Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά που μας συγκλόνισε συμπίπτει με την 25η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
Βαθιά θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο θάνατος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία έχασε σήμερα τη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Δήμος Κορυδαλλού εκφράζει την οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Πάλεψε γενναία με τη νόσο παραμένοντας ως το τέλος δραστήρια στην πολιτική ζωή του τόπου, μα πάνω απ όλα μητέρα.
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, οφείλουμε να στηρίζουμε τις Δράσεις Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχοντας στην 25η Οκτωβρίου, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, όπως έχει ήδη δημοσιοποιήσει, μέσω του Τμήματος Προστασίας – Προαγωγής Δημόσιας Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Νίκαιας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, θα διενεργήσει την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 δωρεάν Γυναικολογικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει κλινική εξέταση (ψηλάφιση) μαστού και λήψη Τεστ ΠΑΠ, στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα. Ο προληπτικός έλεγχος, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των ενδιαφερόμενων γυναικών, θα επαναληφθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.
Ο προσυμπτωματικός γυναικολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί – τηρουμένων αυστηρά όλων των απαραίτητων μέτρων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας – από Ιατρό Κυτταρολόγο και Μαία του Κ.Υ Νίκαιας, με την υποστήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων, και αφορά σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες κατοίκους του δήμου μας, με προτεραιότητα στις ανασφάλιστες και στις δικαιούχους του ΚΕΑ.
Παράλληλα, με αφορμή το μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, από την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης» – που για μία ακόμη χρονιά προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση προσφοράς, δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν, 10 ψηφιακών μαστογραφιών, αποκλειστικά σε γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και υποστηρίζονται από τις Κοινωνικές Λειτουργούς της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας,
Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το σύμβολο μιας ροζ κορδέλας κοσμεί αυτές τις μέρες ετικέτες προϊόντων, σήματα καναλιών και προβάλλεται σε πολλές καμπάνιες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Ο Οκτώβριος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου. Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.
Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει.
Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πέραν της χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομής), είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία (φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς). Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τις βιολογικές θεραπείες, την ορμονοθεραπεία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Μέση ηλικία
- Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
- Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
- Προηγούμενος καρκίνος στον ένα μαστό στο παρελθόν
- Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα για άλλο νόσημα
- Ατεκνία
- Πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη
- Μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
- Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
- Παχυσαρκία
- Καθιστική ζωή