Γ. Κώττης: Η επένδυση των επενδύσεων. Μια ισχυρή βιώσιμη αναπτυξιακή ώθηση για την «Ελλάδα 2.0»
Posted On Οκτώβριος 18, 2022
0
2.0K Views
1 Το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα της σύγχρονης Ελλάδας, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, γίνεται πραγματικότητα.
Γράφει ο Γιώργος Κώττης*
«…Προσβλέπουμε στο να γίνουμε πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία μιας «έξυπνης πράσινης πόλης». Θα προσπαθήσουμε να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τον παλμό της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Με το Ελληνικό θα δημιουργήσουμε ένα έργο πρότυπο σε πολλαπλά επίπεδα που θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς…» (Οδυσσέας Αθανασίου Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development)
Στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ανατρέχουν τα σχέδια και τα οράματα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Παίρνοντας την προσωνυμία του από το ομώνυμο αρχαίο ελληνικό ταφικό μνημείο, το Ελληνικό, στο πέρασμα των πολλών δεκαετιών μετεξελίχθηκε στα μάτια και τη συνείδηση των Ελλήνων σε δυναμικό ενεργό συμβολισμό, σταθερό και ζωντανό στην ιστορική μνήμη.
Κυβερνήσεις και Επενδυτές, συλλογικότητες, φορείς και τόσοι άλλοι, εδώ και πολύ καιρό δοκιμάζονται πάνω στο Ελληνικό, μια διακριτά ξεχωριστή και με ιδιαίτερα πολυσύνθετα αυτοτελή χαρακτηριστικά πολύ μεγάλη και υψηλών απαιτήσεων επένδυση, και η οποία απαιτεί ελληνική ολοκληρωμένη θεώρηση.
Πολλές σχεδόν μονοθεματικές οικολογικές, πολιτικές, κοινωνικές κ. α. καριέρες στήθηκαν πάνω στο ζητούμενο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού. Μελέτες επί μελετών σε ακήρυκτο πόλεμο επιχειρηματολογούν επενδύοντας εξαντλητικά υπέρ του μόνου καλού, υπέρ της μόνης αποκλειστικής αλήθειας, υπέρ της μόνης μονόδρομης λύσης. Προσφυγές επί προσφυγών. Χρονοδιαγράμματα με καταληκτικές ημεροχρονολογίες, κυβερνητικές οργανωτικές διαχειριστικές και συντονιστικές ρυθμίσεις.
Στα χείλη Πρωθυπουργών από το μακρινό 1975, σταθερά αναρτημένο στα πολιτικά προγράμματα της εθνικής, περιφερειακής και δημοτικής κάλπης, στον κατάλογο επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων, στα Ευρωπαϊκά Όργανα.
Υπεραρκετό δημοσιογραφικό μελάνι έτρεξε. Παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται. Όλο αυτό ένα πολύτομο βιβλίο, μεστά περιεκτικό best seller πριν καν συγγραφεί, πριν καν εκδοθεί.
Το Hellinikon δεν είναι συνήθης περίπτωση real estate. Και όχι μόνο λόγω του μεγέθους και όγκου του.
Είναι η επένδυση των επενδύσεων, διακριτή, ξεχωριστή και μοναδική, προορισμένη να επηρεάσει σημαντικά τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας αλλά και να κριθεί πρωτογενώς για την αειφορία της, να περιληφθεί στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, να μνημονεύεται στα διεθνή αναπτυξιακά επιχειρηματικά fora.
Ως μείζων μητροπολιτική υπερτοπική αστική ανάπλαση, συγκεντρώνει αθροιστικά πολυσύνθετη υψηλή απαίτηση συναντίληψης «επιχειρείν και αειφορείν», και κάθε παραγνώριση αυτής ακριβώς της συναντίληψης θα ζημίωνε τη μεγάλη υπόθεση του έργου.
Είναι η επένδυση που δεν έχει ξαναγίνει, δεν έχει προηγούμενη όμοιά της, και σαν τέτοια καλείται να αποτελέσει πρότυπο οδηγό για κάθε επόμενη ανάλογή της. Ως εκ τούτου και το επίπεδο της ανειλημμένης συνευθύνης που επωμίζονται οι ιδιωτικοί και δημόσιοι συνδιαχειριστές της.
Η συνύπαρξη και συλλειτουργία του επιχειρείν με τα δρώντα παραγωγικά ελληνικά πολιτισμικά σημεία καθιστούν την επένδυση διακριτά ξεχωριστή, πρότυπο ελληνικού χαρακτήρα, ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον παροχής υπηρεσιών ολικής ποιότητας, παγκόσμιο πολυθεματικό σημείο τόπο προορισμού, ασφαλή πιλότο για παρεμφερείς επενδύσεις.
Τα ιδιαίτερα και ειδικότερα χαρακτηριστικά της επένδυσης των επενδύσεων επιβάλλουν τη διαρκή συνύπαρξη-συνεργασία-συλλειτουργία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ένα μεγάλο και διακριτό ελληνικό στοίχημα, όπου επενδυτές και κράτος δοκιμάζονται εξαντλητικά μπροστά στα μάτια της κοινωνίας των πολιτών, μέσα και έξω από τη χώρα.
Κρίνεται εσφαλμένη, παρακινδυνευμένη όσο και ζημιογόνα κάθε μονοσήμαντη και μονομερής αξιολόγηση για το Ελληνικό. Είναι ολοφάνερο ότι χρήζει ολιστικής προσέγγισης.
Το Hellinikon προώρισται ως Διεθνές Ελληνικό & Επιχειρηματικό & Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Κέντρο, ένα brand name ολικής ελληνικής ποιότητας, άξιο και ικανό να επηρεάσει θετικά και σταθερά στο χρόνο τους πολυσύνθετους διεθνείς και παγκοσμιοποιημένους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Στην επένδυση των επενδύσεων δοκιμάζεται μια ολόκληρη Ελλάδα, μέσα στην κρίση. Ένας λαός ολόκληρος, που σήμερα χειμάζεται, περιμένει
Δημοσιογραφικά ιστορικά παραδίδεται για τον έλληνα κροίσο «καπετάν Γιάννη» Λάτση, που σε ξένο τόπο ανάρτησε … χαμηλά πάνω στο πανώθυρο της εισόδου των γραφείων του τη γαλανόλευκη, για να εισέρχονται… με κλίση κεφαλής οι εκπροσωπούντες ισχυροί αρχηγέτες των κρατών της γης, οι πανίσχυροι οικονομικοί κολοσσοί : ( Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20.04.2003 « …Ο Ωνάσης έχει τη «Χριστίνα», ο Νιάρχος την «Κρεολή» κι εγώ την Εριέττα, τον Σπύρο, τη Μαριάννα και τη Μαργαρίτα… Έχετε τέσσερις θαλαμηγούς, κύριε Λάτση;… Όχι, μια γυναίκα μόνιμη και τρία παιδιά!…»).
Τα παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου μπαρμπα-Γιάννη καλούνται πάνω και μέσα από το φάκελο του Hellinikon να οικοδομήσουν ένα ιστορικό ελληνικό σταθμό στη διαχρονική οικογενειακή πορεία και συνέχεια, πέρα, πάνω και έξω από το επιχειρείν. Να τιμήσουν τον ιδρυτή και γενάρχη τους, στηρίζοντας την πολυδοκιμαζόμενη Ελλάδα που σήμερα χειμάζεται.
Και εδώ, στο Hellinikon το ρίσκο δεν είναι μόνο καίρια επιχειρηματικό. Είναι και κατεξοχήν μείζον ηθικό, όσο και αν δεν του φαίνεται. Η όποια αποτυχία, δεν είναι απλά αποτυχία του Λάτση, ή της Κυβέρνησης, είναι αποτυχία της Ελλάδας.
Με τη χώρα μας να διέρχεται πολύ δύσκολους καιρούς, οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέρα από καθαρά εμπορικές πράξεις, καλούνται να επενδύσουν ταυτόχρονα και στο καθολικό ελληνικό πολιτισμικό περιβάλλον. Και η περίπτωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προσφέρεται γι΄ αυτό, αν δεν το απαιτεί κραυγαλέα, πρωτογενώς και αναπόφευκτα.
Το Ελληνικό δεν είναι ένα γεωτεμάχιο κάπου στην έρημο του Dubai. Το ελληνικό δεν αφορά μόνο στην τοπική κοινωνία των όμορων Δήμων. Αναγκαία η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Όμως η όποια ικανοποίηση τοπικών δημοτικών αιτημάτων δεν αρκεί. Το Ελληνικό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, χρειάζεται τη συναινετική αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Αν προσεχθεί κατά πως του πρέπει, είναι ικανό και από μόνο του να ανεβάσει το ηθικό του πολυδοκιμαζόμενου λαού μας, την περηφάνια του για το μεγάλο ξεχωριστό έργο της Ελλάδας, να δώσει ισχυρό εναρκτήριο θετικής αναστροφής του επενδυτικού επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας.
Είναι μια μοναδική πρόκληση στην καρδιά της Ελλάδας, της παγκόσμια αναγνωρισμένης ελληνικής αξίας.
Τα ελληνοπολιτισμικά χαρακτηριστικά του θα το καταστήσουν εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας του μέλλοντος, μιας Ελλάδας, που ειδικότερα σήμερα, έχει άμεση ανάγκη να στείλει ισχυρό μήνυμα ανόρθωσής της στης γης τα πέρατα.
Πρέπει, επιβάλλεται και καλείται να ξεχωρίσει, να γίνει πιλότος-πάντρεμα διαρκούς εξελισσόμενης δημιουργικής συνύπαρξης και συλλειτουργίας του επιχειρείν με την αξιακή ελληνική οικουμενικότητα, ένα ισχυρής εκπομπής και διαρκούς πυρός, διεθνούς εμβέλειας ελληνικό εμπορικό και πολιτισμικό σήμα ελληνοκεντρικού χαρακτήρα.
Η στιγμή είναι ιστορική καθώς συμπίπτει με την περίοδο επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας
Το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.
Εδώ επιβάλλεται να καταθέσουμε, ότι η δρομολόγηση υλοποίησης του έργου, οφείλεται και κατά κύριο λόγο στην από μέρους του επικεφαλής Οδυσσέα Αθανασίου, διαχρονική επιτυχή διαχείριση του ειδικού βάρους πολύ δύσκολου επενδυτικού φακέλου. Προσωπικά σεμνύνομαι που εργάστηκα υπό τις εντολές του.
Το ELLINIKON είναι το αναπτυξιακό άνοιγμα για την Ελλάδα της τρίτης χιλιετίας, για την ανάταξη της πατρίδας, για όλους εμάς, για τα παιδιά μας. Δείχνει ολοφάνερα ότι ως Έλληνες και θέλουμε, και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
*Ο Γιώργος Κώττης εργάζεται στη Lamda Development