To Ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο έκλεισε την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial International
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας με απόφασή του αποφάσισε σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, το κλείσιμο της Οργάνωσης «Memorial International». Η εν λόγω οργάνωση, είναι πρωτοπόρος στον αγώνα για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με την απόφαση αυτή, η κοινωνία των πολιτών στην «Δεσποτική» Ρωσία δέχθηκε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.
Η Memorial International συλλέγει στοιχεία και μελετά καταχρήσεις και καταπάτηση των Δικαιωμάτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και υποστηρίζει ουσιαστικά, τα θύματά της. Η δικηγόρος της ομάδας, Tatiana Glushkova, είπε ότι η ομάδα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η κ. Glushkova σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διαδικασίας και την ανακοίνωση της απόφασης είπε: «ο πραγματικός λόγος για το κλείσιμο της Memorial είναι ότι, στο γραφείο του εισαγγελέα δεν αρέσει το έργο της για την αποκατάσταση των θυμάτων της σοβιετικής τρομοκρατίας».
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας είχε προσφύγει, τον Νοέμβριο, στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποβάλλοντας το αίτημα εκκαθάρισης της Οργάνωσης.
Η Οργάνωση κατηγορήθηκε ότι παραβίασε επανειλημμένα το νόμο επειδή δεν σημείωσε όλες τις δημοσιεύσεις της με υποχρεωτική προειδοποίηση «ξένου πράκτορα». Η Μόσχα το 2016 είχε χαρακτηρίσει την Memorial ως ξένο πράκτορα, χρησιμοποιώντας έναν νόμο που στοχεύει οργανισμούς που λαμβάνουν διεθνή χρηματοδότηση.
Οι εκπρόσωποί της υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για το κλείσιμό της και εκείνοι οι οποίοι αντιτίθενται στην απόφαση αυτή, ισχυρίζονται ότι η ρωσική κυβέρνηση στόχευσε την Memorial για πολιτικούς λόγους.
Από τους αρχικούς ιδρυτές της Οργάνωσης και ο πρώτος επίτιμος πρόεδρος της Memorial Society, ήταν ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Αντρέϊ Ζαχάρωφ.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια ομιλία του στις αρχές του τρέχοντος μηνός, είχε κατηγορήσει την Memorial για την επανειλημμένη υποστήριξη σε ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησής του, χαρακτηριζόμενες ως «τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές», ενώ, ταυτοχρόνως, πραγματοποιώντας πιθανότατα έναν άκομψο πολιτικό ελιγμό την χαρακτήρισε ως έναν από τους –αναμφισβήτητα- πιο έγκριτους οργανισμούς της Ρωσίας.
Η Ανατολικού τύπου Δεσποτεία του Κρεμλίνου, προφανώς –το έχει δείξει και στο παρελθόν, άλλωστε, σε άλλες περιπτώσεις-, απέχει παρασάγγας από μία φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν ανέχεται φωνές που πλήττουν ή θέτουν σε αμφιβολία το «αλάθητο» της εκάστοτε και υπό οποιαδήποτε μορφή, αυτοκρατορικής εξουσίας.
πηγή: newsberg.gr