Λ. ΜΙΧΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Την πρώτη 2ετία ανάσχεσης της παρακμής, διαδέχεται η 2ετία της ανάπτυξης και προόδου
Δέσμη έργων υποδομής και αναδιαμόρφωσης υπαρχόντων έχει προγραμματίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή της Αγίας Βαρβάρας. Έργα τα οποία σχεδιάστηκαν να υπηρετήσουν τον σχεδιασμό για μία πόλη ασφαλή, σύγχρονη, φιλική στον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν είτε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είτε προτάθηκαν και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής είτε έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» είτε έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020».
Βελτιώνονται οι υποδομές και γίνονται σύγχρονες, λειτουργικές και πρωτίστως ασφαλείς. Με ιδιαίτερο βάρος στα σχολεία και το περιβάλλον. Εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός και αντικαθίστανται τα κοστοβόρα και προβληματικά τμήματά του (οχήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.). Δημιουργούνται «πράσινα» σημεία στην πόλη και αναπτύσσεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), κάνοντας την πόλη λειτουργική και πάνω απ’ όλα φιλική στους ανθρώπους της. Συγκροτούνται Ενεργειακές Κοινότητες, με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την στροφή στις «πράσινες» μορφές ενέργειας, αλλά και την ανακούφιση των δημοτών -ιδιαιτέρως των οικονομικά αδυνάμων-, από τους υπέρογκους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα σχολικά κτίρια της πόλης θωρακίζονται έναντι περιπτώσεως πυρκαγιάς και δέχονται ολοκληρωμένη και για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις και επισκευές, οι οποίες τα καθιστούν ασφαλή και φιλικά στους μαθητές.
Γειτονιές της πόλης μας αλλάζουν όψη καθώς, μεταβάλλονται από συστάδα ενεργοβόρων κατοικιών σε «πράσινη γειτονιά», μέσω του ομώνυμου προγράμματος, το οποίο είχε συνταχθεί και ξεκινήσει περί τα τέλη της προηγούμενης θητείας του Λάμπρου Μίχου με την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη και για μία 10ετία είχε μείνει στα συρτάρια των υπευθύνων της προηγούμενης Διοίκησης, αφήνοντας κυριολεκτικά «χωρίς παράθυρα» τους κατοίκους στις επιλεχθείσες κατοικίες, στην περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών και που σήμερα ο Δήμαρχος ξεκίνησε την εκ νέου υλοποίησή του και ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και άλλα κτίρια στην περιοχή.
Και βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν γίνει και πάλι αποτελεσματικές. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Δημοτική Αρχή με τον Λάμπρο Μίχο έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην Καθαριότητα. Η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται πλέον και τα Σαββατοκύριακα, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί και τα οχήματα έχουν πλέον μία ακόμη 10ετία παλαιότητας, αφού η προηγούμενη Διοίκηση δεν πραγματοποίησε καμία ανανέωση του στόλου. Το αστικό πράσινο (παρτέρια, δέντρα κ.λπ.) δέχεται την καθημερινή φροντίδα των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πρασίνου.
Η Κοινωνική Υπηρεσία έχει διαμορφώσει τις μέγιστα δυνατές συνθήκες υποστήριξης των αδυνάμων και ευάλωτων συμπολιτών μας δίνοντας ουσιαστικό νόημα στις κοινωνικές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την εξυπηρέτηση κατ’ οίκον σε ηλικιωμένους και συμπολίτες μας με δυσκολίες στην μετακίνηση ή σε περιπτώσεις που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός (π.χ. διανομή κατ’ οίκον σε δικαιούχους ΤΕΒΑ).
Σημαντική είναι, επίσης και η αναβάθμιση της επικοινωνίας δημότη-Δήμου, πεδίο στο οποίο συμβάλλει αποτελεσματικά η λειτουργία του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 15969, στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να απευθύνονται και να υποβάλλουν τα αιτήματα, τα παράπονα ή ακόμη και να ζητήσουν υποστήριξη από τις κοινωνικές υπηρεσίες ή να υποβάλλουν προτάσεις και παρατηρήσεις.
Η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» έχει ήδη αποτελέσματα καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ταχύτατη και άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις του αντικειμένου τους, ενώ έχει μειωθεί στο ελάχιστο η διακίνηση εντύπων εγγράφων, με προφανείς θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Έτσι ο Δήμος συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις επόμενες σελίδες, παρουσιάζουμε κάποια από τα έργα τα οποία έχει εντάξει η Δημοτική Αρχή στον σχεδιασμό της και έχει λάβει μέριμνα για την χρηματοδότησή τους από διάφορες πηγές (πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής κ.λπ.).
Είναι ολοφάνερο, πλέον και αποτελεί κοινή παραδοχή -ακόμη και για τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Δημάρχου-, ότι την πρώτη διετία της νέας θητείας του Λάμπρου Μίχου, την διετία της ανάσχεσης της παρακμής και της απαξίωσης της πόλης, διαδέχεται η διετία της ανάπτυξης και του έργου.
Είναι η διετία κατά την διάρκεια της οποίας η Αγία Βαρβάρα, πραγματοποιεί, σταθερά και σίγουρα, το βήμα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Αλλάζει και κάνει το αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον! Κάνει και πάλι τους κατοίκους τους υπερήφανους γιατί είναι πολίτες μιας πόλης, που είναι Πρώτη Ξανά!
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 22 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Είναι πασιφανές, πλέον, ότι την πρώτη διετία της νέας θητείας του Λάμπρου Μίχου, την διετία της ανάσχεσης της παρακμής και της απαξίωσης της πόλης, διαδέχεται η διετία της ανάπτυξης και του έργου.Είναι πασιφανές, πλέον, ότι την πρώτη διετία της νέας θητείας του Λάμπρου Μίχου, την διετία της ανάσχεσης της παρακμής και της απαξίωσης της πόλης, διαδέχεται η διετία της ανάπτυξης και του έργου.Βελτιώνονται οι υποδομές και γίνονται σύγχρονες, λειτουργικές και πρωτίστως ασφαλείς. Με ιδιαίτερο βάρος στα σχολεία και το περιβάλλον. Εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός και αντικαθίστανται τα κοστοβόρα και προβληματικά τμήματά του (οχήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.). Δημιουργούνται «πράσινα» σημεία στην πόλη και αναπτύσσεται το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, κάνοντας την πόλη λειτουργική και πάνω απ’ όλα φιλική στους ανθρώπους της.Είναι η διετία κατά την διάρκεια της οποίας η Αγία Βαρβάρα, πραγματοποιεί, σταθερά και σίγουρα, το βήμα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Αλλάζει και κάνει το αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον! Κάνει και πάλι τους κατοίκους τους υπερήφανους γιατί είναι μέρος μιας πόλης που είναι Πρώτη Ξανά!Τα συγκεκριμένα έργα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από την ένταξή τους στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», πρόκειται να δημιουργήσουν νέες, αλλά και να ενισχύσουν και να αποκαταστήσουν ή και να βελτιώσουν σημαντικά τις υπάρχουσες υποδομές της πόλης.Οι φάκελοι οι οποίοι έχουν υποβληθεί έχουν κάθε προϋπόθεση να εγκριθούν καθώς τόσο η επιλογή των έργων όσο και οι μελέτες οι οποίες τα συνοδεύουν έχουν επισταμένα συνταχθεί και προσεχθεί, με τον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο να έχει επιμεληθεί προσωπικά την σύνταξη των φακέλων αυτών.Παραθέτουμε, ενδεικτικά, κάποια από τα έργα, τα οποία ο Δήμος έχει προτείνει την ένταξή τους και την χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι τα εξής:
ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
1. Συντήρηση Σχολικών Μονάδων και Ανοιχτού Αθλητικού Χώρου Δήμου Αγίας Βαρβάρας.Με το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου προκειμένου να αποδοθούν στους μαθητές πλήρως αναβαθμισμένες και ανακαινισμένες. Η συνολική επέμβαση, πρόκειται να άλλαξει ριζικά την εικόνα των σχολικών δομών και να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ μέχρι σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, τμηματικά και με χαμηλές -λόγω αντικειμενικών συνθηκών- χρηματοδοτήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις εργασίες οι οποίες προβλέπεται να γίνουν:
• Αποκατάσταση βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στην διάβρωση του οπλισμού με χρήση επισκευαστικών κονιαμάτων και αναστολέων διάβρωσης σε διάφορα σχολεία.
• Ανακατασκευή αγωγού αποχέτευσης 8ου Δημοτικού.
• Ηλεκτρολογικές εργασίες (τοπικές αντικαταστάσεις καλωδιώσεων, πινάκων, ασφαλειών).
• Υδραυλικές εργασίες (έλεγχος και αποκατάσταση διαρροών, αντικατάσταση σωληνώσεων κα).
• Ανακατασκευή WC 1ου και 2ου ορόφου 3ου Γυμνασίου και σε άλλα σχολεία σύμφωνα με τα αιτήματα και τις ανάγκες (αποξήλωση των ειδών υγιεινής , πλακιδίων δαπέδων και τοίχων, σωληνώσεων, κουφωμάτων και αντικατάσταση τους κ.λπ.)
• Τοποθέτηση αγωγού πολύκλωνου, από χάλυβα διατομής 10m2 και όλος ο εξοπλισμός και τα εξαρτήματα πλήρως τοποθετημένα για την αντικεραυνική προστασία όλων των σχολείων.
• Επισκευή τάπητα γηπέδων στα 7ο & 8ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό & 1 Γυμνάσιο, 4ο Δημοτικό & 1Ο Λύκειο, 2ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο, 5ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο.
• Επιστρώσεις και περιθώρια με πλαστικό δάπεδο στο αμφιθέατρο 1ου Λυκείου και 5ου Δημοτικού, μετά την αποξήλωση των υφιστάμενων δαπέδων.
• Κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου με υστερόχητο σκυρόδεμα ελάχιστου πάχους 8 cm στο προαύλιο 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου. Ακόμη, προβλέπεται αντικατάσταση των υπαρχόντων με κάσσες ανάρτησης θυρόφυλλων από γαλβανισμένη λαμαρίνα σε διάφορα σχολεία, πόρτες σιδηρές πλήρως ανοιγόμενες σε διάφορα σχολεία, θύρες πρεσσαριστές ξύλινες δρομικές με επένδυση φορμάικας σε διάφορα σχολεία, τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων από ράβδους συνήθων διατομών απλού σχεδίου από ευθύγραμμες ράβδους για διαχωρισμό προαυλίων 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου.
• Υαλοστάσια αλουμινίου μονόφυλλα μεμονωμένα με σταθερό φεγγίτη ανοιγόμενα περι κατακόρυφο ή οριζόντιο άξονα και δίφυλλα, τρίφυλλα ή τετράφυλλα συρόμενα μη χωνευτά στο 4Ο και 5ο Δημοτικό σε αντικατάσταση υφιστάμενων λόγω μεγάλης φθοράς.
• Ελαιοχρωματισμοί κοινοί σιδηρών επιφανειών με χρώματα ακρυλικών ή αλκυδικών ρυτινών βάσεως νερού ή διαλύτου.
• Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στα Νηπιαγωγεία 1ο , 3ο , 5ο , 6Ο και 10ο .
• Επισκευή μόνωσης δωμάτων στα 1ο Λύκειο, 2ο ,3ο, 4ο, 5ο , 6ο και 8ο Δημοτικά.
• Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου περιμετρικά του γηπέδου – προαύλιου χώρου του 1ου Γυμνασίου.
• Δημιουργία γηπέδου Τένις – Βόλεϊ στον δυτικό αύλειο χώρο (Δόξης) του 1ου Δημοτικού.
• Διαμορφώσεις – φυτεύσεις αύλειων χώρων 1ου Δημοτικού, 1ου Λυκείου & 2ου Γυμνάσιου κ.α.
• Προμήθεια και τοποθέτηση κατακόρυφων διάφανων τεντών στους εξώστες του 2ου Δημοτικού.
Τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Γηπέδου Ριμινίτικα, πίσω από τις υπό διαμόρφωση κερκίδες προτείνεται η δημιουργία προπονητικού χώρου στίβου. Με το έργο αυτό, θα αποδοθεί στους δημότες ένας χώρος απαραίτητος για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του μαζικού Αθλητισμού.
2. Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας.
• 1ο, 3ο, 4ο, 5ο 60ο 10ο 11ο 12ο 13ο Νηπιαγωγεία.
• 1ο,2ο,4ο,5ο,6ο,7ο,8ο Δημοτικά Σχολεία
• 1ο, 2ο, 3ο Γυμνάσια
• 1ο,2ο Λύκεια
ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ
3. Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Aγίας Βαρβάρας
Η πράξη με τίτλο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας στο Δήμο Aγίας Βαρβάρας» περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το:
• Υποέργο 1 με τίτλο «Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δήμου Aγίας Βαρβάρας»
• Υποέργο 2 με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ».Στο πλαίσιο του Υποέργου 1 θα πραγματοποιηθεί η Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών αρμοδιότητας του Δήμου Aγίας Βαρβάρας, βάσει της εγκεκριμένης Μελέτης. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας όσο και την κατηγοριοποίηση των κρίσιμων υποδομών βάση των κριτηρίων του Ο.Α.Σ.Π. Στον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο θα πραγματοποιηθεί:
• Ταχύς Οπτικός έλεγχος (Τ.Ο.Ε.), όπου θα συλλέγονται πληροφορίες από έμπειρους Πολιτικούς Μηχανικούς για την κατάσταση και τις βλάβες της υφιστάμενης κατασκευής, όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανίχνευση παρουσίας τρωτών κατασκευαστικών δομών και αδύναμων σημείων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες βλάβες.
• Ενόργανη εκτίμηση της τρωτότητας των κατασκευών με τη μη καταστρεπτική μέθοδο «ΙΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ». Οι δομές οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, είναι οι εξής:
1. 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ,
2. 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, ΔΗΜΟΤΙΚΑ
3. 1ο, 2ο ΛΥΚΕΙΑ
4. 1ο, 2ο, 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Μετά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο των ως ανωτέρω κρίσιμων υποδομών του Δήμου θα καθοριστούν εκείνες που χρήζουν Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο και στην συνέχεια εάν χρήζουν άμεσα Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού.
Το Υποέργο 2 αφορά δράσεις ενημέρωσης–πληροφόρησης–ευαισθητοποίησης. Στόχος των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι η διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον πληθυσμό με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση, προκειμένου να γνωρίζει ο πολίτης τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από ένα σεισμό, ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του. Με αυτή την δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δήμου Aγίας Βαρβάρας η πράξη θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για όλες τις κατηγορίες των πολιτών, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους, καθώς θα ενημερωθούν για το φαινόμενο του σεισμού, τις επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας:- Μαθητές Σχολείων όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες- Ηλικιωμένα άτομα των ΚΑΠΗ και άλλων Δομών Προστασίας- Εργαζόμενους σε διάφορους Εργασιακούς Χώρους- Άτομα με κινητική αναπηρία (ΑμεΑ)- Προσωπικό που στελεχώνει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές Δομές- Επισκέπτες-Τουρίστες του Δήμου
4. Αξιοποίηση και επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος και παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
Με το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η αποκατάσταση του βιομηχανικού κτηρίου Κ3 του συγκροτήματος παλαιού εργοστασίου της «ΒΙΟΧΡΩΜ» και η επανάχρηση (αλλαγή χρήσης) σε Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων και γραφείων δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου και η δημιουργία πράσινων διαδρομών σε τρεις διαφορετικές πολεοδομικές ενότητες στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά η συνεκτικότητα της πόλης ώστε να δημιουργηθεί μία δυναμική τοπική- χωρική αναπτυξιακή οργάνωση που θα αναβαθμίζει την κίνηση και την πρόσβαση των πολιτών και που όλα μαζί θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης.Προβλέπονται επίσης οριζόντιες επικουρικές δράσεις όπως Τεχνική υποστήριξη μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με Αναπτυξιακή εταιρεία για την αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου, την κατασκευή πράσινων διαδρομών και δράσεις δημοσιότητας για την προώθηση και προβολή της Θερμοκοιτίδας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και ενέργειες για την προετοιμασία του Φακέλου και κατάθεσης πρότασης για χρηματοδότηση της πράξης.
5. Δράσεις ψηφιακής σύγκλισης Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν έργο πλαίσιο για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την εγκατάσταση έξυπνου εξοπλισμού σε δήμους της χώρας, για την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.Πρόκειται για δράσεις με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό προφίλ και υψηλή προστιθέμενη αξία για τη ζωή της πόλης, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου σε «Έξυπνη Ανθρώπινη Πόλη».
Η πρόταση αφορά σε «Δράσεις ψηφιακής σύγκλισης Δήμου Αγίας Βαρβάρας» και αποτελείται από τα εξής υποέργα:
1 Υποέργο: Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και ανάπτυξη Ψηφιακών εφαρμογών για την Προστασία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας από Φυσικές Καταστροφές. Πρόκειται για προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων προειδοποίησης και παρακολούθησης, τα οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαχείρισης οποιουδήποτε είδους κρίσης.
2 Υποέργο: Παροχή υπηρεσιών ψηφιοποίησης και ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
3 Υποέργο: Προμήθεια συστημάτων έξυπνης πόλης Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
6. Ανέγερση διδακτηρίου στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας
Η πράξη αφορά στην «Ανέγερση διδακτηρίου στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας» με
Συγκεκριμένα:
Α) Την προσθήκη κατ΄ επέκταση και καθ ΄ύψος στο κτίριο 4ου Δημοτικού Αγ. Βαρβάρας για την συστέγαση με το 6ο Δημοτικό Αγ. Βαρβάρας Η επέκταση γίνεται με τη κατασκευή προσθήκης.
Οι οικοδομικές εργασίες που προβλέπονται αφορούν στην κατασκευή του νέου κτιρίου της προσθήκης καθώς και στις εσωτερικές εργασίες αναδιαρρυθμίσεων που θα προκύψουν λόγω της ένωσης των δύο κτιρίων (υφιστάμενου και προσθήκης) όπως επίσης και για λειτουργικούς λόγους, αλλά και στο πλαίσιο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του υπάρχοντος κτιρίου.
Β) Μετατροπή κτιρίου 6ου Δημοτικού Αγ. Βαρβάρας για την μεταστέγαση σε αυτό του 3ου Γυμνασίου Αγ. Βαρβάρας
7. Δράσεις διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης στο δήμο Αγίας Βαρβάρας. ΑΤ04_ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η πράξη αφορά στις Δράσεις Χωριστής Συλλογής Αστικών Αποβλήτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Περιλαμβάνει 4 υποέργα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:Υποέργο1: Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων πρασίνου στον Δήμο Αγίας ΒαρβάραςΥποέργο2: Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Αγίας ΒαρβάραςΥποέργο3: Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας
8. Υποδομές ηλεκτροκίνησης- ηλεκτρικά οχήματα- σταθμοί φόρτισης δήμου Αγίας Βαρβάρας.
Το προτεινόμενο έργο αφορά την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία σταθμών φόρτισης αυτών. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν κατά την εκτέλεση της προμήθειας είναι οι εξής:• Προσθήκη δέκα (10) ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο σύνολο του στόλου (απορριμματοφόρων, σαρώθρου, λεωφορείου κ.λπ).• Προμήθεια και εγκατάσταση δέκα (10) σταθμών φόρτισης.• Προμήθεια και θέση σε λειτουργία λογισμικού διαχείρισης δημοτικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και δημοτικών σταθμών φόρτισης.• Προμήθεια και εγκατάσταση μίας (1) υβριδικής μονάδας ΑΠΕ.Αποτέλεσμα της πράξης θα είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων και της χρήσης λιγότερων συμβατικών καυσίμων.
9. Οι αγωνιστές του περιβάλλοντος. Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά του δήμου Αγίας Βαρβάρας.
Αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης «Οι αγωνιστές του περιβάλλοντος. Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά» είναι η δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα που απευθύνεται σε παιδιά, τους μικρούς δημότες της Αγίας Βαρβάρας, τους μικρούς επισκέπτες, τους μικρούς αγωνιστές. Οι αγωνιστές του περιβάλλοντος, που μαθαίνοντας από τη γενναιότητα, το δυναμικό χαρακτήρα και τη θέληση για αλλαγή των προγόνων τους θα οπλιστούν με γνώση για τα σύγχρονα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.Με αρωγό τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 και 15 όπως θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προβλήθηκαν ως οι παγκόσμιοι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη και την παρουσίαση αυτών με αμεσότητα μέσα από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, όπως ο διαδραστικός τοίχος, το ψηφιακό βιβλίο, το διαδραστικό βιβλίο σκίτσων, τις διαδραστικές οθόνες για Παιδιά και την αίθουσα VR οι μικροί αγωνιστές θα συμμαχήσουν για να αλλάξουν τον κόσμο μαζί.
10. Ωρίμανση Έργων στα πλαίσια της Πρόσκλησης ΑΤ09 του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για τον Δήμο Αγία Βαρβάρα
Υποέργο 1: Εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην Β’ Ενότητα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας» (Χάρτες 1-6) Με βάση την ανάλυση και μελέτη που αφορά το συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων για την βιώσιμη αστική κινητικότητα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, προχωρήσαμε στην ιεράρχηση και επιλογή της Α’ ενότητας παρεμβάσεων άμεσης προτεραιότητας για τις οποίες καταθέσαμε ολοκληρωμένη μελέτη για χρηματοδότηση του έργου: “ Πράσινες Διαδρομές για την βιώσιμη αστική κινητικότητα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας” στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».Το υποέργο 1 αφορά την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής με σκοπό την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή περαιτέρω της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Β’ ενότητα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και τον σχεδιασμό επεμβάσεων στο κέντρο της πόλης της Αγίας Βαρβάρας σε συνολική επιφάνεια 37.000 μ2, για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού δημόσιου χώρου, σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού που να αναδεικνύει το αστικό και φυσικό τοπίο, ώστε να αποτελέσει χώρος περιβαλλοντικής αναβάθμισης και δημιουργίας ευνοϊκού μικροκλίματος για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Υποέργο 2: Μελέτες Ωρίμανσης του έργου: «Αξιοποίηση του συγκροτήματος του πρώην εργοστασίου χρωμάτων
‘’ΒΙΟΧΡΩΜ’’ ιδιοκτησίας Δήμου Αγίας Βαρβάρας»Στo πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ06 «Αντώνης Τρίτσης» για την αστική αναζωογόνηση καταθέσαμε ολοκληρωμένη μελέτη για την χρηματοδότηση του έργου:«Eπανάχρηση (αλλαγή χρήσης) και αποκατάσταση του βιομηχανικού κτηρίου Κ3 του συγκροτήματος παλαιού εργοστασίου «ΒΙΟΧΡΩΜ» σε Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων και γραφείων δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας», όπου προβλέπεται η ανακατασκευή ενός κτιρίου συνολικής επιφανείας 2.804,40 τ.μ. και η διαμόρφωση μέρους του περιβάλλοντος χώρου, περίπου 10 στρεμμάτων από τα συνολικά 31,68 στρέμματα που συνολικού συγκροτήματος.Το υποέργο 2 αφορά την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής , για την υλοποίηση του έργου «Αξιοποίηση του συγκροτήματος του πρώην εργοστασίου χρωμάτων ‘’ΒΙΟΧΡΩΜ’’ ιδιοκτησίας Δήμου Αγίας Βαρβάρας» με σκοπό να παραχθούν οι αναγκαίες μελέτες για την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων Κ1, Κ2, Κ8 & Κ10 του συγκροτήματος καθώς και η ανέγερση των νέων κτιρίων Κ11.1 & Κ11.2 στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην εργοστασίου χρωμάτων της «Βιοχρώμ». Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το Κτηριολογικό Πρόγραμμα προβλέπονται:1) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανακατασκευή του κτιρίου Κ1 συνολικής επιφανείας 1.280,74 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε Βιβλιοθήκη και Κτίριο Διοίκησης.2) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανακατασκευή του κτιρίου Κ2 συνολικής επιφανείας 3.432,00 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε εμπορικό κέντρο.3) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανακατασκευή του κτιρίου Κ8, πρώην υποσταθμού με πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, συνολικής επιφανείας 117,24 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε ειδικό κτίριο με μουσειακό χαρακτήρα.4) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανακατασκευή του κτιρίου Κ10, πρώην αντλιοστάσιο συνολικής επιφανείας 30,27 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε σε ειδικό κτίριο με μουσειακό χαρακτήρα 5) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανέγερση νέου κτιρίου Κ11.1 συνολικής επιφανείας 2100 -2300 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων (Θεατρική Σκηνή, αίθουσα, φουαγιέ κ.λ.π.)6) Eκπόνηση μελέτης εφαρμογής για την ανέγερση νέου κτιρίου Κ11.2 συνολικής επιφανείας 2100 – 2300 τ.μ. και την διαμόρφωσή του σε εκπαιδευτήριο τεχνών (Αίθουσες διδασκαλίας χορού και θεωρητικών μαθημάτων, Εργαστήρια, Studio ηχοληψίας κ.λ.π.)