Δημήτρης Τσατσαμπάς: Στον τόπο που κατοικούμε έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον του
Posted On Δεκέμβριος 9, 2022
0
2.9K Views
0 Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσατσαμπάς, ο οποίος σε ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε εκτενή αναφορά για τα στρατόπεδα του Χαϊδαρίου και επισήμανε την ανάγκη να περάσουν στον κοινωνικό ιστό του Δήμου.
Ο Δ. Τσατσαμπάς παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση απευθυνόμενη κυρίως στις νέες γενιές για κοινωνική αξιοποίηση της έκτασης των στρατοπέδων με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο.
Στρατόπεδα Χαϊδαρίου, ώρα μηδέν!
Η ένταξη της έκτασης των στρατοπέδων Χαϊδαρίου στον κοινωνικό ιστό της πόλης, δεν πρέπει να μείνει μία ακόμα ανεκπλήρωτη προσδοκία, ή – ακόμα χειρότερα – ένα εκφυλισμένο όραμα.
Τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου με την βαθιά χαραγμένη ιστορική μνήμη και το φορτίο αγώνων που αντιπροσωπεύουν, μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε χώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού για την πόλη μας, για το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς.
Το Μπλοκ 15 που υπήρξε τόπος μαρτυρίου, αποτελεί σήμερα παγκόσμιο ορόσημο ελευθερίας και αντίστασης κατά του φασισμού. Τίποτα δεν θα μπορούσε να τιμήσει καλύτερα την ιστορία των στρατοπέδων του Χαιδαρίου, από την λειτουργική και αισθητική μετατροπή τους σε χώρους που θα εξυπηρετούν τα όνειρα και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.
Στην έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα τα «παρωχημένα» στρατόπεδα, είναι απολύτως εφικτή η ίδρυση Ολυμπιακής Αθλητικής Ακαδημίας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με πρότυπες οικολογικές και αθλητικές υποδομές.
Είναι στο δικό μας χέρι να μην αφήσουμε να…. είναι αργά, όπως έγινε με το Μετρό, όπως έγινε και με την παράκτια ζώνη του Σκαραμαγκά. Είναι στο δικό μας χέρι να το ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, να το ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ και να το ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ με δύναμη μέχρι να το κάνουμε πράξη!
Δυστυχώς, όσα συμβαίνουν και όσα εξελίσσονται μέχρι τώρα, οδηγούν αλλού:
Η απόδοση των 65 στρεμμάτων λησμονήθηκε και αφέθηκε να ξεχαστεί, στη δυτική πύλη γίνονται ήδη κατασκευαστικές εργασίες, ενω σχεδια ανέγερσης «προνομιούχων» κατοικιών για τη στέγαση αξιωματούχων ειναι προ των πυλών…
Με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι μπροστά μας, ιδού…η Ρόδος για κόμματα, παρατάξεις και υποψηφίους.
Τα στρατόπεδα του Χαϊδαρίου είναι «έδαφος» ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, διαποτισμένο από τις θυσίες Ελλήνων πατριωτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ταυτόχρονα, αποτελούν χώρους μέγιστης περιβαλλοντικής σημασίας, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην υποβαθμισμένη Δυτική. Αθήνα…
Όπως τον ξέραμε, ο ρόλος των στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού έχει προ πολλού ολοκληρώσει την χρησιμότητα του, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση πολυ εύκολα μπορεί να μεταφερθεί η λειτουργία τους κάπου αλλού.
Το μεγάλο ερώτημα, το κρίσιμο ερώτημα, είναι… τι θα τα αντικαταστήσει.
Ο διαθέσιμος χώρος που προκύπτει για το Χαιδάρι, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικό πόλο καθημερινών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, πολιτισμού και άθλησης, που θα σφύζει από ζωή!
Να λειτουργήσει, δηλαδή, μία Ολυμπιακή Αθλητική Ακαδημία, με οικολογικές υποδομές στους ήδη δομημένους χώρους, που θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποτελούν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης…
Η δημιουργία σύγχρονων αθλητικών χώρων σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, θα προσδώσει πρότυπη λειτουργική διάσταση και θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την πόλη μας.
Η καθημερινή χρήση του χώρου από μαθητές της πόλης μας, που θα μπορούν να σπουδάσουν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Σχολείο, είναι κάτι που θα αγγίξει και θα συναντηθεί με τα όνειρα πολλών γενεών.
Και φυσικά, τόσο χιλιάδες συμπολίτες μας όσο και τα αθλητικά σωματεία του Χαιδαρίου, θα μπορούν να απολαμβάνουν τους πρότυπους αθλητικούς χώρους που θα δημιουργηθούν.
Με έναν τέτοιο τρόπο, το Χαιδάρι μπορεί να μετατραπεί σε μια πρότυπη πόλη στην παροχή εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων, καθώς η λειτουργία ενός τέτοιου «σχολείου» θα επιδράσει θετικά και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές μονάδες του δήμου μας.
Ειναι πραγματοποιήσημο το Όραμα να εξελιχθεί το Χαιδάρι σε μία «αθλητούπολη», όπου οι δημότες και οι νέοι θα έχουν πρόσβαση σε φυσικούς αθλητικούς χώρους της επιλογής τους, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις ικανότητές τους.
Πέραν της ιστορικής μνήμης, να προσδώσουμε στην έκταση των στρατοπέδων έναν μόνιμο περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, γεμάτο από περιεχόμενο ζωής!
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους χρήσεις, που θα μετατρέψουν το Στρατόπεδο σε… οικιστική μονάδα και θα τσιμεντοποιήσουν περαιτέρω τη ζωή μας.
Στον τόπο που κατοικούμε έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για το μέλλον του, με βάση τις ανάγκες και τα «θέλω» μας…