Νίκος Τσίτσος: Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι το μέλλον στο Χαϊδάρι
ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Την ευκαιρία να ενημερωθούμε για κάποιες από τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο δήμος Χαϊδαρίου στο ενεργειακό κομμάτι και ειδικότερα στο θέμα της εξοικονόμησης, μας έδωσε ο Νίκος Τσίτσος επικεφαλής του συνδυασμού Αλλά-ζουμε ΤΩΡΑ που δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας.
Μπορεί ο ίδιος να μην έχει σχέση με το Χαϊδάρι, όμως μία ανεξάρτητη φωνή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα τοπικά θέματα του δήμου έχει πάντα τη δική της βαρύτητα και είναι καλό να ακούγεται.
Το Χαϊδάρι είναι μία πόλη αμιγώς οικιστική με ένα μεγάλος μέρος εκτός του αστικού ιστού είναι δασική έκταση, ενώ υπάρχουν και το Όρος Αιγάλεω μαζί με το Ποικίλο Όρος που είναι ουσιαστικά τα φυσικά όρια του δήμου.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τώρα με το ενεργειακό πρόβλημα, έχουμε δυστυχώς πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πείτε μας λίγο ο δήμος αναφορικά με το κομμάτι της ενέργειας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες; Να συμπληρώσουμε εδώ πως ο ίδιος ο Δήμος αναγκάζεται να πληρώνει υπέρογκους λογαριασμού για το ρεύμα.
Καταρχήν να σας πω κύριε Ηλιόπουλε πως ότι έχω πει για το Δήμο Ελευσίνας αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, το ίδιο ισχύει και για το Χαϊδάρι.
Το πρώτον κυριότερο είναι αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού σε οδούς, πλατείες και δημοτικά κτήρια. Αυτό θα γίνει με χρήση λαμπτήρων Led.
Με την χρήση λαμπτήρων Led θα οδηγήσει σε μείωση την ενέργεια σε επίπεδο της τάξης του 70 με 75%, αρά το κόστος θα πέσει αναλόγως. Όπως σας έχω πει ο Δήμος Ελευσίνας από το 1εκ. ευρώ περίπου που κατανάλωνε το 2019, 20 και 21 θα γλίτωνε περίπου 700χιλ. ευρώ το χρόνο. Καταλαβαίνετε περίπου για τι ποσά μιλάμε. Το αντίστοιχο ισχύει και για το Χαϊδάρι που φαντάζομαι δεν το έχει κάνει ακόμα, γιατί αν το είχε κάνει θα φαινόταν η διαφορά. Το ίδιο πρέπει να γίνει στις εκκλησίες και τα κλειστά γυμναστήρια και τα ανοιχτά γήπεδα
Το ένα είναι αυτό. Το άλλο έχει να κάνει με τον ενεργειακό συμψηφισμό σε κάποιους χώρους. Μιλάμε για το Net Metering, όμως για το δήμο σας θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο το Virtual Metering. Έχω για παράδειγμα ένα χώρο πάνω στο βουνό, είναι και μία κολώνα της ΔΕΗ κοντά. Το δημοτικό μέγαρο Χαϊδαρίου έχει ένα ρολόι τριφασικό. Πόσο καταναλώνει τι ισχύ παίρνει; Τόσο. Φτιάχνεις ένα σταθμό τον ενώνεις με την κολώνα, στέλνεις ρεύμα στη ΔΕΗ και το χρεώνεις στο ρολόι ενός δήμου. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις λεφτά. Στέλνεις ενέργεια, παίρνεις ενέργεια και κάνεις τον συμψηφισμό.
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορείς να βοηθήσεις και τις ασθενέστερες οικογένειες;
Βέβαια! Μπορείς να κάνεις τέτοια Virtual συστήματα και να πεις για παράδειγμα αυτό για έξι μήνες το χρεώνω στην τάδε παροχή μίας οικογένειας και αυτή η οικογένεια δεν θα πληρώσει τίποτα για έξι μήνες. Μπορεί να το κάνει με αυτό τον τρόπο για όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ένας δήμος έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό;
Φυσικά αφού έχει ρολόγια. Το Virtual το κάνεις γιατί έχεις μετρητή στο όνομα σου. Λες κάνω ένα σταθμό στο τάδε μέρος, τον συνδέω και μέσω της Virtual μπορείς να το κάνεις. Το πρόβλημα με τις ενεργειακές κοινότητες όταν μπουν ιδιώτες και εταιρίες αρχίζει να μπλέκει πάρα πολύ και υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ο δήμος παρόλα αυτά μπορεί να το κάνει, αλλά παρουσιάζει μία νομική πολυπλοκότητα. Αν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει μπορεί να το κάνει, όμως οφείλω να πω ότι σε άλλους δήμους με αναφορές που μου έχουν γίνει, έχει δημιουργήσει προβλήματα νομικής μορφής.
Μου έγινε κάποτε η ερώτηση αν χρηματοδοτούνται όλα αυτά. Δεν χρηματοδοτούνται είναι ένα θέμα αν θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται ή όχι. Το πληρώνει το κόστος όλο ο ιδιώτης που θέλει να το εγκαταστήσει. Βέβαια έχουν χαθεί μεγάλες ευκαιρίες γιατί πριν από ένα χρόνο για παράδειγμα το Net Metering είχε κόστος περίπου 1000 ευρώ ανά κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος και τώρα έχει φτάσει στα 1800-1900 ευρώ. Έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ το 2019-20 θα γινόταν με τα μισά λεφτά.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης όπως οι αντλίες θερμότητας. Η αντλία θερμότητας έχει ένα συντελεστή 350% απόδοσης. Ο λέβητας έχει ένα βαθμό απόδοσης 80%. Ένα λέβητας πετρελαίου έχει 80 με 85% το ίδιο και ένας λέβητας αερίου. Μία αντλία θερμότητας έχει πολύ παραπάνω. Στα γήπεδα και στα σχολεία μπορούν να μπουν ηλιακοί θερμοσίφωνες σε συνδυασμό με πετρελαίου, όπως επίσης μπορούν να πουν και ηλιακά πάνελ.
Εσείς σαν δήμος έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν έχετε μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή σας. Οι επιχειρήσεις που έχετε είναι εμπορικής μορφής.
Είναι πλεονέκτημα γιατί δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης που έχει η Δυτική Αττική, από την άλλη δεν εισπράττετε τα ίδια δημοτικά τέλη με τις περιοχές που έχουν μεγάλες βιομηχανίες.
Παρόλα αυτά μην ξεχνάτε ότι στην Ελευσίνα είμαστε συνέχεια σαν δήμος στα δικαστήρια για παράδειγμα με τα ΕΛΠΕ που έχουν αντιρρήσεις για τα δημοτικά τέλη, η με τον ΟΛΕ που προβάλλει και αυτός παρόμοιες αντιρρήσεις. Εσείς λοιπόν δεν το έχετε αυτό.
Το συμπέρασμα είναι πως αν μπείτε σε μία διαδικασία εξοικονόμησης ο Δήμος σας μπορεί να γλιτώσει τεράστια ποσά, ενώ παράλληλα θα βοηθηθούν και οι κάτοικοι.
Ποιος είναι ο Νίκος Τσίτσος: Ο Νίκος Τσίτσος είναι Ναυπηγός – Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ για πολλά χρόνια είναι καθηγητής στην ΑΕΝ Ασπροπύργου (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού). Είναι επικεφαλής της παράταξης Αλλά-ζουμε ΤΩΡΑ στην Ελευσίνα και βρίσκεται στις τάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Ελευσίνας.