Έργο πνοής για το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό! Τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι εργασίες για την «Πράσινη Γειτονιά»
Tο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της παρέμβασης είναι η δημιουργία μιας πρότυπης πράσινης γειτονιάς με «σχεδόν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας». Η περιοχή παρέμβασης του έργου είναι το οικοδομικό τετράγωνο με τις τέσσερις τετραώροφες πολυκατοικίες (συνολικά 72 διαμερίσματα), της τυπολογίας «κοινωνικής κατοικίας» της χρονικής περιόδου 1965-1975 που περιβάλλουν ακάλυπτο χώρο, ο οποίος αξιοποιείται ως χώρος αναψυχής.
Με την ολοκλήρωση του έργου τα κτίρια και ο περιβάλλων χώρος θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, με στόχο τη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των πολυκατοικιών και την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να εξασφαλίζεται το σχεδόν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας.
Το έργο έχει επιλεγεί και βραβεύθηκε στα Best City Awards, θεσμό που επιβραβεύει την προώθηση της Καινοτομίας και την Ποιότητα Ζωής στις Πόλεις.
Η «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» υλοποιείται στον ∆ήμο Αγίας Βαρβάρας, στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σµύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά. Στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει ένα συγκρότημα τεσσάρων τετραώροφων πολυκατοικιών, που περικλείουν περιβάλλοντα χώρο και κατοικούνται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος.
Πρόκειται για τις λεγόμενες «πολυκατοικίες Πρόνοιας» τις οποίες είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Έλληνες πρόσφυγες και τώρα αναβαθμίζονται ενεργειακά και περιβαλλοντικά με προοπτική την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και εκμηδενισμό στις ενεργειακές καταναλώσεις των διαμερισμάτων. Παράλληλα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα συνεισφέρει στην επίτευξη «σχεδόν, μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Μετά την υλοποίηση του έργου, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ελάχιστα έως μηδενικά χρήματα για θέρμανση το χειμώνα και δροσισµό το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι πολύ καλύτερες και ο κάθε κάτοικος θα νιώθει πολύ πιο άνετα στο διαµέρισμα του. Ταυτόχρονα, η γειτονιά θα αναβαθµιστεί περιβαλλοντικά, µε περισσότερους χώρους πρασίνου, διαθέσιµους για όλους τους κατοίκους.
Οι κύριες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν στην τοποθέτηση εξωτερικής θερµοµόνωσης στους τοίχους ων κτηρίων ώστε να μειωθούν οι απώλειες θερµότητας, τοποθέτηση εξωτερικής θερµοµόνωσης στο δώµα των κτηρίων, αντικατάσταση των κουφωµάτων µε νέα, θερµοδιακοπτόµενα και αντικατάσταση των υαλοστασίων µε ενεργειακά διπλά υαλοστάσια. Ακόμα τοποθετήθηκαν ψυχρά επιχρίσματα σε δώµα και κατακόρυφα δοµικά στοιχεία, αντικαταθίστανται τα συστήματα θέρµανσης και δροσισµού µε σύστηµα κλιµατισµού Γεωθερµικών Αντλιών Θερµότητας, τοποθετήθηκαν έξυπνα δίκτυα στα κτήρια που θα δίνουν τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε κάτοικο να ενηµερώνεται για το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού του. Γίνονται τοποθετήσεις πράσινων οροφών και επεµβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που θα βασίζονται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας υλικών και στην αύξηση του πρασίνου ώστε να βελτιωθεί το θερµικό ισοζύγιο της περιοχής.
Τέλος, θα εγκατασταθούν συστήµατα ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες.
Στα οφέλη για τους κατοίκους έρχεται να προστεθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας για την υλοποίηση του έργου, όπου αξιοποιείται το τοπικό εργατικό δυναμικό.
Μέχρι στιγμής, τα έργα έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό και η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί το έργο. Έχουν τελειώσει τα έργα στις πολυκατοικίες και βρισκόμαστε στην τελική διαμόρφωση του αύλειου εσωτερικού χώρου.
Με δύο λόγια, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του δήμου που κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, δημιουργείται μια βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας», με άμεσες θετικές επιπτώσεις για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των κατοίκων.
Να σημειώσουμε, τέλος ότι ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλα κτήρια και γειτονιές της περιοχής.