Νάντια Γιαννακοπούλου: Ομιλία στην Επιτροπή Ισότητας
«Οφείλουμε να ασχοληθούμε πιο ενεργά και αποφασιστικά με τα ζητήματα των Ρομά, χωρίς στερεότυπα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία Δήμων με πρωτοπόρες παρεμβάσεις και αποτελέσματα όπως της Αγίας Βαρβάρας.»
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Νέα Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας και Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά.», τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι το τρίπτυχο υγεία – εκπαίδευση – στέγαση παραμένει ακόμα ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα και αίτημα για τους Ρομά και ότι είναι οι αρχικές προϋποθέσεις για την απασχόληση και για την ένταξη.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι « Οι πολιτικές μας θα πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό της συνέπειας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Η παρουσία, η βοήθεια της πολιτείας, οφείλουμε και πρέπει να είναι συνεχής. Δεν νοούνται πισωγυρίσματα, καθώς δημιουργούν αισθήματα ματαίωσης στους ανθρώπους και καθιστούν δυσχερέστερη την επίτευξη των στόχων. Οι κεντρικοί σχεδιασμοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, πρέπει να μεταφέρονται και να υλοποιούνται τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδίως της Αυτοδιοίκησης.»
Τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Πρέπει να δείτε παραδείγματα, καλές πρακτικές Δήμων. Επιτρέψτε μου να σας πω το δήμο της Αγίας Βαρβάρας και τον Δήμαρχο Λάμπρο Μίχο για την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για την ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία. Νομίζω, ότι, ειδικά το παράδειγμα της Αγίας Βαρβάρας και το παράδειγμα του Λάμπρου του Μίχου εκεί πέρα, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα ήταν, λοιπόν, πάρα πολύ χρήσιμο και σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε, να αξιοποιήσετε, να ζητήσετε τη γνώμη και την εμπειρία αυτών των ανθρώπων, προκειμένου, αν θέλετε, να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και, την γνώμη και την εμπειρία αυτών των ανθρώπων, να τις βάλετε, να τις ενσωματώσετε μέσα στο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής.»
Κλείνοντας, η Βουλευτής υποστήριξε ότι : « Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα είμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια άρσης κοινωνικού αποκλεισμού, βελτίωσης της θέσης των Ρομά στην κοινωνία από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, όπως έχουμε αποδείξει και όπως κάνουμε για κάθε σοβαρό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τη χώρα.
To video της ομιλίας:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω είναι σημαντική και χρήσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας, επάνω στο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Βεβαίως όσο είναι ανοιχτή η διαβούλευση, αλλά βεβαίως και πάνω στην έκθεση του παρατηρητηρίου, αντιλαμβάνομαι, ότι, όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και όταν ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει εκ νέου μια συνεδρίαση της Επιτροπής επάνω σε αυτό το Σχέδιο το οποίο θα έχει ενσωματώσει προτάσεις, θέσεις και παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και τις δικές μας, εδώ, σήμερα, στην Επιτροπή.
Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αυτό το οποίο φαίνεται και μπορούμε να εκλάβουμε είναι, ότι έχει γίνει μια καλή και αναλυτική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τους εμπλεκόμενους φορείς. Το σχέδιο αυτό νομίζω ότι φαίνεται να πατάει επάνω στην θεσμική μνήμη των αντίστοιχων κειμένων και πολιτικών του παρελθόντος που θυμίζω ξεκίνησαν και αυτές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές που εισήγαγε και εφάρμοσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση και να τολμήσω να κάνω και μια σύγκριση με το αντίστοιχο κείμενο του Υπουργείου Μετανάστευσης για την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου. Έτυχε και το είδα βιαστικά, πρόχειρα οφείλω να ομολογήσω, χθες, αφού αναρτήθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση. Ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων, μια προχειροδουλειά, χωρίς μεθοδολογία, χωρίς αναφορές σε υφιστάμενες δράσεις και πολιτικές, χωρίς συνοχή και συνέργειες με άλλα Υπουργεία. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να υπήρχε μια ενιαία στρατηγική από τη μεριά της κυβέρνησης και από όλα τα Υπουργεία επάνω στην χάραξη Εθνικών Στρατηγικών που θα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγαλύτερη σύνεση. Καλό είναι, λοιπόν, αυτό να το δει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επανερχόμενη στο θέμα μας, το τρίπτυχο υγεία – εκπαίδευση – στέγαση παραμένει νομίζω ακόμα ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα και αίτημα για τους Ρομά, σήμερα. Είναι οι νούμερο ένα προϋποθέσεις για την απασχόληση και για την ένταξη. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να ασχοληθούμε πιο ενεργά και αποφασισμένα με τα ζητήματα των Ρομά, χωρίς στερεότυπα, αντιλαμβανόμενοι ως πολιτεία, ότι η ευθύνη κατά κύριο λόγο είναι δική μας. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε την πρώτιστη ευθύνη προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει ένταξη. Είναι, λοιπόν, και άδικο και απρόσφορο να μεταφέρουμε αυτήν την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους τους Ρομά, προκειμένου, αν θέλετε, κάποιοι να γίνουν ευχάριστοι σε ομάδες ψηφοφόρων τους και να κερδίσουν απλά μικροκομματικά οφέλη. Κάποια στελέχη, νομίζω του κυβερνητικού κόμματος, πρέπει να διδαχτούν την τέχνη της αυτοσυγκράτησης. Η ολιστική, λοιπόν, προσέγγιση που διαπνέει και την προτεινόμενη Εθνική Στρατηγική είναι ο μόνος δρόμος. Ολιστική προσέγγιση.
Θα πρέπει να προσέξουμε να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό της συνέπειας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Η παρουσία, η βοήθεια της πολιτείας, οφείλουμε και πρέπει να είναι συνεχής. Δεν νοούνται πισωγυρίσματα, καθώς δημιουργούν αισθήματα ματαίωσης στους ανθρώπους και καθιστούν δυσχερέστερη την επίτευξη των στόχων. Οι κεντρικοί σχεδιασμοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, πρέπει να μεταφέρονται και να υλοποιούνται τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδίως της Αυτοδιοίκησης.
Σε αυτό το σημείο νομίζω και σας καλώ, ότι πρέπει να δείτε παραδείγματα, καλές πρακτικές Δήμων. Επιτρέψτε μου να σας πω το δήμο της Αγίας Βαρβάρας και τον Δήμαρχο Λάμπρο Μίχο για την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για την ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία. Νομίζω, ότι, ειδικά το παράδειγμα της Αγίας Βαρβάρας και το παράδειγμα του Λάμπρου του Μίχου εκεί πέρα, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα ήταν, λοιπόν, πάρα πολύ χρήσιμο και σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε, να αξιοποιήσετε, να ζητήσετε τη γνώμη και την εμπειρία αυτών των ανθρώπων, προκειμένου, αν θέλετε, να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και, την γνώμη και την εμπειρία αυτών των ανθρώπων, να τις βάλετε, να τις ενσωματώσετε μέσα στο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής.
Έχουν λοιπόν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά βεβαίως έχουμε δει και πισωγυρίσματα και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να μπορέσουν να στηριχτούν, πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα από το κράτος για να μπορέσουν να γίνουν πιο συμπεριληπτικές και σε αυτό το ρόλο, ναι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, όπως σας είπα και όπως σας είπα και μετά καλά με τις καλές πρακτικές.
Η εθνική στρατηγική και θα μου επιτρέψετε να σας πω αυτό κλείνω μέσα σε ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε, φαίνεται να έχει μια σημαντική έλλειψη, φαίνεται να μην επενδύει σε δύο βασικές θετικές εξελίξεις των δυο τελευταίων ετών. Πρώτον, έχουμε πλέον περισσότερους απόφοιτους λυκείου και αρκετούς πτυχιούχους ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί, αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι πλούτος και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και πρέπει να στηριχθούμε πάρα πολύ σε αυτούς, όμως χρειάζονται ακόμη περισσότερη στήριξη από τη μεριά μας. Υπάρχει μεγάλη ανεργία στη χώρα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους κάτω των 25 ετών υπάρχει σχεδόν 40% ανεργία και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο ιδιαίτερα για τους νέους Ρομά να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Αν λοιπόν πετύχουν αυτοί οι νέοι, αν προοδεύσουν, θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα θετικό παράδειγμα για την κοινότητα. Αν όμως δεν τα καταφέρουν, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ματαίωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε γρήγορα και θα πρέπει να δούμε με γενναιότητα σε ποιες θέσεις στην κρατική μηχανή επίσης θα πρέπει να προτέραιοποιήσουμε την παρουσία νέων με προσόντα Ρομά και για την θετική ορατότητα των ανθρώπων αλλά και για τη λειτουργική τους αξιοποίηση, για την ένταξη της κοινότητας. Είναι λοιπόν θετικό και πρέπει αυτό να το δούμε, όπως επίσης είναι θετικό να αναγνωρίζεται η σημασία των διαμεσολαβητών. Επένδυσε το κράτος έστω και δειλά τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει αυτό να το δούμε ακόμη περισσότερο, να το στηρίξουμε και να πάμε ακόμη παραπέρα.
Δεύτερον, φαίνεται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες οι ίδιοι οι Ρομά οργανώνονται και έχουν πλέον εκπροσώπηση σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Έχει γίνει μια αξιοσημείωτη προσπάθεια από την ΕΛΑΝ ΠΑΣΕ και πλέον είναι μία Συνομοσπονδία με λόγο, με συνεχή παρουσία και με παρεμβάσεις, έχει φτάσει η στιγμή, ίσως μάλιστα έχουμε αργήσει κιόλας κύρια Υπουργέ, να δούμε την θεσμική επιβεβαίωση του τριτοβάθμιου χαρακτήρα και από την ίδια την πολιτεία. Χρειάζονται, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν θεσμικοί συνομιλητές από την κοινότητα των Ρομά σε όλα τα επίπεδα, από τον καταυλισμό μέχρι την κεντρική διοίκηση. Ας δείτε λοιπόν, πώς θα στηρίξετε εμπράκτως τη δημοκρατική συμμετοχή των ίδιων των Ρομά και θα μας βρείτε συμμάχους σε αυτό.
Μια τρίτη παρατήρηση και κλείνω με αυτή, είναι ότι έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις από την ΕΣΑμεΑ σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία Ρομά. Νομίζω ότι και αυτό πρέπει να το δείτε. Υπάρχουν πολύ σημαντικές προτάσεις, τις θέτουμε υπόψη σας. Νομίζω ότι πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο, στην εθνική στρατηγική. Και κλείνω λέγοντας ότι είναι προφανές πως δεν μιλούμε για μια κοινότητα με ομοιογενή χαρακτηριστικά, πολλές φορές υπάρχουν τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά χαρακτηριστικά όπου ναι υπάρχει μια διαφορετικότητα. Υπάρχει όμως η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα. Η σαλάμοποιήση όμως από την άλλη πλευρά, η οποία πολλές φορές επιχειρείται από την πλευρά σας, κύρια Υπουργέ νομίζω ότι δυσκολεύει τις οριζόντιες λύσεις και μια συνολική προοπτική, έτσι κι αλλιώς η πολιτική για τους Ρομά συνδέεται με πλήθος άλλων πολιτικών που καταγράφονται στο κείμενο της εθνικής στρατηγικής.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια άρσης κοινωνικού αποκλεισμού, βελτίωσης της θέσης των Ρομά στην κοινωνία από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, όπως έχουμε αποδείξει και όπως κάνουμε για κάθε σοβαρό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τη χώρα.
Σας ευχαριστώ θερμά και ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση.