Έναν σπουδαίο άνθρωπο τιμά ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας. Ο Julien Grivel παρουσιάζει το βιβλίο του και γίνεται επίτιμος δημότης της πόλης μας
«Ελλάδα η δική μου Ιθάκη» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ελβετού φιλέλληνα Julien Grivel το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες με τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μίχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ανακοίνωσε την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ελβετού φιλέλληνα Julien Grivel «Ελλάδα η δική μου Ιθάκη» το οποίο εκδόθηκε με την χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης.
Στην ίδια εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος πρόκειται να ανακοινώσει την μετονομασία οδού της πόλης, η οποία εφεξής θα φέρει το όνομα του σπουδαίου αυτού Φιλέλληνα και ανθρωπιστή, ενώ θα τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη.
Ο Ζουλιέν Γκριβέλ (Julien Grivel) γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας την 1η Φεβρουαρίου 1943. Το 1969 απέκτησε το πτυχίο της οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και από το 1972 διατηρεί οδοντιατρείο στην ίδια πόλη.
Από το 1972 μέχρι προσφάτως μετέβαινε τουλάχιστον δύο δεκαπενθήμερα το χρόνο στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», όπου περιέθαλπε, αφιλοκερδώς, ασθενείς με την νόσο του Χάνσεν (λέπρα) οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί από την Σπιναλόγκα.
Είναι ιδρυτικό μέλος (από το 1988 μέχρι το 1996), της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM στο Μαλί της Αφρικής, όπου ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νοσηλευτών-οδοντιάτρων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων τόσο στο χωριό Μπαρουέλι όσο και στην πόλη του Σέγκου. Ακόμη, από το Μάρτιο του 1997 μέχρι σήμερα, είναι συνεργάτης της οργάνωσης Carrefour-rue παρέχοντας οδοντιατρική περίθαλψη. Το 1998 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της.
Η αγάπη του για την Ελλάδα και το κίνητρο για την ανακάλυψή της, συνοψίζεται στην φράση την οποία καταγράφει στο βιβλίο του: «μια εξωτερική προοπτική που μετατράπηκε σε εσωτερικό ταξίδι». Ένα ταξίδι, το οποίο τον οδήγησε να αποκτήσει «μια άλλη προοπτική για τη ζωή» μιας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων υιοθέτησε ασυνείδητα τη σκέψη τους. Στις σελίδες του βιβλίου του ο αναγνώστης βλέπει την μετουσίωση μιας μακράς βιωματικής εμπειρία σε μια δυνατή μυθοπλασία.
Σε σημερινή συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα «Χανιώτικα νέα» (https://www.haniotika-nea.gr/), μιλά για την εσωτερική του ανάγκη να στηρίξει και να συμπαρασταθεί στους χανσενικούς ασθενείς, οι οποίοι βίωναν την απόρριψη και με τις οικογένειές τους, ήσαν αποδέκτες προκατάληψης [Αυτό που είναι τρομερό γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι ότι είχαν προσβληθεί όχι μόνο από τη νόσο αλλά και από την προκατάληψη, από την απόρριψη. Ντρέπονταν για την αρρώστια τους. Συχνά, όλη η οικογένεια του ασθενούς υπέφερε από διάκριση και αυτό δείχνει πώς ήταν μια διακοπή ισορροπίας μεταξύ του ασθενούς και του κοινωνικού περιβάλλοντος……………
………..στις δοκιμασίες, επαναστατούμε κατά της αδικίας. Αλλά, αργότερα βρίσκουμε μια αναπάντεχη δύναμη που μας οδηγεί στην ηρεμία. Ήθελα να δείξω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονταν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο, αλλά εκτίμηση και αγάπη.]
Υπηρετώντας με χαμόγελο και σεμνότητα την ανάγκη των ασθενών να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους και να κρατήσουν εν μέσω της δοκιμασίας θετικό πνεύμα, από το 1972 έως το 1998 μετέβαινε τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων “Αγία Βαρβάρα” της πόλης μας και περιέθαλπε αφιλοκερδώς τα δόντια των χανσενικών του ιδρύματος.
Η ανιδιοτέλεια και η σημαντική προσφορά του έγιναν οι αιτίες για τις οποίες του απονεμήθηκε το Αργυρό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ανιδιοτελή προσφορά του στην χανσενική κοινότητα της Ελλάδας, ενώ έχει δεχθεί τις θερμές ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Τον Μάιο 2011 έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου στην Ελούντα Κρήτης, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2011, τιμήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Γενεύης και τον Ιούνιο του 2013 έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων. Τον Οκτώβριο του 2017, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αγίου Νικόλαου Κρήτης και τον Φεβρουάριο του 2018, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Για τις διακρίσεις τις οποίες του απένειμαν λέει ότι « Οι τιμές «απρόσμενα» πολλές. Αυτό όμως που μέσα του βαραίνει περισσότερο, είναι η εκπλήρωση της βαθύτερης επιθυμίας του να είναι χρήσιμος σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους. Και η καλύτερη ανταμοιβή του, η χαρά – όπως εξομολογείται – που ένιωθε κάθε φορά που με τις γνώσεις και τα ιατρικά του εργαλεία, χάριζε ένα όμορφο χαμόγελο στους ασθενείς του.
Για το πρώτο διάστημα, στο ξεκίνημα της δραστηριότητάς του, λέει: [«Για εμένα τότε ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος γιατί δεν γνώριζα ελληνικά. Ήξερα μόνο τους μήνες, να μετράω μέχρι το 100 κ.λπ. Όμως είχα κάποιους φίλους στη Γενεύη που μού έγραψαν σε ένα χαρτί λέξεις και φράσεις στα ελληνικά για τα ιατρικά παραγγέλματα. Έτσι όταν είχα κάποιο ασθενή, πήγαινα πρώτα απέναντι στον τοίχο όπου ήταν το χαρτί, έβλεπα το παράγγελμα που ήθελα και μετά ερχόμουν πίσω και του έλεγα για παράδειγμα: «θα σας κάνω μια ένεση”. Ήταν δύσκολα αλλά ήμουνα νέος τότε…………..
………….. όλη αυτή η εθελοντική δραστηριότητά μου στην Ελλάδα αλλά και αλλού, υπηρέτησε τη βαθιά επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος, ιδίως σε ανθρώπους που δοκιμάζονται. Θυμάμαι το 1972 πήγα για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο στην Αθήνα, όταν ένας φίλος μου με ρώτησε αν θα μπορούσα να περιποιηθώ τα δόντια ενός χανσενικού. Είχα μόλις ανοίξει το ιατρείο μου στη Γενεύη. Εκείνη τη στιγμή σαν να άκουσα μέσα μου δύο φωνές. Η μία μου έλεγε: “Άντε πήγαινε!”. Η άλλη μού έλεγε: “Πρόσεχε! Εξασφάλισε πρώτα το μέλλον σου!”. Εγώ πήρα λοιπόν το ρίσκο να μην είμαι προσεκτικός και πήγα στην Αθήνα. Πόσο δίκιο είχα το κατάλαβα μετά. Αυτή η απόφαση και η εμπειρία είναι ο πλούτος της ζωής μου!]
Το πλήρες πρόγραμμα και οι εισηγητές της εκδήλωσης αναφέρονται στην ανακοίνωση του Δήμου μας:
«50 ΧΡΟΝΙΑ Γενεύη-Λοιμωδών»
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών παρουσιάζουν το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ελβετού Φίλου, φιλέλληνα ουμανιστή οδοντιάτρου Julien Grivel με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ, Η δική μου Ιθάκη (Περιφέρεια Κρήτης 2022) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» (οδός Κρήτης και Θεμιστοκλέους, ΜΕΤΡΟ Αγ.Βαρβάρα) την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, ώρα 6 μμ.
Τον Οκτώβριο του 1972 φθάνει στον τότε Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών ο νεαρός οδοντίατρος από τη Γενεύη, για να βοηθήσει εθελοντικά στην αποκατάσταση του «χαμόγελου» των χανσενικών του μετέπειτα Νοσοκομείου Λοιμωδών. Από τότε και για 30 χρόνια θα επιστρέφει, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, δυο 15νθήμερα το χρόνο, για να θεραπεύει και να συναντά αυτό που ο ίδιος αποκαλεί μια «υπόγεια, σιωπηλή, οδυνηρή Ελλάδα». Διατηρεί ζωντανή τη σχέση του με τους Έλληνες φίλους ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του ενώ παράλληλα γνωρίζει από κοντά τους τουριστικούς και μη τόπους της χώρας μας, όχι ως τουρίστας αλλά ως περιηγητής και ως ανθρωπολόγος. Η ματιά του αποτυπώνεται στο βιβλίο που, μετά τη γαλλική έκδοση (ΆπειροςΧώρα 2022), πρόσφατα εκδόθηκε στα ελληνικά με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης.
Για το ίδιο το βιβλίο, τη σχέση του Γκριβέλ με το Νοσοκομείο Λοιμωδών, τη συνάντηση ζωής με τους Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη και Μανώλη Φουντουλάκη, το ιστορικό πλαίσιο αυτής της διαδρομής, την εξέλιξη του Αντιλεπρικού Σταθμού (μετέπειτα Κέντρου Χανσενικών) και της ίδιας της πόλης της Αγίας Βαρβάρας, θα μιλήσουν οι:
–Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συντ. Νοσηλευτής Νοσοκομείου Λοιμωδών, Συγγραφέας
-Δρ. Μαριάννα Καραμάνου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)
-Δρ. Βασίλειος Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»)
–Θωμάς Σίδερης, Δημοσιογράφος, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ, υπ.Διδάκτωρ Κοινωνικής Γεωγραφίας και
-Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανακηρύξει τον Ζουλιέν Γκριβέλ επίτιμο Δημότη της πόλης και θα ανακοινώσει τη μετονομασία οδού προς τιμήν του. Ο τιμώμενος θα αντιφωνίσει σε εξαιρετικά ελληνικά.
Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ Stefan Estermann και οι εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης ΜΦ και Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινός ενώ αποσπάσματα του Βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης, Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
Θα ακολουθήσει η προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Η τάξη-L’Ordre» (44’, 1973) του Jean Daniel Pollet σε σενάριο Maurice Born, γυρισμένου στην έρημη από ασθενείς Σπιναλόγκα και στην Αγία Βαρβάρα, τόπο νέου ιδιότυπου εγκλεισμού για τους αποθεραπευμένους, αλλά βαριά στιγματισμένους, χανσενικούς των κατοπινών χρόνων.