαρκτο» και μη λειτουργικό γήπεδο!
«16.000 ευρώ ΑΕΡΑΣ»!!!
Τα συμπεράσματα δικά σας…