Το όνομα της Ελένης Αρβελέρ θα φέρει το κέντρο «Λόγου και Τέχνης» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (25ης Οκτωβρίου), ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, ανακοίνωσε προς το δημοτικό συμβούλιο ότι, ζήτησε από την διακεκριμένη ακαδημαϊκό (Βυζαντινολόγου), κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ να δεχθεί να δοθεί το όνομά της στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης της Αγίας Βαρβάρας. Η κ. Αρβελέρ αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση αυτή, την οποία θεώρησε άκρως τιμητική.
Η ανακοίνωση του κ. Δημάρχου έτυχε θερμής υποδοχής από όλους τους παρισταμένους Δημοτικούς Συμβούλους.
Ας επιτραπεί η υπενθύμιση ότι, η μικρασιατικής καταγωγής κ. Αρβελέρ είναι η πρώτη γυναίκα πανεπιστημιακός, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (1967) και ακολούθως, εξελέγη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Σορβόννης (1976).
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.
Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων, Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg, Πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο Παρίσι. Είναι, ακόμη, μέλος του επιστημονικού εποπτικού συμβουλίου του Ιδρύματος Λαμπράκη και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF.
Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς και των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, του Βελιγραδίου, των Αθηνών, της Λίμα, του Νιου Μπράνσγουικ (Καναδάς), της Χάιφα, της Νέας Υόρκης, της Θεσσαλονίκης, του Φραίμπουργκ (Ελβετία), κ.α.
Είναι επίτιμο μέλος των Ακαδημιών των Αθηνών, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας, καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτιδα της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βελγίου.
Από τη Γαλλική Δημοκρατία έχει λάβει τις εξής τιμητικές διακρίσεις:
- Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
- Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
- Διοικητής της Τάξης των Ακαδημαϊκών Φοινίκων
- Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων
Ακόμη, σε διεθνές επίπεδο, έχει λάβει τις ακόλουθες διακρίσεις:
Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής (Ελλάδα),
Επίτιμη Πολίτης (Γαλλία)
Υψηλότατη Ταξιάρχης (Μεξικό)
Ταξιάρχης της Εθνικής Ταξιαρχίας (Λουξεμβούργο)
Υψηλότερη Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας των Τιμών (Αυστρία)
Ταξιάρχης της Βασιλικής Ταξιαρχίας της Δανίας
Ταξιάρχης των Επιστημών, της Παιδείας και της Τέχνης (Πορτογαλία)
Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας της Τιμής (Ιταλία)
Τιμητικό μετάλλιο από τη Πολωνική Ακαδημία Επιστημών και
Αργυρό Μετάλλιο του Ολυμπιακού Τάγματος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας.
Από τα προεκτεθέντα, γίνεται απολύτως σαφές το γεγονός ότι πρόκειται για μία σημαντική και εύστοχη κίνηση από πλευράς του Δημάρχου, η οποία προσδίδει κύρος και υπεραξία στην πνευματική διεργασία η οποία συντελείται στην Αγία Βαρβάρα, ενώ η αποδοχή της κ. Αρβελέρ, αποδεικνύει το γεγονός ότι το κύρος και η αναγνώριση της προσωπικότητας του Δημάρχου και της εικόνας της πόλης βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
του Λυκούργου Χατζάκου