Ελισάβετ Μ. Μπούρα: Φωταγωγεί το νταμάρι και αφήνει τους ανθρώπους στο σκοτάδι
Τo Χαϊδάρι χθες θύμισε σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας ότι η αγάπη και τα θετικά συναισθήματα μας πάνε μπροστά, μας επιτρέπουν να αντλούμε δύναμη και να ξεπερνάμε κάθε προσωρινή δυσκολία. https://www.facebook.com/dimosxaidariou/posts/1222853928121725
ΣΚΟΤΕΙΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΠΡΩΗΝ ΑΙΘΡΙΟ)
Με το φανάρι, ο ηλεκτροφωτισμός στο Χαϊδάρι
Το παραπάνω από την ανακοίνωση του Δήμου μας, διαβάζεται και ως ειρωνεία και κοροϊδία προς όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Γιατί θα ήταν πράγματι μια όμορφη εκδήλωση η φωταγώγηση. Αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα τα μόνιμα και όχι προσωρινά. Και είναι τουλάχιστον ενδεικτικό ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τα έργα Υποδομής για τη συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και πλατειών, για την Ασφάλεια των Δημοτών, για τα Πραγματικά Προβλήματα.
Μαύρο σκοτάδι για το Χαϊδάρι, Φωτεινές Καρδιές για να διαφημιστεί σε όλη την Αθήνα. Η πόλη που είναι βυθισμένη κυριολεκτικά στο σκοτάδι και στην ρύπανση. Από τα σπασμένα πεζοδρόμια και τους ξέχειλους κάδους σε κάθε γωνιά έως την αδιαφορία για Πράσινο και Άλση.
Πληρώνουμε όλοι και όλες μια φωταγώγηση χιλιάδων στρεμμάτων (8.250 μας λέει ο Δήμος) , τρίτη χρονιά, με τη δημοτική αρχή ΧΑΙΔΑΡΙ ΞΑΝΑ.
Την εποχή των “SMART CITY” και των “Πράσινων Τεχνολογιών” και με επιδοτήσεις από Πράσινο Ταμείο και ΕΣΠΑ . Ο Δήμος μας εξασφάλισε χρηματοδότηση για την πλατεία στην Ηρώων Πολυτεχνείου και την απαλλοτρίωση στην Πλαταιών,από ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ. Σημειακές και μικρές παρεμβάσεις, ενώ θα μπορούσε να αιτηθεί και την χρηματοδότηση για αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού για όλη την πόλη.
ξεραμένα φυτά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, χωρίς αυτόματο πότισμα και μουτζούρες και συνθήματα σε πινακίδες κ ΚΑΦΑΟ
Χωρίς μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας για τον φωτισμό οδών και κοινόχρηστων χώρων. Η δαπανώμενη ενέργεια έχει σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τόπο. Εκτός από την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέους μικρότερης κατανάλωσης . Οι λαμπτήρες Led έχουν διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια . Οπότε ούτε καλαθοφόρο όχημα χρειάζεται ούτε ηλεκτρολόγος και συνεργείο για να αλλάζει καμμένες λάμπες κάθε μέρα. Η εξοικονόμηση στον δημοτικό φωτισμό μπορεί να επιτευχθεί και με την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φωτιστικών στηλών σε πάρκα και δημόσιους χώρους, που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτισμού ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η Δημοτική Αρχή των Επιστημόνων, των νέων παιδιών, των Δικηγόρων , των Μεταπτυχιακών και των Διδακτορικών. Αδυνατεί να εκπονήσει μελέτες, να βρει χρηματοδοτικές Πηγές, να ορίσει το Αναγκαίο και Επείγον για την Πόλη, τον Σχεδιασμό με βάση την ΕΞΥΠΝΗ ΠΌΛΗ , “smart city” και το μοντέλο της «αειφόρου ανάπτυξης» για το περιβάλλον και τα ενεργειακά θέματα.
Δημοτική βιβλιοθήκη, μνημεία και δρόμοι είναι καθημερινά στο σκοτάδι
Από το Σχιστό Κορυδαλλού έως την Αφαία και το άνω Δάσος, τη Γρηγορούσα καιι την Αστυθέα είναι στο σκοτάδι η πόλη μας. Και σίγουρα δεν έχει αντικατασταθεί ο παλαιός και κοστοβόρος εξοπλισμός, με λαμπτήρες τύπου LED .Για να επιτευχθεί μεγάλη μείωση κατανάλωσης ενέργειας από τους χαμηλού δείκτη χρωματικής απόδοσης παλαιούς λαμπτήρες.
Καμμένες λάμπες που αργούν να αντικατασταθούν, ακόμα και μήνες. ΄Η ποτέ. Όπως στο στενό της οδού Κασσιόπης, αίτημα των κατοίκων από τον Σεπτέμβρη του 2021. Ακόμα να αλλάξει ο δήμος, μια λάμπα. Χθες κάηκε και δεύτερη λάμπα. Η οδός Κασσιόπης είναι στη Στρατάρχου Καραϊσκάκη, το πρώτο στενό στρίβοντας από Καραϊσκάκη στην οδό Ακρίτας. Όχι ότι θα ήταν δικαιολογία άν ήταν σε κάποιο απόμερο σημείο. Είναι πρωταρχική και βασική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής για τον φωτισμό ειδικά, ο οποίος πληρώνεται από τα δημοτικά τέλη των δημοτών.
ένα παράδειγμα της απαξίας και αδιαφορίας, είναι η πλατεία Δημοκρατίας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-
Σκοτεινή η Βιβλιοθήκη και το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού
Παράδειγμα απαξίας και αδιαφορίας η πλατεία Δημοκρατίας
Επί της Στρ. Καραϊσκάκη, δύο οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα από τη Κασσιόπης, προς Παλατάκι, συναντάμε την Πλατεία Δημοκρατίας . Το κάποτε.. γνωστό <<Αίθριο>> με τη νέα αλλά παλιά.. Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δίπλα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο.
Εκεί φτιάχτηκε και νέα αλλά παλιά.. παιδική χαρά. Εκεί υπάρχει χώρος με εξέδρα. Εκεί είναι και το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Εκεί το μαύρο σκοτάδι απλώνεται, ειδικά το χειμώνα φοβάσαι να πλησιάσεις . Το καλοκαίρι είναι καλύτερα, μόνο επειδή αργεί να σκοτεινιάσει.
Εκεί που θα έπρεπε να είναι καθημερινή η περιποίηση και η φροντίδα. Για το Μνημείο, για τα δένδρα και τα φυτά, για τον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης Εκεί που η Καραϊσκάκη ενώνει τον αρχαιότερο δρόμο , την Ιερά Οδό με το το Παλατάκι, ιστορικό τοπόσημο της πόλης αλλά και της Εθνικής Ιστορίας μας. Και πιο πέρα το Block 15 , το ελληνικό αντίστοιχο Awsvits.
ΜΝΜΕΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Τρύπες, σκουπίδια, ξεραμένα φυτά, προσβλητικά συνθήματα και βωμολοχίες
Σήμερα ξεραμένα τα φυτά, τα δένδρα απεριποίητα. Τα παγκάκια άβαφτα, τα φώτα καμένα τα πιο πολλά. Μόνο το γεφυράκι πάνω από τη λίμνη, κρατά ακόμα. Μια πλατεία που κάποτε έσφυζε από ζωή, προσέλκυε κόσμο ως προορισμός. Γιατί ήταν μια περιποιημένη και πανέμορφη πλατεία.
Εκεί που είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο, με ορύγματα, πεταμένα κάγκελα και η τεχνητή λίμνη άδεια από νερό, μέσα στο σκουπιδαριό.
Εκεί στη καρδιά της πόλης, όπου έχει μεταφερθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στο πλέον κεντρικό σημείο, στον ιστορικό πεζόδρομο Καραϊσκάκη. Ναι εκεί που υπάρχουν δένδρα και θάμνοι “Βραχυχίτωνες, κουκουναριές, πεύκα, κουτσουπιά, λεύκα, μουριές, χαρουπιά, φοίνικα, καλλωπιστική δαμασκηνιά, πλατάνι, ελιές, ιτιά κλαίουσα, μανόλιες, κυπαρίσσσια,” έτσι περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΠΕΣΥΔΑΠ, η κάποτε όμορφη και καλαίσθητη πλατεία.
Γιατί το προσεγμένο και καλαίσθητο περιβάλλον προσελκύει τον σεβασμό του κοινού. Τα μνημεία μαρτυρούν την πολιτιστική κληρονομιά και πλατείες και πάρκα, δρόμοι και πεζόδρομοι, το Πράσινο, συμβάλλουν στην αισθητική μιας πόλης. Το περιβάλλον το αστικό διαμορφώνει συμπεριφορές και διαθέσεις. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αξίζουν και είναι ευδιάθετοι αν ζουν σε μια όμορφη πόλη. Αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις και συμβάλλουν με προθυμία στην αναβάθμιση της Πόλης τους.
Για αυτό, οι επί σειρά ετών διοικήσεις, των τελευταίων ετών δεν εκπονούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης ;
Γιατί αυτή είναι η αντίληψη όσων, διοικούν με Πέτρινη Καρδιά. Η Φωτεινή Καρδιά μια φορά τον χρόνο αποδεικνύει το καθημερινό έλλειμμα Αγάπης και Φροντίδας για την Πόλη. Γιατί κινδυνεύουμε και ζούμε σε ένα άσχημο περιβάλλον, επειδή έτσι παραμένουν ζωντανοί οι ίδιοι και οι ίδιοι,για τις επόμενες εκλογές. Για να μονοπωλούν την πόλη οι καφεστιάτορες και οι αθλητικοί παράγοντες. όχι οι απλοί πολίτες και οι ανάγκες τους.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -ΞΕΧΕΙΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΡΥΣΗ –
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΙ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Γιατί από τους μεγαλο-πελάτες, εξυπηρετώντας τους προσδοκούν να εισπράξουν τσουβάλια ψήφους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους και την εξουσιολαγνεία τους γιατί μόνο αυτό τους ενδιαφέρει Mε δύο λόγια αγαπημένοι μου συμπολίτες, μόνο αν αλλάξουμε εμείς. Αν γίνουμε όλοι και όλες πολιτικά ενεργοί, αν τους αποκαλύψουμε και τους αποδοκιμάσουμε όπως τους αξίζει , μόνο τότε θα αποκτήσουμε πόλη που να υπάρχει και να λειτουργεί όχι για τους λίγους και εκλεκτούς αλλά για Ολους και Όλες ..
Ειδάλλως η συνέχεια να είσαστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι καν η ίδια αλλά ακόμη χειρότερη.